Ingezonden persbericht

Onderzoek AZG naar bloedvaten en cholesterol diabetici

GRONINGEN, 20030226 -- Het Academisch Ziekenhuis Groningen start een onderzoek naar de cholesterolhuishouding bij patiënten met diabetes type II. Suikerziektepatiënten hebben een drie tot vier keer zo grote kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Doel van het onderzoek is te komen tot een betere behandeling en zo de kans op hartkwalen te verminderen.

In Nederland lijden ruim driehonderdduizend mensen aan diabetes type II, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. Door de vergrijzing en het zwaarder worden van Nederlanders zal dit aantal de komende jaren explosief groeien.

De behandeling van dit type suikerziekte is gericht op het verminderen van klachten en op het voorkomen van complicaties. Daarvan is het krijgen van hart- en vaatziekten de belangrijkste. Bij diabetes type II blijkt niet alleen de stofwisseling van suikers verstoord te zijn, maar ook die van vetten. Patiënten hebben vaak een sterk verlaagde concentratie HDL-cholesterol, ook wel het 'goede cholesterol' genoemd. Een lage concentratie vergroot de kans op hart- en vaatziekten, terwijl een hoge concentratie juist tegen hartkwalen beschermt.

Onderzoekers van het AZG willen de vetstofwisseling bij suikerpatiënten onderzoeken om te achterhalen waardoor de cholesterolhuishouding bij hen afwijkt. Ook proberen zij meer te weten te komen over de mechanismen die een rol spelen bij de beschermende werking van HDL-cholesterol tegen hart- en vaatziekten.

Voor het onderzoek is het AZG nog op zoek naar patiënten met diabetes type II. Ze mogen geen insuline of cholesterolverlagende medicijnen gebruiken.

Aanmelden voor dit onderzoek kan dagelijks van 14:00 tot 16:00 uur bij: drs R. de Vries, arts-onderzoeker
Academisch Ziekenhuis Groningen
Afdeling Endocrinologie
Telefoon 050 - 361 0096



Ingezonden persbericht