Ingezonden persbericht


N I E U W S U I T D O E L

Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 26 februari 2003 - nr. 1/03

I N H O U D :


. Vlaamse regering wil al huizen afbreken

. Ervaringen met het tijdelijk bewoningsrecht

. Restaurant Saeftinghe is weer open!

. Schepen Vlegels wil dat gemeenteschool blijft
. Agalev en gemeente Beveren: Doel moet op gewestplan blijven
. Paardenschor: vervoer de specie over de Schelde a.u.b.
BLOEMENMARKT IN DOEL

Op zondag 25 mei is het feest in Doel. Het centrum rond de kerk, de Camermansstraat en de Hooghuisstraat wordt herschapen in een feestelijke bloemenmarkt met straatanimatie, infostands, tentoon- stellingen, een rommelmarkt en lekker eten en drinken. Doel verwacht die dag tussen 14 en 18u enkele duizenden bezoekers. Komt u ook?

VLAAMSE REGERING WIL AL HUIZEN AFBREKEN


-- Eind 2002 diende de intercommunale van het Linkeroevergebied een slopingsaanvraag in voor negen huizen en hoeves in de Doelse polder, en voor drie woonhuizen in de dorpskern. Volgens eresenator Ferdinand De Bondt is de dreigende sloping onwettig. De Vlaamse regering is blijkbaar van plan Doel geruisloos af te breken. ---

Volgens de ministers Stevaert, Dua en Van Mechelen liggen de negen woningen op de Hogendijk en de Oostlangeweg in een zone die door werken voor het Deurganckdok zal worden ingenomen. Ze zouden niet in aanmerking komen voor het tijdelijk woonrecht.

Maar volgens Ferdinand De Bondt klopt dat niet: "Een aantal van die woningen is onteigend voor er sprake was van het Deurganckdok, de andere moest wijken voor opspuitingen waar nu geen sprake meer van is." Bovendien zijn Doel en omgeving sinds het arrest van de Raad van State weer woon- en landbouwgebied en kunnen in het gebied geen werken in verband met de havenuitbreiding gebeuren. De Bondt waar- schuwt dan ook dat Doel 2020 onmiddellijk naar de rechter trekt als tot de sloop zou worden beslist.

Jos Stassen (Agalev) vindt dat het om krotten gaat: "Hun toestand laat eigenlijk alleen afbraak toe. In een normaal dorp zouden die herop- gebouwd worden, maar gezien het lot van Doel begrijp ik dat dat niet wordt overwogen. Voor ons kunnen ze afgebroken worden als men de plek saneert en het landschapszicht herstelt."

Of de woningen allemaal krotten zijn is twijfelachtig, een is op dit moment zelfs nog bewoond en een ander werd in een publicatie van de provincie Oost-Vlaanderen als bouwkundig erfgoed omschreven. Ook het gemeentebestuur van Beveren vindt dat de afbraak niet kan en leverde een negatief advies af.

Volgens Vlaams parlementslid Jos De Meyer (CD&V) heeft de afbraak de bedoeling Doel langzaam te wurgen: "Bijna geruisloos wordt het dorp stilaan afgebroken. Dit in tegenstelling tot de paarsgroene belofte om Doel te behouden".

ERVARINGEN MET HET TIJDELIJK BEWONINGSRECHT


-- Op 19 mei 2000 besliste de Vlaamse regering om het woonrecht in Doel tot minstens 2007 te garanderen. Ondanks die beslissing zijn er op heden welgeteld negen woningen opnieuw toegewezen. Vier daarvan aan nieuwe gezinnen, de andere vijf aan Doelse families die van huis gewisseld hebben. ---

Het toegekende woonrecht werkt dus niet. Sterker, het lijkt erop dat het gesaboteerd wordt met de bedoeling Doel voortijdig te laten leeglopen. De Vlaamse regering vertrouwde het beheer van de leegstaande huizen toe aan de "Intercommunale Vereniging van het Land van Waas", en het is precies daar dat de dossiers blijven vastzitten.

Vooreerst moeten kandidaat-inwoners een hele lijdensweg doorlopen om eventueel een huis te kunnen huren. Bij de opbouwwerkster (of bij Doel 2020) kunnen ze een formulier afhalen. De Intercommunale klasseert de aanvragers dan in vier categorieen (SBD-gerechtigd, woonachtig in Doel, banden met Doel door werk of familie, geen banden met Doel) en licht ze volledig door op hun "geloofwaardigheid". Als de Intercommunale vervolgens de tijd vindt, stuurt ze het dossier door aan de gemeente Beveren voor advies, waarna het terug naar de Intercommunale gaat. Tot voor kort duurde deze procedure zo'n 6 maanden. Dank zij de gemeente Beveren is die wachttijd nu herleid tot 2 a 3 maanden.

Een tweede hindernis zijn de hoge registratierechten. Omdat de Inter- communale geen gewone huurcontracten wil, verleent ze een "zakelijk recht op bewoning" en dat moet vastgelegd worden in een notariele akte. De registratie kost meer dan 1.500 ? voor een woning ter waarde van 100.000 ?. Met de borg en de eerste maand huur komt dat al op meer dan 2.200 ? (90.000 BEF). Schepen Vlegels van Beveren schreef hierover een brief aan de Vlaamse regering maar kreeg geen antwoord.

De derde hindernis is de zwaarste. Doelenaars die zich laten uitkopen door de Vlaamse regering krijgen tot 2006 het recht om hun huis terug te kopen als zou beslist worden om Doel toch woongebied te laten. In oktober hadden 55 van de 78 verkopers dat "retrocessierecht" opgeeist: weer 55 huizen die leeg blijven staan en verkrotten. Die huizen zouden wel op de gewone wijze kunnen verhuurd worden, maar de Intercom- munale wenst enkel de formule van het "zakelijk recht op bewoning" toe te passen.

Op een parlementaire vraag van Frans Wymeersch (Vlaams Blok) antwoordde minister Gabriels nochtans dat het retrocessierecht geen hinderpaal kan zijn voor het verhuren van woningen in Doel.

Ondertussen hebben meer dan 140 kandidaat-inwoners afgehaakt. Bij Doel 2020 is een geval bekend van een jong koppel, dat 12 maanden geleden een aanvraag indiende. Ondertussen is de vrouw hoogzwanger en is het koppel noodgedwongen in een klein kamertje bij de ouders gaan inwonen.

Schepen Vlegels is het beu: "Het is onbegrijpelijk voor een weldenkend mens dat zowat de helft van de huizen in Doel leegstaan, terwijl een week geleden slechts een huis voor verhuring in aanmerking kwam. En dat op een moment dat er meer dan 40 aanvragen zijn. Ik kan met deze situatie absoluut niet akkoord gaan". Vlegels wil dat de woningen waarop een retrocessierecht rust, toch verhuurd worden. Voor Doel 2020 moet het beheer van de lege huizen aan het gemeentebestuur van Beveren toevertrouwd worden.

"KIJK MAAR EENS HOE DIE KLEINE ENTITEIT ZICH WEET TE

HANDHAVEN"

Rechtover de molen - symbool van Doel - ligt ze: de witte villa waar tot voor kort vele Doel-toeristen iets gingen eten. Eind vorig jaar stopte de uitbater ermee, en daar was de dreiging die op Doel rust zeker niet vreemd aan. Maar kort daarna nam restaurateur Luc Thyssen uit St- Gillis-Waas de zaak over.

Thyssen werkte eerder in het vermaarde Antwerpse restaurant Sir Antho- ny Van Dyck en had tien jaar lang een succesvolle zaak in het Waasland. "Saeftinghe had aan klanten geen gebrek. De positieve reacties bewijzen dat we het vertrouwen van de bedrijfswereld genieten", bevestigt hij.

Hij vindt dat Doel zijn aantrekkingskracht blijft behouden zolang er geen onherroepelijke beslissingen worden genomen: "Je kan hier nog wande- len op de Scheldedijk, fietsen in de wijde omgeving of overzetten met het veer naar Lillo. Kijk maar eens hoe die kleine entiteit zich nog steeds weet te handhaven in het havengebied", aldus Luc Thyssen. Ook tijdens de Scheldewijding wil hij met zijn zaak iets speciaals doen.

Restaurant-feestzalen Saeftinghe is sinds 15 januari weer open. Je kan er diverse menu's eten en ook de Portugese wijn Bairrada degusteren. Info: tel. 03-575 88 77.


---
SCHEPEN VLEGELS WIL DAT GEMEENTESCHOOL BLIJFT

Het Beverse gemeentebestuur onderzoekt hoe ze de gemeentelijke basis- school van Doel kan openhouden na juni 2003. Volgens het sociaal begeleidingsplan van de Vlaamse regering is het voortbestaan van het schooltje immers maar "in samenspraak met de sociaal bemiddelaar gegarandeerd tot 30 juni 2003".

Dit schooljaar is het aantal leerlingen door het Vlaamse leegloopbeleid gedaald van 41 tot 26 kinderen in de lagere school, en van 25 naar 14 kinderen in de kleuterklassen. Omdat de normen worden afgemeten aan de situatie van februari 2001, vormde dat geen probleem. Voor de over- gebleven Doelse kindjes betekent het dat ze extra veel aandacht krijgen.

Eerste schepen Boudewijn Vlegels van Beveren wil nu "in alle duidelijk- heid de vraag stellen of de Vlaamse regering, in het kader van het sociaal begeleidingsplan, de termijn van 30 juni 2003 wil verlengen". Doel 2020 steunt die vraag en eist dat de Vlaamse regering, minstens tot 2007, speciale normen voor de gemeenteschool hanteert.


---
AGALEV EN GEMEENTE BEVEREN: DOEL MOET OP
GEWESTPLAN BLIJVEN


-- In het voorontwerp van het provinciaal ruimtelijk structuurplan van Oost-Vlaanderen is de woonkern Doel op illegale wijze geschrapt. De gemeente Beveren en de Wase Agalev-afdeling protesteren hevig, Doel 2020 eist dat het provinciebestuur de wet naleeft. ---

Half december keurde de bestendige deputatie (CD&V, VLD en SP.A) dit voorontwerp goed. Het moet in maart gestemd worden door de provincieraad, waarna een openbaar onderzoek volgt. Pas dan kan het omgezet worden in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat dezelfde kracht heeft als het vroegere gewestplan.

In het voorontwerp staat letterlijk: "Hoewel Doel voldoende groot is om als kern in de tabel te worden opgenomen, werd het dorp niet weerhou- den omwille van de uitbreidingsplannen van de Waaslandhaven." De deputatie zegt dat ze daarmee al rekening houdt met het Strategisch Plan Linkeroever, dat de toekomstige havenuitbreiding wil vastleggen.

"Ongehoord", zegt Agalev-provincieraadslid Guy Mendonck, "de besten- dige deputatie doet hiermee een uitspraak over een Vlaamse bevoegdheid en voor een periode die verder reikt dan van het provinciaal structuurplan verwacht wordt.'' Mendonck wijst erop dat de Vlaamse overheid zal beslissen over het al dan niet aanleggen van het Saeftinghedok, en het daaraan gekoppelde verdwijnen van Doel.

Het Strategisch Plan is geen wettelijk document, alleen het Gewestplan St-Niklaas-Lokeren van 1978 heeft kracht van wet om te bepalen wat op Linkeroever kan en niet kan. Volgens dat Gewestplan is Doel woonge- bied en de omliggende polders landbouwgebied. Ook volgens de beslis- sing van de Vlaamse regering kan Doel tot minstens 2007 blijven be- staan. Tot zolang kan een hypothetische uitbreiding van de Waasland- haven geen effect hebben op de woonkern Doel.


---
PAARDENSCHOR: VERVOER SPECIE OVER DE SCHELDE A.U.B.


-- Naar aanleiding van het afgraven van het Paardenschor nabij Doel, gaf Doel 2020 een brief af aan de Vlaamse Parlementsleden. Daarin vroegen we om de werken zo uit te voeren dat ze het leven en het toerisme in Doel niet verstoren. ---

De heraanleg van het Paardenschor als overstromingsgebied is een natuurcompensatie in het kader van de werken aan het Deurganckdok. Daarvoor zal 500.000 kubieke meter specie afgegraven en in het nutte- loze Doeldok gestort worden. Nu is gepland dat men die grond met een dubbele persleiding langs de Scheldedijken, de kerncentrale, het haventje van Doel en dwars door Doeldorp zal voeren.

Doel 2020 verzet zich niet tegen de aanleg van het natuurgebied. Maar de persleidingen dreigen wel het toeristisch leven tijdens de zomermaanden lam te leggen. Daarom vragen we dat de grond per schip via de Schelde en de Kallosluis naar het Doeldok zou gebracht worden. Dit is snel uitvoerbaar en er is geen bouwvergunning voor nodig.


---

- K O R T E B E R I C H T E N -

AGENDA DOEL:


- 25 mei: Bloemenmarkt met straatanimatie, rommelmarkt etc. (14-18u)
- 11 juli: Feest van de Vlaamse Gemeenschap: BBQ en gezellig samenzijn in De Doolen

- 10 augustus: Scheldewijding en Doelse Feesten
BOEREN: Heel wat boeren in Doel en de polder kregen onlangs een brief om het contract voor hun gronden op te zeggen. Die gronden, eigendom van AWZ, kregen ze ooit in gebruik als compensatie voor onteigeningen. Nu moeten ze dienen voor natuurcompensaties.

KLEINE RING: Op vraag van de gemeente Zwijndrecht komt er een onderzoek naar een vijfde trace voor het rondmaken van de Antwerpse Ring via de Oosterweelverbinding. Dat "middentrace" ligt tussen Zwijndrecht en Linkeroever en spaart het natuurgebied Blokkersdijk.

VLISSINGEN: De bouw van de Westerschelde Container Terminal in Vlissingen bedreigt het natuurgebied 'De Kaloot'. De Zeeuwse Milieu- federatie en de vereniging 'Redt De Kaloot' zijn daarom naar de Neder- landse Raad van State gestapt. Als die de bouw van de terminal schorst, zullen de milieuverenigingen de uitspraak aangrijpen om ook de verdieping van de Westerschelde aan te vechten.

STORMTIJ: Bij een nieuw stormtij als dat van 1953, zou het water over de Scheldedijken lopen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Marc Cordeel. "De huidige stand van het Sigmaplan is absoluut onvoldoende om het Scheldebekken te beschermen, en dat terwijl de Nederlanders hun Deltaplan al evalueren in het licht van het wijzigende klimaat en een stijgend waterpeil."

ZITBANKEN: De gemeente Beveren plaatste onlangs drie zitbanken op een veldwegel aan het natuurgebied De Putten, aan de rand van het ha- venuitbreidingsgebied. De wegel zal ook toegankelijk gemaakt worden voor visueel gehandikapten en rolstoelgebruikers.

SOETKIN COLLIER: De zangeres van Urban Trad, die onlangs door de RTBF op twijfelachtige gronden verwijderd werd uit de ploeg voor het Eurosongfestival, is sinds 2000 een inwoonster van Doel. Wij wensen Soetkin veel moed en hopen dat ze haar zangcarriere verder kan uitbouwen.

HAVENTJE PROSPERPOLDER: De afdeling Natuurbehoud van het Vlaams Gewest wil het Scheldehaventje van Prosperpolder opdoeken, omdat het in natuurgebied ligt. Volgens schepen Vlegels van Beveren moeten de natuurwaarden van de omgeving verbeterd worden, maar moet het haventje zelf behouden blijven als aanmeerplaats.

TSTADT: Op de progressieve Antwerpse stadswebsite www.tstad.net kan je artikels lezen in verband met democratie en inspraak in Antwerpen evenals over de expansiewerken rond de stad, waaronder de strijd voor Doel.

POES POES POES: is een vijfdelige videosoap over de volkstoeloop bij de zonsverduistering in een Ardens dorpje, maar is voor 90 pct. in Doel opgenomen. Acteur Peter Van den Eede: "De gemeente Beveren gaf ons de sleutels van de leegstaande huizen en toen hebben we ons hoofd- kwartier ingericht in een voormalig restaurant." De video is dit voorjaar op 50 plaatsen in Vlaanderen tegelijk te zien.

AANSLAG OP KERNCENTRALE: Minister Duquesne van Binnen- landse Zaken liet piloten een studie maken over de mogelijkheid van een zelfmoordaanslag op de kerncentrale van Doel. Volgens hen kan een vliegtug zich inderdaad van ver op de koeltorens richten maar wordt het bij het naderen moeilijker om binnen de groep van gebouwen precies de kwetsbare reactor als doelwit te kiezen.

DOELSE SPORTKAMPIOENEN: Beveren zette onlangs Sandra Duyols, de wereldkampioen powerliften, in de bloemetjes. De Doelse behaalde haar titel in de discipline "bankdrukken" categorie junioren -80 kg. Haar broer Jonathan werd gehuldigd in de discipline tumbling A- beloften als nationaal, federaal en provinciaal kampioen. Proficiat Sandra en Jonathan!


---

- C O L O F O O N -

Verantwoordelijke uitgever: Ferdinand De Bondt, Pr. Josephine- Charlottelaan 31, 9100 St-Niklaas

INFO DOEL 2020


- Algemeen adres (ook voor abonnementen 'Nieuws uit Doel'): Doel 2020, Rudi Van Buel, p/a Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, tel. 03-575 88 11 (na 18u), e-mail: doel_forever@belgium-mail.com
- Bankrekening: 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht

- Redactie 'Nieuws uit Doel': Paul Maes, Nijken 18, 9400 Denderwindeke, tel. 054-34 20 61, e-mail: nieuwsuitdoel@advalvas.be.
- Voordrachten: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03- 773 28 33, jan.creve@tiscali.be.

- Actiemateriaal en documentatie: Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel, tel. + fax 03-575 88 62, marina.apers@belgacom.net
- Wandelingen en dagprogramma's: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71

- Gemeenschapshuis De Doolen, Engelsesteenweg 8 te Doel: open elke derde vrijdag van de maand. Voor gebruik: tel. Johan De Vriendt, 0479- 99 06 71.

- Internet: www.doel2020.org; over Doel en zijn geschiedenis: http://home.tiscali.be/be065885


---
RECHT VOOR DOEL

Doelenaars kunnen terecht bij de advocaten van Doel 2020 voor juridische hulp of advies i.v.m. onteigeningen of huurproblemen. Meldt u bij Marina Apers (Scheldemolenstraat 61, tel. + fax: 03/575 88 62, marina.apers@belgacom.net) of Maurice Vergauwen (Camermansstraat 12, 03/575 81 71), die de zaak zullen doorspelen.


---
EEN DAG IN DOEL - VOOR GROEPEN

Wil u met uw vereniging of vrienden een aangename dag doorbrengen in het pittoreske Doel en in de Scheldepolders? Doel 2020 organiseert voor groepen een volledig dagprogramma, dat u zelf kan samenstellen: een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinge, de kerncentrale, een rondleiding in het dorp, een fietstocht langs de Schelde... Onze gidsen- inwoners leiden u door hun dorp tot aan de werf van het Deurganckdok, en besluiten de dag in de voormalige gemeenteschool die vorig jaar door actievoerders werd gerestaureerd tot een gemeenschapscentrum. Er is ook een tentoonstelling over de strijd voor Doel te zien. Desgewenst leggen wij voor u contacten met een cafe, een restaurant enz. Meer informatie: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71, doel_forever@belgium-mail.com


---
HELP ONS HET NOODDECREET TE VERNIETIGEN

Doel 2020 staat in haar conflict met de Vlaamse overheid opnieuw voor een reeks van procedures. Wij vallen het ongrondwettelijke nooddecreet nu aan via de Raad van State. Onze succesvolle strijd kunnen wij enkel voeren dankzij uw steun. Langs deze weg doen wij een beroep op uw vrijgevigheid. Steun ons op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, met vermelding "Procedures". Vanaf 60 euro (2.420 fr) krijgt u een exemplaar van het boek "Doel moet blijven!" van Ferdinand De Bondt, Jan Creve en Bart Martens cadeau.


---