Ingezonden persbericht

Kies voor duurzame energie in uw provincie

LANDELIJK, 20030226 -- Het onafhankelijke Informatiecentrum Duurzame Energie (IDE) roept de burger op voor een duurzame energievoorziening te kiezen. Dit kan door zelf duurzame energie toe te passen in de woning. Maar ook door op 11 maart a.s. tijdens de provinciale verkiezingen te kiezen voor duurzame energie in de provincie. Om de kiezer voor te lichten over de standpunten van de politieke partijen en de rol van de provincie, openen alle provinciehuizen op 8 maart a.s. hun deuren.

Het energieverbruik in Nederland, Europa en de rest van de wereld stijgt nog altijd. De verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en aardgas zorgen voor verhoging van de CO2-uitstoot en dus voor aantasting van ons leefmilieu. Duurzame Energie is hierop het antwoord. Energie van zon, wind, water en biomassa zijn onuitputtelijke bronnen en dragen niet bij aan extra CO2-uitstoot.

Provincies spelen een belangrijke rol bij het toepassen van duurzame energie. Via streekplannen kunnen provincies invloed uitoefenen op bijvoorbeeld de realisatie van windturbineparken. Zij bepalen in grote lijnen waar deze projecten kunnen worden gerealiseerd. Provincies kunnen ook gemeenten stimuleren tot het toepassen van duurzame energie. De kiezer heeft invloed op het (duurzame energie) beleid van de provincie door zijn stem uit te brengen.

Om de kiezer hierbij te helpen heeft het IDE in samenwerking met de provincies een uitgebreid informatiepakket voor jong en oud samengesteld. Kinderen kunnen zelf een windmolen maken en meedoen aan een kleurplatenwedstrijd. Tevens kan iedereen meedoen aan de landelijke prijsvraag Duurzame Energie, waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Vanaf 3 maart kan men de prijsvraag ook op de website www.duurzame-energie.nl invullen.

Voor meer informatie over duurzame energie, de standpunten van de politieke partijen over duurzame energie en de landelijke prijsvraag duurzame energie kan men contact opnemen het Informatiecentrum Duurzame Energie, telefoon 0900 - 9892 (¤ 0,10 p/min.) of via de website www.duurzame-energie.nl



Ingezonden persbericht