Provincie Limburg

Onderneming Ruimte voor Ruimte van start met 47,7 miljoen (057)

Overeenkomst tussen Provincie Limburg en Rabo Vastgoed bv

De Provincie Limburg en Rabo Vastgoed B.V. tekenen donderdag 27 februari een overeenkomst om met inzet van 47,7 miljoen de verstening van het landschap aan te pakken. De voor Limburg unieke overeenkomst betekent tegelijk de oprichting van een Ruimte voor Ruimte BV/CV, die sloopsubsidies gaat voorschieten. Boeren krijgen subsidie voor het slopen van stallen en andere bedrijfsgebouwen die niet meer in gebruik zijn. Van het Rijk krijgen boeren ook geld als ze mestrechten inleveren. Dat betekent milieuwinst: inkrimping van de veestapel vermindert de verzuring van het milieu. De combinatie van deze twee subsidies in één regeling stelt boeren in staat om hun bedrijf te beëindigen of voort te zetten op een manier die het milieu minder belast. Deze regeling stelt de Provincie in staat een oplossing te vinden voor een aantal milieu- en ruimtelijke problemen in Limburg. De inschrijvingstermijn voor boeren is overigens voorbij.

Het unieke van Ruimte voor Ruimte is, dat het geld voor de subsidies wordt terugverdiend. Dat gebeurt door extra kavels voor woningbouw te verkopen bij de bestaande dorpen. Gedeputeerde Ger Driessen (agrarische zaken) tekent namens de Provincie Limburg de overeenkomst voor de publiek-private samenwerking met Rabo Vastgoed. Daarmee wordt de Ruimte voor Ruimte Limburg BV/CV opgericht. Hoewel de Provincie hier deel van uitmaakt, heeft deze onderneming geen invloed op de taken die de Provincie moet uitvoeren op basis van haar publieke rol.

Deze onderneming koopt grond, maakt die bouwrijp en verkoopt de kavels voor woningbouw. Uit de inkomsten hiervan worden de sloopsubsidies betaald tot een maximum van 47,7 miljoen. Daarvoor zal de onderneming maximaal 750 woning-bouwkavels verkopen. Deze werkwijze geldt voor de tweede tranche van de regeling. De eerste tranche kent een andere aanpak: de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten voeren deze uit en zorgen voor de voorfinanciering. In beide tranches samen hebben zich in Limburg ruim 400 bedrijven aangemeld voor een sloopsubsidie. Dat betekent dat er voor zon 70 miljoen bijna 700.000 m2 aan staloppervlakte wordt gesloopt en dat 40 à 50 ha landbouwgrond voor natuur kan worden gekocht in de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur. Door de opkoopregeling voor mestrechten vermindert de fosfaatuitstoot in Limburg met zon 4 miljoen kilo. De helft hiervan is afkomstig uit de varkenshouderij. Op de website www.ruimtevoorruimtelimburg.nl is te zien hoe de publiek-private onderneming werkt.
26-2-2003 11:56