Openbaar Ministerie

Nederlandse Navo-functionaris aangehouden

---

Een Nederlandse functionaris van de NAVO is onlangs in Brussel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij witwassen en valsheid in geschrift. De man is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Functioneel Parket van het OM bevestigd.

De aanhouding van de Navo-functionaris vond reeds eerder plaats, maar is nu bevestigd door het Functioneel Parket van het OM. Omdat het onderzoek door de fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod-ECD) nog in volle gang is worden geen nadere mededelingen gedaan over het onderzoek, mogelijke omvang van de zaak, mogelijke andere verdachten en over de verdenkingen. Zodra dit mogelijk is, komt daarin verandering.
Het is de eerste zaak waarmee het Functioneel Parket (FP) naar buiten komt. Het Functioneel Parket is een nieuwe eenheid van het Openbaar Ministerie (OM). Dit in Den Haag gevestigde parket (vooralsnog 'in oprichting') heeft tot doel om de criminaliteit te bestrijden op het gebied van milieu, economie en fraude. Omdat dit werkterrein breed is, is bepaald dat het FP verantwoordelijk is voor de opsporing en vervolging in die strafzaken, waarin een bijzondere opsporingsdienst (BOD) de trekkende rol vervult. De BOD'en zijn:

* AID (Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij);

* FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controle Dienst, van het Ministerie van Financiën) en de BUMA/STEMRA; SIOD (Inlichtingen en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid);

* VROM-IOD (Inlichtingen en Opsporingsdienst van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu).