Nieuwsbericht

donderdag 27 februari 2003, 16.45 uur

REGIONAAL

Politie vraagt medewerking voor telefonisch onderzoek

Alkmaar, donderdag 27 februari 2003.
De politie doet van 5 tot en met 14 maart 2003 onderzoek naar slachtofferschap en onveiligheid in Noord-Holland Noord door middel van een telefonisch enquête. Eén en ander maakt deel uit van het landelijk onderzoek. Het heeft tot doel om op landelijk en regionaal niveau inzicht te krijgen in wie slachtoffer is geworden van criminaliteit, zoals geweld, overlast en ergernis op straat en/of in de woonomgeving. Verder worden er vragen gesteld over buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens, het functioneren van de politie en wat u zelf aan preventie doet.
Dit onderzoek wordt voor de zesde keer in opdracht van de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie en van het politiekorps Noord-Holland Noord uitgevoerd. Het maakt deel uit van de landelijke Politiemonitor Bevolking.
In heel Nederland zullen ruim 60.000 personen van 15 jaar en ouder telefonisch over deze onderwerpen worden ondervraagd. In Noord-Holland Noord worden 1250 personen telefonisch geënquêteerd. Doordat dit onderzoek al vijf keer eerder is uitgevoerd, voor het laatst in 2001, is het mogelijk trends waar te nemen. Zijn bepaalde problemen groter of juist kleiner geworden? Is het aantal slachtoffers gestegen of misschien gedaald?
De politie vraagt uw medewerking. De politiemonitor is een belangrijk hulpmiddel voor de politie, het bestuur en het openbaar ministerie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Intomart en de B&A Groep. Naar verwachting worden de resultaten in september 2003 gepresenteerd

NOORD-KENNEMERLAND

Snelheidscontrole
Heerhugowaard, woensdag 26 februari 2003.
Woensdagmiddag werd een snelheidscontrole gehouden op de Jan Glijnisweg ter hoogte van de kruising met de Rustenburgerweg. Deze controle vond ondermeer plaats naar aanleiding van klachten van omwonenden over de hoge snelheid waarmee gereden werd. Tijdense deze controle werd het volgende geconstateerd.
Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: 98
Aantal overtredingen: 12
Hoogst gemeten snelheid: 88 km/u
Naast deze snelheidsovertredingen werden drie bestuurders bekeurd omdat zij geen autogordel droegen.
Ook op de Krusemanlaan werd op donderdag 27 februari 2003 tussen 07.00 en 09.00 uur een zelfde controle gehouden. Hierbij werd het volgende geconstateerd.
Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: 876
Aantal overtredingen: 100
Hoogst gemeten snelheid: 95 km/u
Een aantal van deze bestuurders werd ter plaatse staande gehouden. De anderen zullen binnenkort via de post in kennis worden gesteld van hun snelheidsovertreding.

Inbraak woningen
Broek op Langedijk, woensdag 26 februari 2003.
Woensdagavond werd een inbraak ontdekt in een woning aan de Boeier. Het bleek dat men in de woning was gekomen door het vernielen van een raam. Vanuit de woning werden ondermeer een disc-man en twee telefoontoestellen weggenomen. Uit verder onderzoek bleek dat men bij de naast gelegen woning had geprobeerd om in te breken. Bij deze woning werden vernielingen aan een deur geconstateerd. Bij een derde woning in die straat werd eveneens ingebroken. Ook hier had men een raam vernield om binnen te komen. Het is niet bekend of er uit deze laatste woning goederen zijn weggenomen. Gezien het tijdstip van de inbraken en de plaats is het niet ondenkbeeldig dat deze zijn gepleegd door dezelfde dader(s).

Vernieling fietsen
Castricum, donderdag 27 februari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag zagen surveillerende agenten dat onbekenden vernielingen hadden gepleegd aan een groot aantal fietsen die gestald stonden bij het station aan de Stationsweg. Er waren een tiental fietsen van de stationstrap naar beneden gegooid. Drie fietsen waren op het dak van de fietsenstalling gegooid en twee hingen in een hek bij de spoorbaan. Alle fietsen zijn weer terug gezet in de stalling. Een exacte schade kon niet worden vastgesteld.

Rijden onder invloed van alcohol
Bergen aan Zee, donderdag 27 februari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 28-jarige bestuurder van een personenauto uit Bergen aangehouden op het Van der Wijckplein. Bij controle bleek dat de man alcohol had gedronken. Hij blies 370 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Autobrand
Heerhugowaard, donderdag 27 februari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd brand ontdekt in een auto die geparkeerd stond op de P. Breughelstraat. Een omwonende was wakker geworden omdat de hond aansloeg. Toen zij naar buiten keek zag zij de vlammen uit de auto slaan. De brandweer, die het vuur heeft geblust, vermoedt dat de brand is ontstaan door kortsluiting.

Computers gestolen vanuit kantoorpand
Alkmaar, donderdag 27 februari 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een kantoorpand aan de Kennemerstraatweg. Men kwam in het pand door het vernielen van een deur. Vanuit het bedrijf werden twee laptop computers en twee standaard computers met beeldscherm gestolen.

Politie zoek getuigen van aanrijding
Langedijk, donderdag 27 februari 2003.
De politie in Alkmaar Noord is op zoek naar getuigen van een ongeval dat plaats vond op zondag 23 februari 2003, omstreeks 13.45 uur. De bestuurder van een personenauto, een 92-jarige man uit Alkmaar, reed met zijn auto over de Schagerweg. Op de kruising met de Wagenweg werd hem geen voorrang verleend door de bestuurder van een onbekend gebleven personenauto. Na de aanrijding is deze automobilist doorgereden. De politie wil graag in contact komen met getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen contact op nemen met de politie in Alkmaar-Noord, telefoon 0900-8844.

NOORDKOP

Radioapparatuur en gereedschap gestolen
Den Helder, woensdag 26 februari 2003.
In de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 februari 2003, werd ingebroken in een schuur achter een woning aan de Ambonstraat. Om in de schuur te komen moest men een deur in de schutting openen die aan de binnenzijde op slot zat. Hoe men dat heeft gedaan is niet bekend. Vanuit de schuur werd een grote hoeveelheid geluidsapparatuur gestolen. Ook mist de bewoner elektrische gereedschap.

Zes jongeren aangehouden in gestolen auto
Schagen, woensdag 26 februari 2003.
Woensdagavond werden zes jongens en meisjes in de leeftijd van 14 tot 17 jaar en allen afkomstig uit Den Helder, aangehouden op de Westerweg. Zij bevonden zich in een auto die kort daarvoor was weggenomen vanaf de Gladiolenstraat in Den Helder. De zes hadden de trein vanuit Den Helder naar Schagen gemist en hadden daarom de auto meegenomen van een van de ouders van een inzittende. De auto werd op het moment van de aanhouding bestuurd door een 16-jarige jongen. Op het moment van de aanhouding wist een zevende inzittende ter ontkomen. Zijn identiteit is op dit moment nog niet bekend. Alle inzittenden zijn overgebracht naar het politiebureauna en na verhoor in de loop van de avond en nacht weer in vrijheid gesteld.

Snelheidsovertreder moet rijbewijs inleveren.
't Zand, donderdag 27 februari 2003.
Donderdagmorgen vroeg zagen surveillerende agenten een 19-jarige jongen uit Heerhugowaard, als bestuurder van een personenauto rijden over de Rijksweg. Het viel de agenten op dat hij met een hoge snelheid reed reden om hem te volgen. Hierbij werden snelheden gemeten van 131 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Omdat de bestuurder de maximumsnelheid overschreed met meer dan 50 km/u werd zijn rijbewijs ingevorderd en werd hij voorlopig "ridder te voet".

'Ga jij maar een eindje fietsen!'
Anna Paulowna, woensdag 26 februari 2003.
Na een melding van een passant plukte een motorrijder omstreeks 17.30 uur een 14-jarige fietser van de Rijksweg N99. De knul reed tot schrik van de automobilisten over de rijbaan van de autoweg, iets voorbij de rotonde bij Van Ewijcksluis, in de richting van Den Helder. Hij bleek vier uur eerder met een kwaaie kop en zonder een cent op zak vanuit zijn woonplaats Sneek te zijn vertrokken. Hij had een woordenwisseling gehad met zijn moeder, waarna zij hem had geadviseerd om ter afkoeling 'een eindje te gaan fietsen'. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd. Na een tocht van ongeveer 90 kilometer had hij bij de nieuwe rotonde bij Van Ewijcksluis de afslag naar een fietspad gemist. De jongen had bij Den Helder naar huis willen bellen. Nu werd hij door de politie opgevangen en per dienstauto naar het bureau gebracht. Daar kreeg hij warme chocolademelk en werd het thuisfront gebeld. De jongen kon nog lachen maar had wel spijt van zijn onbezonnen actie. Hij is door zijn ouders van het bureau opgehaald.

Conducteur bedreigd met aardappelschilmesje
Den Helder, donderdag 27 februari 2003.
Vannacht omstreeks 02.00 uur heeft de politie op aanwijzing van een NS-conducteur, een dronken 27-jarige man uit Den Helder aangehouden die hem had bedreigd met een mes. Na aankomst van de laatste trein op het NS-station aan de Middenweg, had de conducteur de man gesommeerd het treinstel te verlaten. Vervolgens ging hij het perron op. Hij werd achtervolgd door de verdachte die hem van een afstandje bedreigde met het mes. De conducteur belde de politie die de man kon aanhouden. De verdachte is in verband met het nadere onderzoek en ter ontnuchtering ingesloten.

WESTFRIESLAND

Mishandeling na aanrijding
Hoorn, woensdag 26 februari 2003.
Op woensdagmiddag reed een 29-jarige man uit Heerhugowaard over de Provincialeweg te Hoorn in de richting van de A7. De man reed in een bestelbusje op de linkerrijbaan. Achter hem reed een 28-jarige man uit Hoorn in een personenauto. Deze wilde er voorbij. De Heerhugowaarder maakte ruimte door naar rechts te gaan. De personenauto bleef echter naast hem rijden, zodat hij niet meer terug naar links kon. Voorbij de stoplichten bij de Keern reden beide voertuigen weer links. Eerst ging de personenauto naar rechts bij de wegversmalling. Toen de bestelauto ook rechts wilde invoegen werd hem dit belet door de bestuurder van de personenauto. De Heerhugowaarder gaf gas en kon nog net voor de personenauto invoegen. Hierbij raakte hij de personenauto met zijn bestalauto. Vervolgens werd de bestelauto weer ingehaald door de personenauto, die daarbij rechts de uitvoegstrook naar de A7 gebruikte. Bij het invoegen ontstond een aanrijding tussen beide voertuigen. De bestuurder van de personenauto stapte daarop uit zijn auto en liep naar de bestelauto. De Heerhugowaarder verklaarde twee maal hard in het gezicht te zijn geslagen. De man uit Hoorn ontkende dit echter. Toch werd hij door de gewaarschuwde politie aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en kreeg een proces-verbaal. De Heerhugowaarder heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Inbraak woning
Hoorn, woensdag 26 februari 2003.
Op woensdagmiddag, tussen 14.00 en 17.00 uur werd er ingebroken in een woning aan de Astronautenweg te Hoorn. Het hele huis werd overhoop gehaald en uit de woning verdwenen onder anderen meet minidisc-speler, geld, een playstation en diverse CD's en DVD's. De daders konden binnenkomen doordat de sleutels in de voordeur waren blijven zitten. Onbekend is hoe de daders de centrale hal zijn binnengekomen die toegang geeft tot de voordeur van de woning.

Hennep
Opperdoes, woensdag 26 februari 2003.
Op woensdagavond werd een woning aan de Julianastraat in Opperdoes betreden door een medewerker van de woningstichting "De Woonschakel" in verband met ernstige wateroverlast. Het water kwam met bakken tegelijk door de zoldering naar beneden. De medewerker trof in de woning een hennepplantage aan en waarschuwde de politie. Deze ontmantelde de plantage, die bestond uit 235 planten en de benodigde apparatuur. De hennep en de apparatuur werden in beslag genomen. De 32-jarige bewoner van het pand moet nog worden gehoord.

Hoorn, woensdag 26 februari 2003.
Op woensdagavond werd een 29-jarige man uit Zwaag in een personenauto gecontroleerd op de Rijnweg in Hoorn. Tijdens de controle zag de politie twee plastic draagtassen in de auto staan waarin hennep zat. De man kreeg een proces-verbaal. De hennep werd in beslag genomen.

Verkeerscontrole
Westfriesland, woensdag 26 februari 2003.
Op woensdagavond werden op verschillende plaatsen in Westfriesland verkeerscontroles gehouden. Het resultaat was 82 bekeuringen, ondermeer voor:

- niet dragen autogordel (23x)

- te hoge snelheid (17x. Hoogst gemeten snelheid 82 i.p.v. 50 km per uur)

- opgevoerde bromfiets (18x)

- te hoog geluid bromfiets (6x)

- niet dragen valhelm (9x)

- technische gebreken bromfiets (9x)

- defecte verlichting fiets (3x)

Diefstal vanaf auto
Hoorn, donderdag 27 februari 2003.
Op donderdagmorgen wilde de eigenaar van een Golf GTI wegrijden met zijn auto, die hij geparkeerd had op de Rotiusstraat te Hoorn. Er mankeerde iets aan de auto en toen hij om zich heen keek zag hij dat beide achterportieren uit de auto waren gedemonteerd. De eigenaar komt aangifte doen van diefstal.

Diefstal auto
Venhuizen, donderdag 27 februari 2003.
Op donderdagmorgen, tussen 01.45 en 09.30 uur werd vanaf een oprijpad bij een woning aan het Westeinde te Venhuizen een personenauto gestolen. Het ging om een blauwe Volkswagen golf cabrio met kenteken RN-NR-53.