Rijksuniversiteit Groningen

Populisme en globalisering

Er is veel veranderd in Nederland. Het ongenoegen over bestuurders en volksvertegenwoordigers onder de burgers neemt zienderogen toe. Dit ten faveure van de populistische partijen. Niet alleen in Nederland is hier sprake van, in heel Europa viert het populisme hoogtijdagen. De FPÖ is een belangrijke factor in Oostenrijk net zoals het Vlaams Blok dit in België is. En ook in Italië en Frankrijk krijgen Le Pen en Berlusconi steeds meer kans om macht te genereren. Is het populisme een Europese trend en waardoor wordt die verklaard? Kiest de burger tegenwoordig eerder voor de zekerheid en overzichtelijkheid van de eigen groep en regio in plaats van het grotere, mondiale verband? Nu de wereld kleiner is dan ooit en de globalisering van de economie haar einde is genaderd, lijkt de burger de weg kwijt. De globalisering van het bestuur dreigt te mislukken. De waarde van Brussel in Europa en van de Verenigde naties over de gehele wereld is kleiner dan gehoopt en niet het cement gebleken om de wereld te verenigen. Dit alles doet afvragen of de legitimiteit van het publieke bestuur niet aan het vervagen is. Hoe verhouden zich de tegengestelde trends van globalisering enerzijds en een versterking van het nationale (regionale) gevoel en populistische tendensen anderzijds? Naar aanleiding van stellingen en bijdragen van het publiek wordt gediscussieerd over de huidige, mondiale politieke situatie en de oorzaken hiervan.

Te gast zijn: Paul Lucardie, medewerker Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) Universiteit Groningen, Dick Benschop, oud-staatssecretaris Buitenlandse zaken (ovb), Natasha Gerson, schrijfster en publiciste in Vrij Nederland en Teun-Jan Zanen, lijsttrekker van de Partij voor het Noorden. Gespreksleider is dr. Hans Harbers, universitair hoofddocent van de faculteit der Wijsbegeerte. De dichter Sieger M. Geertsema maakt een gedicht op het thema.

Dit debat wordt georganiseerd door Stichting Waag, de USVA, de faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek, het Centre for Development Studies van de RUG en Studium Generale Groningen. In de hoop dat dit alles leidt tot de daadwerkelijk oprichting van een Groninger 'Balie'. Vooralsnog gaat dit initiatief van start onder de naam DwarsDiep - Politiek en Cultureel Debatcentrum i.o.

Datum en tijd

vrijdag 28 februari 2003, 20.00 uur

Titel

Overvloed en onbehagen - De internationale dimensie: Populisme en Globalisering

Serie

DwarsDiep

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel.(050)363 54 64, www.rug.nl/studium

Studium Generale