Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 26-02-2003

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 28 februari
Nederland 2 ­ 21.30 uur

Vermist krijgt belangrijke tip over in 1968 verdwenen betty kunst

De redactie van het TROS-programma VERMIST kreeg deze maand een bijzondere tip van een bejaarde grondwerker die meent te weten waar de al ruim 34 jaar vermiste Betty Kunst ligt begraven. Jaap Jongbloed heeft geen moment geaarzeld om de familie Kunst op de hoogte te stellen en op hun verzoek de informatie te checken die na zoveel jaar een mogelijke oplossing brengt in de zaak. Jongbloed: "De tipgever werkte in 1968 bij de aanbouw van een viaduct in Zwijndrecht. Hij kende Betty die af en toe langs de bouwplek liep en omdat hij vond dat ze zoveel op zijn vrouw leek, is ze altijd in zijn gedachten gebleven." Vrijdag 28 februari is in VERMIST het verhaal van Betty Kunst te zien.

De 17-jarige scholiere Betty Kunst verdween op zaterdag 19 oktober 1968 uit de ouderlijke woning in Zwijndrecht. Ze zou die avond naar haar vriendje gaan in de Dordtse jeugdsociëteit 'Het Dolhuys' maar is er nooit aangekomen. Buren hebben 's avonds het licht zien uitgaan en sindsdien ontbreekt ieder spoor. Jaap Jongbloed: "Onze tipgever vertelt dat een paar van zijn collega's gewoonlijk in het weekend op het bouwterrein verbleven. De maandag na Betty's verdwijning kreeg hij opdracht zand te storten op een voor hem ongewone plek. Zijn collega maakte een nerveuze indruk. Pas later hoorde de tipgever van de verdwijning van Betty en telde hij één en één bij elkaar op..."

Er verstreek bijna 35 jaar zonder dat de bouwvakker er met iemand over sprak. Pas deze maand vroeg hij zijn zoon hoe het toch met de Zwijndrechtse Betty was afgelopen. Al zoekend kwamen ze op de internetsite van VERMIST. De redactie nam contact op met een in grondradar gespecialiseerd bedrijf en op aanwijzing van de tipgever en met behulp van luchtfoto's en bouwtekeningen is de locatie bepaald en het onderzoek van start gegaan.

Voor Frans Kunst, de broer van Betty, is de tip een volkomen verrassing: "Destijds hebben mijn ouders alles in het werk gesteld om Betty te vinden. Ze hebben kranten, televisie, paragnosten en zwendelaars over zich heen gekregen maar nooit een spoor van Betty. Ze zijn inmiddels overleden. Hopelijk komt alsnog de waarheid boven tafel en gaat de dader, die met de verdwijning van Betty te maken heeft, schuld bekennen. De zaak is verjaard dus hij ontloopt toch zijn straf."Ingezonden persbericht