Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WOONBOND

Woonbond, Vereniging Eigen Huis en Astma Fonds slaan handen ineen Breed offensief om ventilatie te verbeteren

In de meeste woningen wordt onvoldoende geventileerd. Soms omdat de bewoners de aanwe-zige voorzieningen niet goed gebruiken, meestal omdat die er niet zijn of slecht functioneren. Tweederde van de woningen voldoet niet aan de eisen van het bouwbesluit voor bestaande woningen van 1992. De Nederlandse Woonbond heeft daarom in nauw overleg met de Vereni-ging Eigen Huis (VEH) en het Astma Fonds een ventilatietoets ontwikkeld, waarmee zowel huurders als eigenaar-bewoners kunnen controleren of een woning gezond is. Deze ventilatie-toets wordt vanaf 28 februari aangeboden op de Woonbondsite en zal binnenkort ook direct vanuit de websites van de VEH en het Astma Fonds beschikbaar zijn.

Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat in 54% van de keukens de ventilatiemogelijkheden volstrekt onvoldoende zijn. De aanwezigheid van een mechanische ventilatie is geen garantie dat de situatie wel goed is. De helft van dergelijke systemen blijkt namelijk matig tot slecht te werken. Ook over de ventilatiemogelijkheden in de woonkamer zijn huurders ontevreden: 44 % noemt die slecht. Over de bad-kamer loopt het oordeel uiteen. 54% vindt de ventilatie goed, maar 26% noemt die zeer slecht. Overigens voldoet de mechanische ventilatie ook in 40 tot 80% van de nieuwbouwwoningen niet aan de wettelijke eisen. Dit blijkt uit metingen van Bouw- en Woningtoezicht Den Haag en de GGD Gronin-gen.

De ventilatietoets is een verbeterde versie van de vier jaar geleden ontwikkelde toets die zich hoofdza-kelijk richtte op huurwoningen. De nieuwe toets geeft per woonvertrek inzicht in de ventilatiesituatie. Met de ventilatietoets kunt u per vertrek van de woning nagaan of de toevoer en afvoer van lucht voldoende is. Daarnaast dienen enkele vragen te worden beantwoord over het gebruik en de kwaliteit van de woning , waarna de gebruiker zowel een totaalscore voor de woning krijgt als een score per vertrek. Die scores kunnen uiteenlopen van 'zeer slecht' (zwart) tot 'goed' (groen). Als de score minder is dan 'voldoende', worden er verbetersuggesties gegeven om de situatie te verbeteren.

Ventileren is nodig voor de toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht en vocht. In een slecht geventileerde woning voelen mensen zich vaak niet goed. Een slechte ventilatie vergroot ook de kans op het ontstaan van longkanker en luchtwegziekten zoals astma en chronische bronchitis (COPD). Een goede ventilatie is extra belangrijk voor mensen die luchtwegziekten hebben. Per persoon moet minimaal 25 m3 lucht per uur ververst worden, op voorwaarde dat er géén bijzondere vervuilingsbronnen zijn zoals roken.

De vernieuwde ventilatietoets is te vinden op www.woonbond.nl/rekenen, onder Toetslijst Ventilatie.

U03.107
28 februari 2003