Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-02-2003
Politieberichten 27/02 13.00 t/m 28/02 07.00 uur

Ternaard: dodelijk ongeval door gekantelde tractor Donderdagmiddag, om 14.55 uur overleed op de Holwerterdyk een 8-jarige inwoner van Ternaard nadat hij bekneld was geraakt in een gekantelde tractorcabine. De tractor met geladen giertank kantelde toen de bestuurder, een 56-jarige inwoner van Ternaard met de combinatie het verhoogde wegdeel verliet en gebruik maakte van een afrit naar beneden. Zowel de bestuurder als de tweede passagier, eveneens woonachtig in Ternaard (leeftijd onbekend), konden het voertuig ongedeerd verlaten. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, de ambulance, de traumahelicopter, de brandweer en de politie werden ingezet. Bureau Slachtofferhulp werd ingeroepen om hulp aan nabestaanden, de bestuurder, passagier en overige betrokkenen te verlenen. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: in bezit van XTC-pillen, aanhouding verdachte Op donderdagmiddag om 16.00 uur heeft de politie een 33-jarige inwoner uit Leeuwarden aan het Zuidvliet aangehouden. De politie zag dat de verdachte even eerder een zakje met pillen van een ander persoon kreeg. Daarop achtervolgde de politie de verdachte en controleerde hem. Ze troffen een zakje met XTC-pillen aan. De man is meegenomen naar het bureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Op donderdagmiddag omstreeks 17.30 uur is een 60-jarige inwoonster uit Leeuwarden beroofd van haar portemonnee. Haar portemonnee is waarschijnlijk weggenomen op het moment dat zij aan het winkelen was in een warenhuis aan de Nieuwstad. De portemonnee met daarin enkele tientallen euro`s, zat in haar rugzak. Om 14.00 uur werd de portemonnee van een 27-jarige inwoner uit Leeuwarden gestolen. Dat gebeurde waarschijnlijk terwijl de man op de Wirdumerdyk liep. In deze portemonnee zaten enkele tientallen euro`s en onder andere bankpassen en identiteitspapieren.

Heerenveen: rijden onder invloed
Op donderdag om 17.30 uur kreeg de politie een melding dat er een aanrijding had plaatsgevonden aan de Koningin Julianaweg. Het betrof een 52-jarige fietser uit Heerenveen die met zijn fiets tegen een paaltje was aangereden en daarop op de weg was gevallen. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij is meegenomen naar het bureau voor een blaastest. Hij blies 1015 ugl en kreeg hiermee een rijverbod van 13 uren opgelegd.

Witmarsum: val jongetje
Op donderdagmiddag om 16.15 uur is aan de Arumerweg een 4-jarig jongetje van grote hoogte naar beneden gevallen. De ambulance heeft het jongetje naar het Sint Anthonius in Sneek overgebracht. Hij was nog bij kennis. Het jongetje was samen met andere kinderen in het trappenhuis aan het spelen. Daarbij gleden zij van de leuningen af. Vermoedelijk is hij zijn balans verloren en is zo vanaf de derde verdieping door het trapsgat naar beneden gevallen.

Grou: vernielingen, aanhouding verdachte
Op donderdagavond omstreeks 20.30 uur kreeg de politie een melding van een groep jeugd die stenen aan het gooien was in de Parkstraat. De stenen werden tegen een muur aangegooid waardoor die beschadigd zou zijn. De politie heeft daarop drie verdachten aangehouden, een 16-jarige jongen, een 17-jarige jongen en een 14-jarige jongen, allen woonachtig in Grou. De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau.

Minnertsga: woninginbraak
Op donderdag tussen 16.00 en 21.30 uur is er ingebroken in een woning aan de Skoalstrjitte. Men heeft aan de achterkant van de woning een buitendeur geforceerd. Er werd enkele tientallen euro`s aan contant geld meegenomen. Aangifte werd gedaan door de 90-jarige bewoner.

Heerenveen: rijden onder invloed
Op vrijdagmorgen om 04.20 uur sprak de politie op de Gedempte Molenwijk een bromfietser aan omdat hij de politiemannen had uitgescholden. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Even later zag de politie dezelfde man op zijn bromfiets op de Burgemeester Falkenaweg rijden. Daarop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau voor een blaastest. De verdachte, een 24-jarige inwoner uit Heerenveen, blies 935 en kreeg daarmee een rijverbod van 9 uren opgelegd.

Drachten: brand in bedrijfspand
Op vrijdagmorgen om 03.37 uur werd er een brand gemeld in een bedrijfspand aan de Dopplerlaan. Het bleek te gaan om een bedrijfshal dat in aanbouw was, het dak stond in brand. De brandweer kwam met twee blusvoertuigen en de ladderwagen ter plaatse. Om 04.35 uur was de brand onder controle. Het dak, waar men bezig was met het leggen van isolatiemateriaal en dakbedekking, is voor een gedeelte uitgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Ook de opgelopen schade is nog niet bekend.

Witmarsum: inbraak
Op vrijdagochtend om 04.20 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een supermarkt aan het Kaatsplein. Men had de toegangsdeur geforceerd. De politie heeft het pand doorzocht met een hond, er werd echter niemand meer in het pand aangetroffen. De buit bestond uit sigaretten. Aangifte werd gedaan door een 43-jarige inwoonster uit Witmarsum.

Marssum: dodelijke aanrijding
De slachtoffers die gisteren betrokken zijn geweest bij een aanrijding op de Rijksweg A31 ter hoogte van Marssum zijn gisteren overleden. Het betreft Agatha Hemstra van de Wal, 44 jaar oud en haar 5-jarig zoontje, allebei woonachtig in Den Haag. Zie ook de politieberichten van 27/2 (07.00 uur t/m 13.00 uur).

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272