Gemeente Zevenaar

Infopagina week 9, 2003

INHOUD INFO WEEK 9 ( 24 februari t/m 2 maart 2003)

VERKIEZING PROVINCIALE STATEN 11 MAART 2003

Alle wetenswaardigheden op een rij:


- dinsdag 11 maart 2003 verkiezing Provinciale Staten

- de stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur

- als u zelf niet kunt stemmen, machtig dan een ander

- na 25 februari is volmachtverlening alleen mogelijk binnen hetzelfde stemdistrict, gebruik hiervoor uw oproepkaart


- zelf stemmen in een ander stemdistrict, zet uw oproepkaart om in een kiezerspas


- vanaf 25 februari tot en met 6 maart kunt u nog een mondeling verzoek indienen, raadpleeg hiervoor uw oproepkaart


- uiterlijk 26 februari valt de kandidatenlijst bij u in de brievenbus
Door de provincie Gelderland is een Stemwijzer in beeldtaal ontwikkeld. Deze stemwijzer is speciaal bedoeld voor mensen die lees- of taalproblemen hebben en geen toegang tot de stemwijzer op internet. Met behulp van pictogrammen en weinig geschreven tekst wordt de lezer geïnformeerd over belangrijke politieke onderwerpen en de opvattingen en plannen van de politieke partijen hierover. De stemwijzer kunt u aanvragen bij de afdeling burgerzaken van deze gemeente, telefoonnummer 0316-595258.

AANVRAGEN VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN

Bij burgemeester en wethouders zijn aanvragen binnengekomen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het:

- bestemmingsplan Stegeslag voor het vergroten én verhogen (met een hellend dak) van de garage op het perceel Sellersmaat 51 te Zevenaar;
- bestemmingsplan Lentemorgen I voor de bouw van een tuinhuisje op het perceel Zonegge 11-16 te Zevenaar.

- bestemmingsplan Stegeslag voor de bouw van een uitbouw van 3.30 bij 5.40 meter aan de zijgevel van de woning op het perceel Sandgat 16 te Zevenaar.

- bestemmingsplan Stegeslag-Noord voor de bouw van een garage-berging in de achtertuin van de woning op het perceel t Stegeslag 106 te Zevenaar.

De aanvragen liggen met ingang van 27 februari a.s. gedurende vier weken ter inzage bij de balie van de sector Grondgebied. Tijdens deze periode kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

LANDSCHAPSPLAN ZEVENAAR

Op deze plaats vindt u informatie over de aanleg van de Betuweroute in Zevenaar e.o. Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Projectorganisatie Betuweroute, telefoon 0316 58 24 00.

De bomen komen

Begin 2000 is de Gemeente Zevenaar akkoord gegaan met het zogeheten Landschapsplan Zevenaar van de Betuweroute. In dat plan is vastgelegd waar bomen en struiken, poelen en hagen straks de bermen en oevers, opritten en rotondes sieren. Het Landschapsplan is inmiddels in samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel, Provincie Gelderland, Prorail en de gemeente Zevenaar uitgewerkt in concrete uitvoeringstekeningen.

Nu veel van de nieuwe wegen, bruggen en tunneltjes klaar en in gebruik genomen zijn, is het moment aangebroken om te beginnen met de uitvoering van het landschapsplan.

Na asfalt en beton is het immers de hoogste tijd voor het groen. In overleg met de Gemeente Zevenaar is besloten om al dit voorjaar te starten met het beplanten van een deel van het Betuweroutetraject en de bijbehorende infrastructuur. Het is de bedoeling dat de volgende locaties nog dit voorjaar met groene vingers onder handen genomen worden:

* De Zuidelijke Verbindingsweg kan slechts voor 50% worden ingeplant, vanwege het vernieuwen van een riool en de afwerking van het jongeren centrum Wipp Inn

* Babberichseweg

* Verlegde Sleeg

* Sleeg ter hoogte van toerit Beekseweg

* Kwartiersedijk/Natuurbad het Kwartier

Inloopmiddag

Op tekeningen is vastgelegd hoe bovengenoemde locaties ingekleurd worden met groen. Voor omwonenden en belangstellenden is er gelegenheid om deze tekeningen te bekijken. Op woensdag 12 maart aanstaande wordt daarvoor een inloopbijeenkomst georganiseerd. Van 16.00 tot 19.30 uur is er gelegenheid om de tekeningen te bekijken in het Informatiecentrum van de Projectorganisatie Betuweroute, Spoorwegstraat 17. Er zijn dan enkele deskundigen van de Projectorganisatie Betuweroute en de Gemeente Zevenaar aanwezig om toelichting te geven.

Planning

De aanplant van de geluidsschermen en de herinrichting van werkterreinen en werkwegen wordt geleidelijk in de periode 2004-2006 aangebracht. Daarover wordt u t.z.t. in deze rubriek geïnformeerd. Voor vragen over het landschapsplan, de locaties waar als eerste geplant wordt of de inloopmiddag kunt u contact opnemen met de projectleider van het landschapsplan de heer Siep van Jaarsveld (tel. 0316 58 24 00).

MILIEUBERICHT

Burgemeester en wethouders maken bekend dat bij hen een melding is ingekomen als bedoeld in artikel 8.19 lid 2 onder b van de Wet milieubeheer, van Streekziekenhuis en verpleeghuis Zevenaar voor het veranderen van het verpleeghuis, Hunneveldweg 14 te Zevenaar.

De verandering omvat het uitgewerkte nieuwbouwplan van een gedeelte van het verpleeghuis en de poli Noord. De voorgenomen verandering leidt niet tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan ingevolge de op 11 april 2000, onder nummer 840 verleende vergunning en de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften. Naar het oordeel van B en W geeft de verandering ook geen aanleiding om de vergunning te wijzigen. Daarom hebben zij ook besloten de melding te accepteren. Voornoemde milieuvergunning van 11 april 2000, onder nummer 840 geldt tevens voor de voorgenomen verandering van de inrichting.

Terinzagelegging

De melding en de bijbehorende stukken worden op 26 februari 2003 ter inzage gelegd bij de balie Grondgebied van het gemeentehuis. Zij kunnen daar tot het einde van de bezwarentermijn tijdens de openingstijden worden ingezien. Op afspraak is dit ook buiten openingsuren mogelijk. Hiervoor kan contact worden opgenomen met mevrouw L. van Wersch, doorkiesnummer 595 223, van de afdeling Bouwen, Wonen en Milieu.

Inspraakmogelijkheden

Binnen zes weken na verzending van het besluit kunnen belanghebbenden een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Verzoeken om vergoeding van planschade

In artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening is bepaald dat een belanghebbende, die schade lijdt als gevolg van een bestemmingsplan(wijziging) of een zogenaamd vrijstellings-, aanhoudings- of aanwijzingsbesluit, een verzoek om vergoeding van die schade kan indienen bij de gemeenteraad. Indien wordt vastgesteld dat inderdaad schade wordt geleden, die redelijkerwijze niet voor rekening van die belanghebbende behoort te blijven, dan zal de gemeenteraad een naar billijkheid te bepalen schade-vergoeding toekennen. Nu is er de laatste jaren een maatschappelijke tendens waarbij sprake is van een behoorlijke toename van het aantal verzoeken om vergoeding van planschade. Deze toename wordt als ongewenst ervaren omdat een groot aantal verzoeken kennelijk onredelijk is, maar waarvan de hoge advieskosten toch voor rekening van de gemeente komen. Op grond van de Procedureverordening planschadevergoeding 1993 is de gemeente meestal verplicht zon verzoek om advies voor te leggen aan een onafhankelijke schadebeoordelingscommissie. In Zevenaar treedt de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken te Rotterdam op als die commissie. De kosten van een dergelijk onafhankelijk onderzoek bedragen gemiddeld ± 2.500,00. Daarom is de behoefte ontstaan aan het opwerpen van een drempel tegen het indienen van kennelijk ongegronde verzoeken. Het gemeentebestuur is van mening dat het nodig is leges te gaan heffen voor het in behandeling nemen van verzoeken om vergoeding van planschade. Gelet op de hoogte van de gemiddelde advieskosten wordt een bedrag van 500,00 per aanvraag redelijk geacht. De gemeenteraad heft inmiddels besloten de legesverordening met ingang van 1 januari 2003 in die zin aan te passen. De betaalde leges zullen overigens geheel worden terugbetaald indien het verzoek om toekenning van planschadevergoeding wordt gehonoreerd.

WELZIJNSFONDS

Ook in 2003 is het mogelijk om een beroep te doen op het Welzijnsfonds. Doel van het Welzijnsfonds is om inwoners van de gemeente Zevenaar, die een inkomen op of iets boven bijstandsniveau hebben, in staat te stellen om deel te nemen aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur en vorming.

Het Welzijnsfonds is bijzondere bijstand. De regels voor bijzondere bijstand gelden daarom ook voor het Welzijnsfonds. De vergoeding bedraagt in 2003 maximaal 125,- per jaar per gezinslid. Bijdragen uit het Welzijnsfonds worden in beginsel alleen verstrekt voor activiteiten die binnen de gemeente worden beoefend. Is er geen mogelijkheid om binnen de gemeente aan een bepaalde activiteit deel te nemen dan geldt de regeling ook voor voorzieningen in de regio Arnhem. De bijdrage wordt verleend voor kosten op het gebied van sport, cultuur en vorming, zoals:

- contributies van sport-, culturele en jeugdverenigingen en zwembad;
- abonnementen van kranten, bibliotheek en schouwburg;
- lesgelden / bijdragen voor de muziekschool, de Vrije Academie, peuterspeelzalen, Volksuniversiteit en
Triotheek;

- ouderbijdrage.
Tevens kunnen ouders of verzorgers van kinderen die deelnemen aan door het Lentebad aangeboden particuliere zwemlessen voor de diplomas A en B aanspraak maken op een bijdrage van maximaal 260,- per kalenderjaar.

Klanten van de afdeling Sociale Zaken hebben reeds een verkort aanvraagformulier ontvangen. Overige inwoners van Zevenaar die een beroep op het Welzijnsfonds willen doen, kunnen een aanvraagformulier afhalen bij de balie Welzijn van de gemeente Zevenaar. Zij dienen samen met het aanvraagformulier inkomensgegevens over de maand januari 2003 en bankafschriften van de laatste 2 maanden te overleggen. De uitbetaling vindt plaats na overlegging van betalingsbewijzen .

REGELING DUURZAME GEBRUIKSGOEDEREN

Sinds 1 januari 1998 is in het kader van het minimabeleid de Regeling Duurzame Gebruiksgoederen van kracht. De gemeenteraad heeft besloten om deze Regeling ook in 2003 te handhaven. Als u op 1 januari 2003 in de 4 jaar daarvoor zelfstandig heeft gewoond en een inkomen op of iets boven bijstandsniveau heeft gehad, komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een eenmalige uitkering van 463,-. De uitkering is bedoeld voor de aanschaf, vervanging of reparatie van duurzame gebruiksgoederen en wordt maximaal eenmaal per 4 jaar verstrekt.

Aan klanten van de afdeling Sociale Zaken, die aan deze voorwaarden voldoen, zal een verkort aanvraagformulier worden gestuurd. Overige inwoners van Zevenaar die van de regeling gebruik willen maken, kunnen een aanvraagformulier afhalen bij de balie Welzijn. Zij dienen samen met het aanvraagformulier jaaropgaven te overleggen van de jaren 1999, 2000, 2001 en 2002 en bankafschriften van de laatste 2 maanden.

NIEUWS VAN HET STEDENCONTACT

Ben je 16, 17, of 18 jaar..
Heb je zin in leuke contacten met Europese jongeren. Hou je van excursies, lekker uit je dak gaan..
Doe dan mee aan de jongerenuitwisseling in Tortona.

De jaarlijkse jongerenuitwisseling van het stedencontact wordt dit jaar door Tortona georganiseerd.

Van 17 22 april a.s. wordt daar een bijeenkomst gehouden voor de jongeren uit Zevenaar, Weilburg, Tortona en Privas.

Het programma voor de uitwisseling bestaat uit diverse onderdelen die helemaal zijn toegesneden op jongeren van 16 18 jaar. Dat zijn excursies, uitstapjes, creatieve activiteiten, discoavonden, sport etc.

De deelname kost niet veel. Er moet alleen een bijdrage in de reiskosten worden betaald.

Doe mee.verruim je eigen wereld..geef je zelf de kans om met een lekker voldaan gevoel en allerlei toffe indrukken terug te komen uit Tortona.

Wil je nu al wat indrukken opdoen? Ga dan naar de site van het Zevenaars Comité
www.stedencontact.nl. Als je het onderdeel jongeren aanklikt kun je zien hoeveel plezier de deelnemers hebben beleefd aan de uitwisseling van 2002 in Privas.

Geef je op bij Jan Boerboom. Zijn telefoonnummer is 525014. E-mailen kan ook:
info@stedencontact.nl

Je kunt natuurlijk ook bij hem langs gaan voor nadere informatie. Zijn adres is K. de Jongstraat 19 in Zevenaar. De aanmeldingen moeten binnen zijn vóór 2 maart a.s.

OVERLAST DOOR HONDENPOEP

De gemeente wordt regelmatig gebeld met klachten over hondenpoep. Het merendeel van deze meldingen komt van mensen die gebruikmaken van een rollator, rolstoel, kinderwagen of van ouders van spelende kinderen. Om irritatie en overlast te voorkomen, worden hieronder de regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Zevenaar aan u uitgelegd:

Uitlaten van honden:

* Binnen de bebouwde kom moet een hond aangelijnd zijn. (behalve op het hondenlosloopterrein aan de Ringbaan Oost in de wijk Schaapsdrift De Horst)

* Honden mogen niet komen op kinderspeelplaatsen, zandbakken, speelweide en soortgelijke publiek toegankelijke plakken.
* Honden mogen alleen vrij poepen op hondenuitlaattereinen.
* wanneer de hond zijn behoefte elders doet, dan is de eigenaar verplicht dit op te ruimen.

VERGADERING WELSTANDSCOMMISSIE

De openbare vergadering van de Welstandscommissie wordt gehouden op 3 maart 2003 om 13.30 uur in het gemeentehuis (kamer 402). De agenda van deze vergadering ligt ter inzage bij de Balie van de sector Grondgebied.

FIETSKIJKDAG POLITIE DE LIEMERS

Elke 1^e donderdag van de maand kunnen mensen op het politiebureau van Zevenaar komen kijken of de fiets die ze zijn kwijtgeraakt soms ergens in de Liemers is aangetroffen en mogelijk bij deze gevonden fietsen staat. De fietsen zijn afkomstig uit de gehele Liemers, te weten de gemeenten Angerlo, Didam, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.
De eerstkomende fietskijkavond is op DONDERDAG 6 MAART 2003 van 18:00 TOT 19:30 UUR.
Het politiebureau is gevestigd aan de Zonegge 24-04 te Zevenaar

OUD PAPIER

In Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u svp plastic folies verwijderen. Papier van bedrijven wordt niet meegenomen.

Datum

Wijk/Plaats

Inzamelaar

Zaterdag 1 maart

Zonnemaat Noord + flats Zonnemaat, complex Hunneveldweg/Platanenlaan

basisscholen De Carrousel

en De Wissel

OPENBARE BEKENDMAKINGEN

Ingekomen lichte bouwaanvragen week 7/2003:

-
Louis Couperusstraat 4, aanbouw keuken en plaatsen dakkapel
- Bastion 1, plaatsen erfafscheiding

Ingekomen lichte bouwaanvragen week 8/2003:

-
Schalmei 3, vergroten van de woning

Ingekomen sloopaanvragen week 8/2003:


- Kerkstraat 27, verwijderen wandbekleding en leidingwerk
- Bemweg 37, slopen woning en bijbehorende opstallen
De ingekomen aanvragen liggen bij de balie van de sector Grondgebied voor een ieder ter inzage. Tegen deze aanvragen kan geen bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen wel hun zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar.

Hierbij wordt opgemerkt dat een bouwvergunning moet worden verleend als aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

BESLUITEN

Verleende bouwvergunningen week 7/2003:

-
Tooropstraat 27, uitbouw woonkamer en plaatsen dubbele dakkapel

Verleende sloopvergunning week 7/2003:

-
Heilige Huisjes 20, slopen paardenstal

Algemene Plaatselijke Verordening 2000 Zevenaar:


- Drumfanfare St Jan, vergunning voor het organiseren van een amateurkunstmarkt op 16 maart 2003 van 11.00 16.30 uur in het schuttersgebouw St Anna aan de Babberichseweg te Zevenaar; tevens is vergunning verleend voor het plaatsen van aankondigingborden in de periode van 9 t/m 16 maart 2003;

- café de Kroon, vergunning voor het plaatsen van een tent grenzend aan het perceel Kerkweg 2 te Zevenaar in de periode van 7 februari t/m 5 maart 2003;

- de heer H. Nagel, standplaatsvergunning voor het jaar 2003 voor de verkoop van vis op het Babborgaplein te Babberich en op de Spaansmaat in Zevenaar;

- de heer R. van de Mheen VOF, standplaatsvergunning voor het jaar 2003 voor de verkoop van vis op de Van Oldenbarneveldtlaan te Zevenaar;

- Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, standplaats vergunning in het centrum van Zevenaar in de periode van 24 t/m 28 maart 2003, 26 t/m 30 mei 2003 en 28 juli t/m 1 augustus 2003 om voorbijgangers te informeren over dierenmishandeling;

- de heer H. Roelofse, vergunning voor het venten met ardappelen, groente en fruit in het jaar 2003;

- de heer J. Vredegoor, vergunning voor het venten met ardappelen eieren en fruit in het jaar 2003;

- de heer D. van Hal, vergunning voor het venten met jassen in het jaar 2003;

- Planoform Projectontwikkeling, vergunning voor het hebben van een uitrit van het perceel Hertog Johannstraat 1 naar de openbare weg;
- Bouwbedrijf van den Boom, ontheffing voor het plaatsen van een steiger op de openbare weg voor het perceel Kerkstraat 7 te Zevenaar in de periode van 10 tot 17 februari 2003;

Tijdstip van de aanvraag kan met zich meebrengen dat een vergunning/ontheffing niet tijdig wordt gepubliceerd. Degene wiens belang rechtstreeks bij één van de bovengenoemde besluiten is betrokken, kan binnen 6 weken na de bekendmaking van het betreffende besluit daartegen een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat het besluit genomen heeft.

NIEUWS VAN HET STEDENCONTACT

Zevenaar gaat naar Consumentenbeurs in Weilburg.

In de Zevenaarse zusterstad Weilburg wordt van 14 tot en met 17 maart a.s. een grote consumentenbeurs gehouden.

Deze Hessenschau is een initiatief van de Weilburgse VVV en wordt om de twee jaar georganiseerd. Er wordt aan deelgenomen door meer dan 150 bedrijven en instellingen en het ezoekersaantal beweegt zich in een permanent stijgende lijn (in 2001 passeerden ca. 30.000 mensen de poorten van het beurscomplex aan de Lahn in Weilburg).

Op initiatief van VVV-directeur Knut Rehn zal de gemeente Zevenaar dit keer ook weer op de beurs aanwezig zijn. Vertegenwoordigers van het Zevenaars Comité voor het stedencontact zullen acte de présence geven op het gemeenteplein van de beurs. Aan de bezoekers wordt informatie verstrekt over Zevenaar (voorzieningen, bedrijfsleven etc.) en haar omgeving (toeristische attracties in de Liemers en Arnhem e.o. zoals bijvoorbeeld de Hoge Veluwe).

Met het oog op dit laatste wordt voor deze beurs ook samengewerkt met de VVV Arnhem, de Zuid-Veluwe & de Liemers.