Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Opleidingseisen voor taxichauffeurs

Om de basiskwaliteit van het taxivervoer te kunnen waarborgen, gaat het ministerie van Verkeer en Waterstaat opleidingseisen ontwikkelen en verplicht stellen voor taxichauffeurs. Het gaat daarbij om zaken als stratenkennis, kaartlezen, sociale vaardigheden en rijgedrag. De maatregel gaat gelden voor alle taxichauffeurs. Voor mensen die al taxichauffeur zijn, komt er een overgangsregeling om hen de tijd geven aan de eisen te kunnen voldoen. In de loop van dit jaar komt het ministerie met een voorstel.
Een andere maatregel die het ministerie begin dit jaar heeft genomen, is het instellen van een landelijk klachtenmeldpunt voor taxizaken. Daarnaast wordt volgende maand een geschillencommissie ingesteld om te bemiddelen bij klachten klant en taxibedrijf zelf niet uitkomen. Door de invoering van de Taxiwet is het aanbod van taxis vooral in de grote steden sterk gegroeid. Dat heeft geleid tot meer aanbod en keuze voor de klant. Maar een groot deel van de nieuwkomers biedt niet de gewenste kwaliteit. De kwaliteitsverbetering is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de branche.
De brancheverenigingen en enkele grote taxicentrales zorgen nu al voor vrijwillige opleidingen voor chauffeurs die zich bij hen hebben aangesloten. De meeste nieuwkomers sluiten zich echter niet aan bij een brancheorganisatie of centrale. Daarom is Verkeer en Waterstaat in overleg met de taxibranche over het verplicht stellen van opleidingseisen aan taxichauffeurs. Overigens betreffen de kwaliteitsproblemen alleen de straattaxis, ongeveer twintig procent van de totale taximarkt. Het grootste deel van de taximarkt bestaat uit vervoer van bijvoorbeeld gehandicapten en leerlingen waar deze kwaliteitsproblemen zich niet voordoen.
Voor meer informatie over de klachtenlijn: www.taxiwet.nl