Gemeente Maastricht

Burgerjaarverslag 2002

---

Om de politieke betrokkenheid van de burger te bevorderen is in 2002 een aantal zaken in het bestuur van de gemeente vernieuwd, zoals het dualisme. Als gevolg hiervan heeft de burgemeester een nieuwe plicht gekregen, namelijk om jaarlijks een verslag op te stellen (art. 170 van de Gemeentewet).
In dit 'Burgerjaarverslag Maastricht 2002', dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en aan de burgers van Maastricht, geeft hij inzicht in de activiteiten die hij heeft ontplooit in zijn functie als burgemeester van deze stad en legt hij hierover tevens verantwoordelijkheid af.

Dit burgerjaarverslag is als volgt opgebouwd.
In het eerste hoofdstuk wordt de relatie tussen de overheid en de burger behandeld. Daar beschrijft de burgemeester op welke wijze de gemeente de burger betrekt bij het maken van beleid. In het tweede hoofdstuk worden enkele bestuurlijk aspecten, zoals de in 2002 gehouden verkiezingen voor de gemeenteraad en voor de Tweede Kamer en de invoering van het dualisme weergegeven. In het derde hoofdstuk behandelt hij de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente aan de burger. In het vierde hoofdstuk doet hij verslag van zijn taak op het gebied van de veiligheid en leefbaarheid van de stad. Het laatste hoofdstuk geeft een schematisch overzicht van mijn werkzaamheden als eerste burger van deze stad, waarbij hij rapporteert vanaf de datum van installatie, 1 februari 2002. De burgemeester sluit af met een kort nawoord.

In dit jaarverslag is de burgemeester niet alleen aan het woord. In de verschillende hoofdstukken geven Maastrichtenaren hun mening over bepaalde onderwerpen.
Het verslag zal samen met de jaarrekening in mei in de gemeenteraad worden besproken. De burgemeester is er voorstander van om het jaarverslag zo kort mogelijk na het verstrijken van het jaar openbaar te maken en heeft er daarom voor gekozen om het reeds nu te publiceren.
Omdat dit verslag voor de burgers van Maastricht is geschreven, wil hij graag uw reactie vernemen. U kunt reageren via het enqueteformulier op deze pagina. Nadat u het formulier heeft ingevuld kunt u het opsturen aan Gemeente Maastricht, Antwoordnummer 1059, 6200 VB Maastricht. U mag per onderwerp slechts een vakje invullen. De burgemeester wil op die manier het jaarverslag de komende jaren naar inhoud en vorm verbeteren.

Een gedrukt exemplaar van het Burgerjaarverslag kunt u opvragen via telefoonnummer 043 - 350 51 26.