European Commission

IP/03/289

Brussel, 27 februari 2003

De Commissie steunt visionair onderzoek

Vandaag heeft de Europese Commissie de eerste uitnodiging gepubliceerd tot het indienen van voorstellen voor onderzoek naar "nieuwe en opkomende wetenschappen en technologieën" (NEST, new and emerging science and technology) in het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU (2003-2006). De NEST-actie, waarvoor 215 miljoen euro beschikbaar is, biedt de Commissie de mogelijkheid om onderzoek te financieren op de frontlinie van de wetenschap op gebieden die door de onderzoekers zelf worden voorgesteld, met een nadruk op multidisciplinair onderzoek. De huidige uitnodiging tot het indienen van voorstellen betreft ADVENTURE-projecten, die tot doel hebben nieuwe, veelbelovende wegen voor de wetenschap in te slaan en INSIGHT-projecten waarin wetenschappelijke ontdekkingen worden onderzocht die risico's of problemen voor de samenleving kunnen opleveren.

"Hoewel het EU-onderzoek gericht is op een beperkt aantal grote wetenschappelijke prioriteiten, erkennen wij de noodzaak om ons niet te beperken tot de gevestigde wetenschap en onconventionele concepten en ideeën te verkennen," aldus Europees commissaris voor onderzoek Philippe Busquin. "Bij onderzoek gaat het om ontdekken, intellectuele nieuwsgierigheid en innovatie. Dat is de reden waarom wij onderzoekers vragen nieuwe veelbelovende gebieden voor de wetenschap voor te stellen die verdere aandacht behoeven. Science fiction van gisteren is wetenschap van vandaag. Wij moeten naar onze toekomst kijken en voorbereid zijn op uitdagingen en mogelijke gevaren."

Met NEST voorziet de Commissie in flexibelere, meer aan de behoefte aangepaste financiering van interdisciplinair speerpuntonderzoek op Europees niveau. De Commissie is van plan om nauw met de onderzoekwereld samen te werken aan de ontwikkeling van NEST in de loop van het kaderprogramma, teneinde gebruik te maken van het creatieve potentieel van de Europese wetenschappers en te anticiperen op nieuwe onderzoektendensen. De huidige uitnodiging tot het indienen van voorstellen heeft een indicatief budget van 28 miljoen euro, maar de financiering voor NEST zal in de loop van de vier jaar van het programma aanzienlijk toenemen.

ADVENTURE-projecten zullen betrekking hebben op nieuwe, interdisciplinaire onderzoekgebieden. Zij worden gekenmerkt door ambitieuze, concrete doelstellingen en hebben een grote potentiële impact, maar ook een grote kans dat zij mislukken. In INSIGHT-projecten zullen ontdekkingen worden onderzocht die nadelige gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven, bijvoorbeeld een nieuw pathogeen of een verontreinigende stof in het milieu, een potentiële crisis op financiële en andere markten, nieuwe vormen van misdaad, enz.

Verdere informatie is te vinden op:

http://www.cordis.lu/fp6/nest.htm