Gemeente Kerkrade

28.02.03: Stevige nieuwe start WMC Kerkrade

De gemeente Kerkrade heeft samen met de Stichting WMC een degelijke evaluatie van het WMC 2001 afgerond. Op basis van die evaluatie heeft het college enkele voorstellen geformuleerd die de toekomst van dit festival niet alleen moeten garanderen, maar die er ook op gericht zijn dat het WMC een bredere professionele basis krijgt. Kern van de voorstellen die intussen ook met het vernieuwde bestuur van de Stichting Wereld Muziekconcours Kerkrade zijn besproken, is dat de gemeentelijke subsidie fors wordt verhoogd en zelfs meer dan verdubbeld. Dat gebeurt op grond van het feit dat de gemeente het WMC ook in de toekomst wil behouden omdat het festival zowel een belangrijke drager voor het Kerkraads cultuur- en evenementenbeleid is als een economische impuls voor de stad.

Subsidie
De subsidie zal bestaan uit twee onderdelen, namelijk een deel dat is bestemd voor het programmeren en organiseren van het vierjaarlijkse evenement en een deel dat uitsluitend bestemd is voor personeels- en organisatiekosten. De programmasubsidie is in vergelijking met voorgaande jaren verhoogd met 15% (een gelijke verhoging als de rijkssubsidie), terwijl de personeels- en organisatiesubsidie geheel nieuw is. Het totale subsidie-bedrag komt daarmee op EUR 386.630,- voor de periode 2003-2005. Daarna wordt steeds een periode van 4 jaar gehanteerd.

Nieuwe relatie
Een belangrijke uitkomst van de evaluatie was het gegeven dat de gemeente Kerkrade in het verleden nooit een beleidsdoelstelling had gekoppeld aan de verstrekte subsidiebedragen. Dat is nu wel nadrukkelijk het geval. Het college formuleert in haar voorstellen dan ook een aantal afrekenbare criteria. Het WMC-bestuur heeft zich daar in haar reacties enthousiast over getoond. Het bestuur van de Stichting WMC onderschrijft niet alleen de benoemde doelstellingen, maar is ook bereid om de voorgestelde nieuwe werkwijze met de gemeente vorm te geven.
Het WMC verplicht zich daarmee niet alleen om regelmatig overleg te voeren met de gemeente maar ook om een aantal belangrijke stukken tijdig gereed te hebben als voorbereiding op het komende WMC.

Renteloze lezing
Verder stelt het college voor om de renteloze lening die aan het WMC was verstrekt voor 2001 nu definitief kwijt te schelden. Daarmee helpt de gemeente het WMC zodanig, dat er geen sprake meer zal zijn van een negatief eigen vermogen van de stichting. Belangrijkste beweegreden voor dit voorstel is de overweging dat andere subsidienten en sponsoren WMC niet zullen aanspreken op een slechte financiële startpositie.
De betreffende collegevoorstellen zullen in maart in de raadscommissie besproken worden. Waarschijnlijk zal dit ertoe leiden dat behandeling in de gemeenteraad van maart tot definitieve besluitvorming leidt.