Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 18 februari 2003

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht. De aanduiding (14-02) voor een bericht geeft aan dat dit punt in de vergadering van 14 februari is behandeld.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. Woensdag 19 februari bracht een Rotterdamse delegatie een bezoek aan Frankfurt. Wethouder mevrouw De Faria was wegens ziekte afwezig. Het ging om een oriënterend bezoek in het kader van een nieuw prostitutiebeleid in Rotterdam. De delegatie bestond uit medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, de GGD en de Bestuursdienst.
2. Wethouder Wim van Sluis heeft van 14 tot 16 februari j.l. een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Hapag Lloyd in Hamburg en is aansluitend met een schip van Hapag Lloyd naar Rotterdam gevaren. Hapag Lloyd is een van de grootste containerrederijen ter wereld.
3. Woensdag 19 februari heeft een Rotterdamse delegatie, onder leiding van wethouder mevrouw De Faria, een bezoek aan Frankfurt gebracht. Dit is een oriënterend bezoek in het kader van een nieuw prostitutiebeleid in Rotterdam. De delegatie bestond uit medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, de GGD en de Bestuursdienst.
4. Naar aanleiding van het besluit het bedelverbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam heeft het College besloten de conceptwijziging van de APV ter vaststelling naar de raad te sturen.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer
1. Het college van B en W heeft besloten de directeur dS+V te machtigen tot het voeren van overleg ex artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening over het voorontwerp bestemmingsplan Ommoord binnen de ring. Bedoeld wordt het gebied dat omsloten wordt door de President Wilsonweg, de Martin Luther Kingweg, de President Rooseveltweg en de John Mottweg. Dit bestemmingsplan is bedoeld om de uitwerking van de door de deelgemeente vastgestelde Toekomstvisie Ommoord 2000-2010 mogelijk te maken. In het plangebied zijn enkele nieuwbouwlocaties opgenomen en het is de bedoeling om in het centrum de bouw van woontorens van 20 woonlagen (op en naast de winkelstrips) mogelijk te maken. 2. Het college van B en W heeft besloten tot ter visie legging van het onteigeningsplan Ganzekop voor de uitvoering van het bestemmingsplan "4e herziening bestemmingsplan Bospolder-Tussendijken". Het plan bevat onder meer panden aan de Rosier Faassenstraat, de Rosenveldtstraat en de Schiedamseweg en is bedoeld voor de bouw van ongeveer 21 dure koopwoningen, zon 1000 m2 bedrijfsruimte (voor een supermarkt) en een parkeergarage van ongeveer 1000 m2. De start van de bouw is gepland in 2004. 3. Het college van B en W heeft besloten de raad voor te stellen om voor gronden die begrensd worden door de Bergse Achterplas, de Straatweg en de Johan de Wittlaan in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, een voorbereidingsbesluit te nemen. Dit is nodig om de bouw van een appartementencomplex mogelijk te maken. Het complex zal bestaan uit 13 appartementen in 4 losstaande woongebouwen van 3 of 4 woonlagen. Onder de gebouwen komt een parkeergarage. De bedrijfsopstallen van de firma Engelen Heere zullen worden gesloopt.
4. Het college van B en W heeft besloten akkoord te gaan met versnelling van de bestuurlijke procedure voor vaststelling van de Koepelnota Welstand zodat de conceptnota in december 2003 voor vaststelling aan de gemeenteraad kan worden aangeboden. Voorheen stond dat gepland voor de zomer van 2004. De tijd waarin adviezen uit consultatierondes en inspraak worden verwerkt is ingekort. 5. Het college van B en W heeft de herziene grondexploitatie voor het Laurenskwartier 2002 vastgesteld.
6. Het College heeft een aanbeveling van de commissie van advies inzake straatnamen overgenomen om de straatnaam Lenie Sarishof (Hillegersberg) te wijzigen in Leni Sarishof. Leni Saris is een meer gangbare spellingsvorm van de naam van Helena Barbara Wilhelmina Saris. Zij leefde van 23 september 1915 tot 9 december 1999 en was een zeer veel gelezen romanschrijfster. 7. Het College heeft besloten een brief te sturen aan de commissie voor Wijken en Buitenruimte waarin informatie wordt gegeven over de aanpak van de wateroverlast in het centrum. Het College stelt de commissie ook voor om, onder begeleiding van directeur Gemeentewerken, een werkbezoek te brengen aan o.a. de Westersingel, het gemaal en het Hoogheemraadschap Schieland. 8. Het college van B en W heeft besloten over te gaan tot een finale kwijting van de restschuld gemeentegarantie voor een bedrag van 0,22 miljoen.

Sociale en Culturele Zaken
1. Het College heeft ingestemd met de Sociale Leidraad 2002 van de dienst SoZaWe.
2. Het College volgt het advies van de Internationale Beelden Collectie om het beeld Santaclaus van de Amerikaanse kunstenaar Paul Mc Carthy te plaatsen op de locatie Karel Doormanstraat/ Kruiskade. In augustus 2001 besloot het College om de onttrekking aan het fonds Stadsverfraaiing onder meer te besteden aan de realisering van een kunstwerk van Mc Carthy. De kosten voor verwerving, bouwkundige voorzieningen en onthulling bedragen 280.000,-. Het zes meter hoge bronzen beeld wordt in december 2003 onthuld.

Sociaal Economische Zaken
1. (14-02) Het College is akkoord gegaan met het toekennen van een restantkrediet van 2,27 miljoen voor de derde en laatste aanbesteding van het project containerisatie. 2. Het College heeft besloten om de overheadbijdrage aan werkgevers voor I/D-banen met ingang van 1 januari 2003 te verlagen van 1.929 naar 1.500 per baan. Het Rijk heeft met ingang van 2003 de overheadbijdrage verlaagd naar 1000. Het College zal als overgangsmaatregel slechts de helft van deze verlaging doorberekenen aan de werkgevers en de andere helft voor eigen rekening nemen. Dit gebeurt om financiële knelpunten bij werkgevers van I/D-banen te voorkomen.
3. De Waalse School aan de Goudseweg 25 wordt uitgebreid, waardoor zes groepen leerlingen tijdelijk elders moeten worden ondergebracht. Hiervoor wordt het schoolgebouw aan het Ammanplein 2 gehuurd tot september 2003. Het College wil voor deze spoedaanvraag 22.976 beschikbaar stellen.
4. het College stelt de gemeenteraad voor de hoofdlijnen voor de inkoop van 9.700 educatietrajecten vast te stellen. Met deze inkoop is een budget van 20,2 miljoen gemoeid. Deze hoofdlijnen worden uitgewerkt in inkoopovereenkomsten die het College zal sluiten met het Albeda College en het ROC Zadkine. Zoals staat beschreven in het Deltaplan Inburgering moeten minimaal 2000 cursussen voor oudkomers worden ingekocht. Voor autochtonen worden tenminste 800 alfabetiseringscursussen ingekocht.

6. Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de fusie van de openbare basisscholen Delfshaven en Palet. Deze fusie is noodzakelijk geworden als gevolg van een daling van het aantal leerlingen bij de Rotterdamse openbare basisscholen.

Financiën
1. (14-02) Het college van B en W heeft het raadsvoorstel Investeringsplan 2003 vastgesteld. Hierin wordt de raad gevraagd aan te geven welke voorgestelde investeringen gemonitord moeten worden. Van deze projecten zal het College tweemaal per jaar (rekening en tussentijdse rapportage) aangeven of er wijzigingen zijn opgetreden in de wijze van uitvoering of beoogde doelstellingen, de stand van zaken wat betreft de uitvoering en welk deel van de geraamde uitgaven gedaan is. Overschrijdingen op investeringsprojecten groter dan 2,5% worden overigens in ieder geval aan de raad gemeld, ongeacht of een project gemonitord wordt of niet. Na de raadsbehandeling kan het College de in het investeringsplan opgenomen investeringen toekennen. 2. Het college van B en W heeft besloten over te gaan tot een Europese aanbesteding van Intranet*Rotterdam. De contracten van de huidige leveranciers lopen namelijk per december 2003 af.

Juridische Zaken
1. Het College heeft kennis genomen van de laatste drie openstaande aanbevelingen uit het jaarverslag 2001 van de Algemene Beroepscommissie en de reactie daarop van de directeuren van het gemeentelijk Havenbedrijf en de dienst Stedelijk Onderwijs. Daarvan is één aanbeveling overgenomen en zijn er twee voor kennisgeving aangenomen. Ook is een nadere rapportage van de directeur Algemeen Bestuurlijke Zaken over twee aanbevelingen voor kennisgeving aangenomen.