Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

28-02-2003
Verwijder uw ondergrondse olietank

Heeft u nog een ondergrondse huisbrandolietank in de tuin die u niet meer gebruikt? Laat deze dan door een deskundig bedrijf verwijderen! Tankbezitters zijn wettelijk verplicht om ongebruikte ondergrondse tanks te saneren. Deze verplichting geldt al bijna 10 jaar, maar nog niet alle tanks in de gemeente zijn op de juiste manier gesaneerd. Bij een tanksanering wordt eerst de olie die in een tank is achtergebleven weggezogen. Vervolgens wordt de tank verwijderd. In het verleden mocht een tank in de bodem blijven zitten, maar dit is nu niet meer toegestaan.

Het saneren van een ongebruikte olietank is geen overbodige maatregel. Als een tank blijft liggen, is de kans groot dat deze op den duur de bodem vervuilt. Ook een in het verleden verkeerd gesaneerde tank die niet gereinigd is, blijft een 'tijdbom'. Een tank kan gaan roesten of er kunnen gaten in de tank(leidingen) ontstaan. Een bodemonderzoek jaren later ten behoeve van de verkoop van het huis of voor het verkrijgen van een bouwvergunning kan dan uitwijzen dat de bodem verontreinigd is. De kosten voor het schoonmaken van de grond zijn veel hoger dan de kosten voor het verwijderen van de tank.

Volgens de Wet bodembescherming is iedere burger verplicht om bodemverontreiniging te voorkomen. Bovendien zijn veroorzakers/ eigenaren verplicht verontreinigingen van de bodem ongedaan te maken. Voor bezitters van een ondergrondse olietank is deze zorgplicht al sinds 1993 geregeld in het Besluit Opslaan in Ondergrondse Tanks (BOOT). Tanks die niet meer in gebruik zijn, moeten zijn aangemeld bij de gemeente. Tevens moeten deze tanks door een KIWA-erkend bedrijf zijn verwijderd. Met behulp van dit KIWA-certificaat kunt u aantonen dat uw tank op de juiste manier is verwijderd. De gemeente moet deze regels handhaven en kan eigenaren van een tank die niet op de juiste manier is verwijderd een boete opleggen.

Voor het melden van uw niet meer in gebruik zijnde ondergrondse tank kunt u terecht bij de afdeling Wonen en Milieu, telefoonnummer (071) 332 72 64. Hier kunt u ook terecht met vragen. Voor het verwijderen van de tank moet u zelf een KIWA-erkend bedrijf inschakelen.