FNV BOUW

FNV Bouw: vasthouden aan SER-advies WAO

FNV Bouw maakt zich zorgen over de richting die de WAO-discussie in de kabinetsformatie lijkt te nemen. De bond vindt dat onverkort moet worden vastgehouden aan het SER-advies: daar kunnen geen onderdelen uitgehaald worden. Met name over het niveau van de uitkering aan langdurig onomkeerbaar arbeidsongeschikten is FNV Bouw verontrust. Hun stelt het SER-advies een uitkering van 75 procent in het vooruitzicht. Die kan niet afhankelijk gemaakt worden van
bezuinigingsdoelstellingen, laat staan worden 'uitgeruild' tegen de partnertoets.

Ondanks alle verbeteringen in de arbeidsomstandigheden raken nog steeds mensen arbeidsongeschikt. FNV Bouw vindt al jaren dat hun uitkering terug moet naar het oorspronkelijke niveau van 80 procent; meerdere malen heeft het congres van de bond zich daarvoor uitgesproken. De verhoging van de uitkering van 70 naar 75 procent voor langdurig arbeidsongeschikten was voor FNV Bouw dan ook een belangrijk argument om in te stemmen met het SER-advies. Het kabinet-Balkenende wilde daar echter slechts krenten uithalen. Voor de FNV was dat niet acceptabel. Met name wees de vakbeweging de redenering af dat een verhoging van de uitkering pas mogelijk is als de instroom in de WAO op 1 januari 2006 blijkt te zijn gedaald. De vakbeweging vindt dat de volledig en langdurig arbeidsongeschikte recht heeft op zekerheid van de hogere uitkering; hij of zij moet niet hoeven af te wachten hoe het aantal overige WAO-gevallen zich ontwikkelt. Toch lijkt die redenering nu in de kabinetsformatie terug te komen.

FNV Bouw vindt dat een regeringscombinatie CDA-PvdA in de WAO-discussie niet bezuinigingen maar preventie centraal moet stellen. Noodzakelijk is een ook in de toekomst houdbaar systeem, zoals in het SER-advies neergelegd. Met als een van de pijlers dat mensen die al onder een slechte gezondheid lijden, niet ook nog eens in armoede raken. Overigens is FNV Bouw verheugd dat inmiddels meer dan de helft van alle WAO-ers geheel of gedeeltelijk werkt.

voor de redactie,