Gemeente Heerlen

home

Convenant over toekomstige detailhandelsontwikkelingen in Heerlen

Gemeente heerlen en ondernemersverenigingen werken samen

Er staat in Heerlen heel wat op stapel op het gebied van detailhandel. Herhaaldelijk hebben de ondernemersorganisaties en de gemeente Heerlen de wens uitgesproken om samen te werken aan het vormgeven van de geplande ontwikkelingen. Aan deze wens is deze week uiting gegeven door het sluiten van een convenant.

Door samen te werken aan de plannen zijn de ondernemersverenigingen ervan verzekerd dat zij bij de planvorming worden betrokken en is de gemeente er zeker van dat voorgestane ontwikkelingen in de detailhandel ook door de ondernemers worden gesteund. De wederzijdse wens tot samenwerking uit zich in het maken van een aantal afspraken over de invulling van de detailhandelsstructuur met name in het Heerlende stadscentrum inclusief het Stadspark Oranje Nassau. De nu gemaakte afspraken in het convenant zijn ondertekend door de gemeente Heerlen en door vertegenwoordigers van de ondernemersorganisaties die actief zijn in Heerlen, te weten de LOZO, de grootwinkelbedrijven en City Heerlen Promotion. De ondertekening van het convenant vond plaats in het bijzijn van het Centrummanagement Heerlen-Centrum.

In het convenant wordt onderschreven dat het door alle partijen positief ontvangen stedenbouwkundig plan van oktober 2002 als leidraad fungeert bij de invulling van de grootschalige
detailhandels-vestigingen (GDV) die gepland staan in Stadspark oranje Nassau. Daarin werd onder andere aangegeven dat het Stadspark Oranje Nassau aansluiting krijgt bij het bestaande kernwinkelgebied door middel van een overdoorgang over het spoor waarop verschillende kleine stationsgebonden winkels als een kiosk en een bloemist een plaats zullen krijgen.

Ook is overeengekomen dat een branche-advies commissie het Heerlense college zal adviseren over de concrete branches die een plaats zullen krijgen in het Stadspark Oranje Nassau. Het is voor alle partijen in ieder geval duidelijk dat de drie à vier nieuwe winkels in het Stadspark een plaats krijgen tussen de toekomstige megabioscoop en het bestaande stadscentrum en daar fysiek een eenheid mee moeten gaan vormen. Deze grootschalige winkels in het Stadspark Oranje Nassau moeten qua branchering complementair zijn aan het huidige aanbod.

In het algemeen is tenslotte afgesproken dat de onlangs door het regiobestuur van Parkstad Limburg vastgestelde Retailstructuurvisie ook richtinggevend zal zijn bij de detailhandelsontwikkelingen in Heerlen.

Gemeente Heerlen, 28 februari 2003
Afdeling Communicatie
Doyna Genet , tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl