Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 28-02-2003
Persberichten district Maastricht (HP 13.15 uur) Vrijdag 28 februari 2003

Maastricht Aanhoudingen

Op de vroege vrijdagochtend, omstreeks 5.00 uur werden in de Stationstraat 4 personen aangehouden. Het viertal, drie mannen van 22 en 23 jaar oud en een vrouw van 21, pleegde in de Rechtstraat vernielingen aan een auto toen dit het groepje voorbijreed. Door de eigenaar werd de politie gewaarschuwd die het groepje vervolgens aanhield. De vier werden voor verhoor en het opmaken van proces verbaal overgebracht naar het hoofdbureau.

Valkenburg Alcoholcontroles
In Valkenburg werden op donderdagavond en nacht tot ongeveer 3.30 uur uitgebreide alcoholcontroles gehouden. Bij de controles was ook het promotieteam van 3VO aanwezig. Aan Bewust Onbeschonken Bestuurders werd door de controlerende agenten de BOB-CD gegeven. Toch reed er weer een aantal bestuurders tegen de lamp.
Er werd gecontroleerd, zowel het binnenkomend als het uitgaand verkeer, op de Burgemeester Henssingel. Hier controleerde men 365 bestuurders. Twee bestuurders bleken gedronken te hebben. Met promillages van 0.6 en 0.7 kregen beiden een boete van 190 . Ook werd gecontroleerd op de Strabeek. Hier werden 282 blaastesten afgenomen. Drie automobilisten waren in overtreding met 0.6, 0.8 en 1.0 promilles. De twee eerste bestuurders kregen een transactie van 190 en de derde een proces verbaal.
Op de Nieuweweg was ook een controleplek ingericht. Hier werden 532 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Geen van de bestuurders had alcohol gedronken.
Op de Cauberg werden bij een controle van 331 bestuurders een ademtest afgenomen. Ook hier een uitermate gunstig resultaat: niemand had gedronken.

Bij de alcoholcontroles was ook een regionaal promotieteam van de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO aanwezig. Door het uitdelen van folders en stickers heeft dit team de Bob-gedachte onder de aandacht van de automobilisten gebracht. Automobilisten die als Bob achter het stuur zaten, kregen bovendien een Bob-sleutelhanger.

Bob is degene die nuchter blijft en zichzelf en anderen veilig naar huis rijdt. Jaarlijks vallen er namelijk 225 verkeersdoden en 3400 ernstig gewonden door alcohol in het verkeer. Bob wil dat dit aantal daalt, het liefst naar 0 slachtoffers. Bob is een idee van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. In Nederland is het Ministerie van Verkeer en Waterstaat verantwoordelijk, in samenwerking met o.a. 3VO en politie. Voor meer informatie over Bob en de namen achter Bob: zie
www.bobjijofbobik.nl of www.3vo.nl.

Valkenburg Alcohol en verkeer
Omstreeks 1.50 uur werd bij de politie gemeld dat een automobilist op de Broekhem tegen een aantal geparkeerde voertuigen was opgereden en vervolgens was weggelopen. De politie die ter plaatse ging trof drie beschadigde voertuigen aan en een zwaar beschadigde voertuig dat deels op het trottoir stond. Een andere patrouille trof even verderop de verdachte aan, een 22 jarige Valkenburger. Hij was lichtgewond en werd door ambulancepersoneel ter plekke behandeld. De verdachte bleek onder invloed van alcohol de botsing te hebben veroorzaakt. Uit de ademanalyse bleek een promillage van tussen 1.1 en 1.2 promille.

Valkenburg Vechtpartij
Op het drukke Theodoor Dorrenplein ontstond vrijdagochtend, omstreeks 3.00 uur een vechtpartij waarbij een 20 jarige Maastrichtenaar werd geslagen. De politie trof de man, die onder invloed verkeerde, liggend op de grond aan. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Van de verdachten was geen spoor te bekennen. Een persoon, een 21 jarige Valkenburger, die weigerde zich te verwijderen werd aangehouden. Hierbij pleegde hij verzet. Hij werd overgebracht naar het hoofdbureau waar hij voor verder onderzoek werd ingesloten.

Maastricht, vrouw aangehouden als verdacht van brandstichting. Een 29 jarige inwoonster van Maastricht is donderdagavond 27 februari 2003 door het team Grootschalige Opsporing van de politieregio Limburg-Zuid, welke de vermissing van de 42 jarige Jean Leclaire uit Maastricht onderzoekt, aangehouden.
De 29 jarige vrouw werd aangehouden vanwege haar betrokkenheid bij de mogelijke brandstichting die dinsdagmorgen 25 februari 2003 in de woning aan de Christiaan Sterckstraat te Maastricht plaatsvond. De vrouw is inmiddels in verzekering gesteld.