ANBO

Utrecht, 27-02-2003
Pensioenbranche wil pensioenbewustzijn vergroten Pensioenfondsen en verzekeraars verstrekken steeds meer informatie over pensioenen aan werknemers, maar die informatie wordt niet altijd begrepen. Vaak leest men de toegezonden informatie niet eens. Het is van belang dat men weet hoeveel pensioen men te zijner tijd gaat ontvangen. De gedachte dat dit wel 70% van het laatst verdiende salaris zal zijn, is al geruime tijd achterhaald. Zelden wordt dit niveau echt bereikt. De ouderenorganisaties worden geconfronteerd met gepensioneerden die teleurgesteld zijn over het pensioen dat zij ontvangen. Daarnaast blijkt het voor mensen die met pensioen gaan ook lastig hun eigen pensioensituatie te doorgronden. Het kennisniveau met betrekking tot pensioenen is te laag. Het grote aantal vragen dat de ouderenorganisaties over het onderwerp pensioenen ontvangen was voor hen de aanleiding om het project pensioenkijker te initiëren.

Het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) heeft van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidie ontvangen voor de uitvoering van het project pensioenkijker. Dit project heeft tot doel het pensioenbewustzijn van de consument te vergroten en een instrument te ontwikkelen waarmee pensioenen transparant en inzichtelijk worden gemaakt voor de consument.

Het CSO heeft in de week van 24 februari 2003 een bijeenkomst georganiseerd om met alle belangrijke partijen in de pensioenbranche over pensioenbewustzijn en transparantie van gedachten te wisselen. Alle betrokkenen uit de branche zijn van mening dat het van het grootste belang is dat het pensioenbewustzijn van de toekomstige pensioengenieter wordt vergroot.

Het project pensioenkijker wordt geleid door adviesbureau Schols & de Lange. Zij gaan in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de pensioenbranche en consumentenorganisaties ideeën uitwerken die pensioenen toegankelijker maken voor het grote publiek. Meer informatie over het project is te verkrijgen bij Schols & de Lange, info@scholsdelange.nl>email.