Persberichten - 28/02/2003

Electrabel en SPE hebben in gezamenlijk overleg hun industriële samenwerking beëindigd.

Electrabel en SPE hebben in gezamenlijk overleg hun industriële samenwerking beëindigd. Deze belangrijke operatie draagt in grote mate bij tot een meer concurrentiële en meer transparante markt voor de elektriciteitsproductie.

Begin jaren 80 vroeg de Belgische regering aan de publieke en de private sector om het geheel van hun activiteiten inzake elektriciteitsproductie en -transport te coördineren, alsof die activiteiten tot één enkel bedrijf behoorden. Verschillende overeenkomsten werden afgesloten die in 1995 - steeds onder impuls van de Belgische regering - uitmondden in een vereniging in deelneming, beheerd door Electrabel en SPE, met het oog op een gezamenlijke economische toekomst. Hiertoe werden het merendeel van de activa van beide partijen gegroepeerd binnen CPTE (maatschappij voor de Coördinatie van de Productie en het Transport van elektrische Energie).

De structuur van dit partnerschap en van de CPTE zelf is als gevolg van de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt grondig gewijzigd. In eerste instantie werden de transportactiviteiten van de andere activiteiten gescheiden omdat, conform de Belgische wetgeving, de transportnetbeheerder (TNB) onafhankelijk moet zijn van elektriciteitsproducenten, -leveranciers en van tussenpersonen. Dit gaf aanleiding tot de oprichting van Elia System Operator, die op 13 september 2002 bij ministerieel besluit werd aangeduid als onafhankelijk TNB.

De andere activiteiten van CPTE, hoofdzakelijk productieactiviteiten, maar ook de aankoop en verkoop van elektriciteit, gebeuren vandaag haast volledig in een concurrentiële omgeving. Om de markt op een meer effectieve wijze te laten werken, hebben de partijen beslist hun samenwerking te beëindigen en over te gaan tot de verdeling van de activa en passiva. Op die manier zal elk van de partijen voortaan onder eigen naam en voor eigen rekening deze activiteiten ontplooien.

Na afloop, zal SPE, voortaan volledig onafhankelijk van Electrabel, eigenaar zijn van productie-installaties met een vermogen van 1.600 MW.

Willy Bosmans, Gedelegeerd bestuurder van Electrabel, verklaarde: Het gaat hier om een belangrijke stap in de totstandkoming van een meer efficiënte elektriciteitsmarkt in België. Deze operatie draagt er inderdaad toe bij dat er meer duidelijkheid en transparantie komt op de markt door de aanstelling van een operator, die onafhankelijk is van Electrabel en die onmiddellijk beschikt over 10 % van het geïnstalleerd vermogen in ons land.

Jacques Vandebosch, Voorzitter van het Directiecomité van SPE, en Claude Grégoire, Gedelegeerd bestuurder van SPE, stelden: We verheugen er ons op dat de lange onderhandelingen tot een goede einde zijn gekomen en dat SPE voortaan een commerciële rol op de markt volledig kan spelen.

Deze operatie moet door de Belgische regering worden goedgekeurd bij toepassing van het K.B. van 25 januari 1995 en conform de wettelijke bepalingen terzake door SPE aan de bevoegde mededingingsautoriteiten worden aangemeld. SPE zal Electrabel bij deze stap betrekken.

Bron: Electrabel
Provider: Euronext Brussels