Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

28/02/2003
De moeizame start van Arriva

De moeizame start van Arriva in onze gemeente
De start van Arriva in dit aanbiedingsgebied voor openbaar vervoer was alles behalve optimaal. Diverse kranten hebben u inmiddels al uitvoerig op de hoogte gebracht van alle problemen rondom de nieuwe aanbieder. D.m.v. dit bericht willen wij als gemeente verdere uitleg geven over een aantal zaken.

Dienstregeling
Arriva gebruikt met name het eerste kwartaal van 2003 om aansluitingen op overig openbaar vervoer, zoals de trein, te verbeteren. De lijn 252/152 heeft in de ochtend de globale route; Cortgene-Rijnstraat-Van Hogendorpweg-Van Eesterensingel-Rembrandtlaan en via de tweede ontsluiting wordt richting Dordrecht gereden. In de middag is de route net andersom. De reden hiervoor is dat zo de snelste verbinding ontstaat voor de busreizigers. Arriva gaat er vanuit dat in de ochtend meer reizigers het dorp uitgaan en in de middag juist het dorp in reizen.
De vertrektijden van een aantal ritten van lijn 252 worden m.i.v. 30 maart met enkele minuten aangepast om de aansluiting tussen lijn 252 en 154 (van en naar Nieuw Lekkerland) te bieden. De aanpassingen worden door Arriva verwerkt in een wijzigingsblad. Deze en andere aanpassingen zijn beschikbaar op http://www.arriva.nl/

Reiscomfort
Diverse klachten van inwoners zijn gericht op het reiscomfort en de daarmee samenvallende staat van de bussen. In oktober van vorig jaar heeft de provincie Zuid Holland Arriva definitief de opdracht gegeven om, mede in onze gemeente, het openbaar vervoer te regelen. Om dat uit te voeren heeft Arriva 117 nieuwe bussen besteld. Tussen de bestelling van de nieuwe bussen en de aflevering ervan zit ongeveer een termijn van 9 maanden. In de periode van april t/m juni zullen alle bussen vervangen worden door nieuwe. Om vanaf 1 januari de dienstregeling uit te voeren zijn via diverse kunstgrepen overal bussen vandaan gehaald. De provincie is hiermee akkoord gegaan. Arriva heeft de gemeente beloofd dat de nieuwe bussen van april tot juni van dit jaar instromen in het huidige bussenbestand. We zullen het voorlopig nog even met dit reiscomfort moeten stellen, verbetering is dus onderweg.

Tijdelijke omleiding i.v.m. rioolreconstructie Blokweerweg De rioolreconstructie van de Blokweerweg is ongeveer halverwege. De tijdelijke afsluiting tussen de Van Hogendorpweg en de Van Eesterensingel blijft nog een maand gehandhaafd. Natuurlijk is deze tijdsplanning afhankelijk van de weersomstandigheden. Het busverkeer wordt tijdelijk omgeleid via de Blokweerweg - Sportlaan.

Tijdelijke bushalten in de richting van Utrecht en Rotterdam Busreizigers naar Utrecht kunnen opstappen bij Bas van der Heijden of nabij de woonwijk Waterland.
Busreizigers in de richting Rotterdam kunnen opstappen aan de Blokweerweg (tegenover voormalig Huize de Waard) en nabij de Alblashof.

Fast-Ferry
De bussen van Arriva doen de halteplaats van de Fast-Ferry aan als ze vanuit Dordrecht naar Alblasserdam rijden.
Het gevolg is dat inwoners van Alblasserdam niet met het openbaar vervoer naar de Fast-Ferry kunnen komen. Arriva en de gemeente bekijken of hier nog een verbetering mogelijk is. Om dit mogelijk te maken, moet de dienstregeling mogelijk wéér aangepast worden.

Werkzaamheden in 2003 aan halteplaatsen en abri's In de loop van dit jaar worden diverse halteplaatsen verder verbeterd en zullen op diverse plaatsen weer nieuwe abri's geplaatst worden. De oriëntatie van de abri's is in principe aan de instapzijde. Op plaatsen waar geen directe mogelijkheid is om beschut te kunnen wachten, wordt zeer waarschijnlijk ook een abri geplaatst en desnoods aan de uitstapzijde. Als de abri's daadwerkelijk geplaatst gaan worden, wordt u nogmaals geïnformeerd.

Mochten er nog wijzigingen optreden t.a.v. de dienstverlening van Arriva of werkzaamheden die de gemeente gaat verrichten dan wordt u als busreiziger op de hoogte gebracht.