Nieuwsbericht

vrijdag, 28 februari 2003, 15.45 uur.

NOORD-KENNEMERLAND

Nu ook telefonisch aangifte doen
Alkmaar, vrijdag 28 februari 2003.
Dagelijks komen slachtoffers van diefstal of een ander misdrijf naar het politiebureau om aangifte te doen. Het kan daar soms zo druk zijn, dat mensen lang moeten wachten. Daarom biedt de politie van Noord-Kennemerland, naast aangifte doen op het bureau een extra mogelijkheid: aangifte doen via de telefoon. Dit kan op alle dagen van de week met uitzondering van zondag.

Een aangifte is de basis voor ieder politie-onderzoek. Heeft de politie bijvoorbeeld iemand aangehouden op verdenking van diefstal, maar is er geen aangifte van vermissing, dan kan de politie niets ondernemen. Dat kan in sommige gevallen betekenen dat aangehouden verdachten weer in vrijheid moet worden gesteld. Om het doen van aangifte te stimuleren heeft de politie in Noord-Kennemerland de mogelijkheid gecreëerd om telefonisch aangifte te doen.

Via het algemene nummer 0900-8844 kan men contact opnemen met de politie. De aard van het misdrijf is bepalend of er al dan niet aangifte via de telefoon gedaan kan worden. In overleg wordt bekeken welke mogelijkheid van aangifte doen past. Misschien is een telefonische aangifte niet de juiste methode en wordt gekozen voor bijvoorbeeld een aangifte op afspraak. Valt de keuze op een telefonische aangifte dan wordt met de melder afgesproken dat hij of zij zo snel mogelijk wordt teruggebeld. Nadat de aangifte is opgenomen wordt deze per post toegestuurd naar de aangever.

Niet elk strafbaar feit komt in aanmerking voor een telefonisch aangifte. Het gaat het gaat over de veel voorkomende misdrijven zoals diefstal van een fiets, diefstal van en uit auto's, zakkenrollerij en eenvoudige vernielingen waarbij er geen aanwijzingen zijn van een dader.
Ondanks dat niet alle daders van strafbare feiten kunnen worden opgepakt, hecht de politie veel waarde aan uw aangifte. Naast het starten van een onderzoek kunnen aan de hand van aangiftes bijvoorbeeld trends of vormen van overlast zichtbaar worden. De politie-inzet kan hierop worden aangepast, waardoor politiemensen daar zijn, waar zij het hardst nodig zijn. Doe dus aangifte, altijd!

Dronken autobestuurder botst tegen geparkeerde auto Heerhugowaard, donderdag 27 februari 2003.
Donderdagmiddag veroorzaakte een 47-jarige man uit Heerhugowaard een aanrijding op de Rustenburgerweg. De man botste daar als bestuurder van een personenauto, tegen een stilstaande bestelbus. Bij controle bleek dat de bestuurder van de personenauto alcohol had gedronken. Hij blies 510 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Man en vrouw aangehouden na aantreffen harddrugs. Alkmaar, donderdag 27 februari 2003.
Donderdagavond zijn een 44-jarige man uit Heemskerk en een 22-jarige vrouw uit Alkmaar aangehouden op de Harddraverslaan. De twee zaten in een auto die geparkeerd stond op de genoemde weg. Surveillerende agenten zagen dat twee mannen zich verdacht ophielden bij deze auto en vermoeden dat er mogelijk sprake zou zijn van het dealen van drugs. Na een onderzoek in de auto werden ruim 180 bolletjes heroïne en cocaïne aangetroffen. Hierop zijn de man en vrouw aangehouden en voor onderzoek ingesloten. De aangetroffen drugs zijn in beslag genomen.

Man ernstig gewond na aanrijding
Egmond aan de Hoef, donderdag 27 februari 2003. Donderdagavond omstreeks 23.45 uur vond een aanrijding plaats tussen twee auto's op de Hoeverweg ter hoogte van de Mossellaan. De bestuurder van een personenauto, een 48-jarige man uit Egmond aan Zee, reed over de Hoeverweg in de richting Alkmaar. Ter hoogte van de Mossellaan haalde hij een aantal voor hem rijdende auto's in. Hierbij kwam hij frontaal in botsing met een auto die uit tegenovergestelde richting kwam en werd bestuurd door een 29-jarige man uit Egmond aan de Hoef. Door de aanrijding raakte de bestuurder uit Egmond aan de Hoef ernstig gewond. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar en daar opgenomen. Er is niet gebleken van alcohol gebruik.

Rijden onder invloed van alcohol.
Broek op Langedijk, donderdag 27 februari 2003. Donderdagmiddag werd een 48-jarige bestuurder van een personenauto uit Broek op Langedijk aangehouden op het Westeinde. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 685 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveel genuttigde alcohol werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Verkeerscontroles
Alkmaar, vrijdag 28 februari 2003.
In de ochtend hebben agenten op de Frieseweg geonctroleerd op gordelgebruik. 17 automobilisten kregen een bon van EUR 40,- omdat ze de verplichte autogordel niet droegen.
In de middag werd met behulp van de Lasercontrol de snelheid gemeten van automobilisten op de Vondelstraat. 20 mensen kregen een bekeuring omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 75 km/u.
Voorts kregen hier 6 mensen een bon voor het niet dragen van de autogordel en viel er nog 1 bekeuring wegens onnodig claxonneren.

NOORDKOP

Kettingbotsing met 4 auto's
Warmenhuizen, donderdag 27 februari 2003.
Omstreeks 15.30 uur vond er een kettingbotsing plaats tussen 4 auto's op de Kanaalweg ter hoogte van een tuincentrum. Hierbij raakte één bestuurder gewond.
De aanrijding ontstond nadat een 49-jarige automobilist uit Alkmaar met een bedrijfsauto achterop twee stilstaande auto was gereden. Deze twee auto's stonden stil op de Kanaaldijk en wilden linksaf slaan bij het tuincentrum. Vervolgens reed een andere achteropkomende automobilist, een 58-jarige man uit Warmenhuizen, op de drie auto's die inmiddels tegen elkaar aan stonden. De 49-jarige automobilist had nekklachten. Hij werd voor onderzoek per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar.

Schot in de lucht
Den Helder, donderdag 27 februari 2003.
Omstreeks 20.00 uur hoorden surveillerende agenten in de Markstraat dat er een schot viel in de Eendrachtstraat. Dit schot zou mogelijk komen uit een groep mensen die op straat stond. Korte tijd later kon er door de politie een man als verdachte worden aangehouden. Na onderzoek aan het bureau bleek echter dat hij niet degene was geweest die het schot heeft gelost. Hij had wel een knipmes bij zich dat in beslag werd genomen. Onduidelijk blijft wie er heeft geschoten. Er is niemand gewond geraakt.

Man met klewang aangehouden
Den Helder, donderdag 27 februari 2003.
Omstreeks 22.10 uur kreeg de politie de melding dat op het Seringenplein een man met een groot mes, een klewang, stond te zwaaien. Agenten die snel ter plaatse waren, troffen een 52-jarige man uit Den Helder aan, in het bezit van een klewang met een lemmet van ongeveer 50 centimeter lang. De man was dronken en stond te schreeuwen tegen een andere man. De verdachte werd door de politie overmeesterd en hij werd overgebracht naar het bureau. Daar werd hij ter ontnuchtering en voor verhoor ingesloten. De klewang is in beslag genomen.

Drankrijder
Schagen, vrijdag 28 februari 2003.
Omstreeks 01.45 uur controleerde de politie op de Sportlaan een 46-jarige automobilist uit Schagen. Hij bleek teveel gedronken te hebben en blies aan het bureau 345 ug/l (tot 220 toegestaan).

Gevaarlijk rijgedrag eindigt met frontale botsing Burgervlotbrug, vrijdag 28 februari 2003.
Vanmorgen omstreeks 06.30 uur vond er een frontale aanrijding plaats tussen twee personenauto's op de Rijksweg N9 op het gedeelte tussen de Pettemerweg en de Zeeweg, vlakbij de rotonde van Burgervlotbrug. Bij de aanrijding raakten de twee bestuurders van de auto's, een 44-jarige man en een 29-jarige man, beiden uit Den Helder, gewond. Ze werden beiden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De 44-jarige man werd daar opgenomen. De andere man liep een polsbreuk en een verwonding aan zijn gezicht op.
De 44-jarige man wordt ervan verdacht de aanrijding te hebben veroorzaakt. Hij kwam uit de richting van Den Helder en reed in de richting van Alkmaar. Een politieambtenaar van het verkeershandhavingsteam reed kort voor de botsing met een opvallende politiebus voor hem. De ambtenaar zag in zijn achteruitkijkspiegel dat de man hem met hoge snelheid naderde. Daarom gaf hij de achteropkomende automobilist met de verlichte transparant een teken om hem te volgen naar een parkeerhaven. Meteen hierna werd hij met hoge snelheid door de verdachte gepasseerd. De politieman reed vervolgens achter hem aan en gaf hem nu een stopteken met de transparant aan de voorzijde van de politiebus. Ook daar voldeed de verdachte niet aan, ondanks dat de politieman ook de blauwe zwaailichten van zijn voertuig inschakelde. De politiebus haalde een snelheid van 135 km/u. De verdachte reed sneller en liep op de bus uit. Toen de verdachte ruim 400 meter van de politiebus verwijderd was kwam hij in een flauwe bocht voor een rotonde op de verkeerde weghelft en botste hij op de tegenligger. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd. De 44-jarige man moest door de brandweer uit zijn voertuig worden verwijderd. Van hem is bloed afgenomen om te laten onderzoeken of hij alcohol of drugs heeft gebruikt (uitslag over 14 dagen).

Inbraak woning
Schagen, vrijdag 28 februari 2003.
Vanmorgen ontdekten de bewoners van een huis aan de Piet Gootjesstraat dat er in de afgelopen nacht bij hen was ingebroken. De daders zijn de woning binnengekomen door het schild van de buitendeur los te schroeven en daarna het cilinderslot af te breken. De begane grond van de woning werd doorzocht. Er is onder andere een telefoon en een videocamera weggenomen.

WESTFRIESLAND

Jeugdige inbrekers aangehouden
Zwaag, donderdag 27 februari 2003.
In de middaguren kwam een bewoner van een huis aan de Kostertuin er achter dat er in de afgelopen dagen door enkele jongens spullen uit zijn woning waren weggenomen. Zij maakten hierbij gebruik van een gestolen huissleutel. Hierna zijn door de politie drie verdachten van 13, 16 en 17 jaar aangehouden in hun woningen in Zwaag. Uit de verhoren gisteravond is vast komen te staan dat ze in de afgelopen dagen enkele malen de woning hebben bezocht en daaruit goederen, zoals een dvd-speler en dvd-schijfjes hebben weggenomen. De goederen zijn teruggegeven aan de eigenaar. De drie jongens zijn na verhoor heengezonden. Eén van hen is overgedragen aan de hulpverlening.

Hennepkwekerij opgerold
Zwaag, vrijdag 28 februari 2003.
Omstreeks 01.15 uur stuitte de politie op een hennepkwekerij aan de Corantijn. Er stond een deur van een bedrijfspand open en toen de agenten op onderzoek uitgingen troffen ze onder meer 334 wietplanten en 38 assimilatielampen aan. Kort hierna verscheen de eigenaar die werd aangehouden. Hij deed afstand van de planten en de lampen met een winkelwaarde van een kleine EUR 20.000,-. De verdachte, een 28-jarige man uit Wervershoof, is in de loop van vandaag heengezonden.

Inbrekers op heterdaad aangehouden
Hoorn, vrijdag 28 februari 2003.
Vannacht omstreeks 04.30 uur hield de politie op heterdaad 2 inbrekers aan bij een woning aan het Keern. Een getuige uit de buurt had glasgerinkel gehoord en onmiddellijk de politie gebeld. Toen de agenten ter plaatse kwamen hoorden zij gerommel vanuit de woning. In een inpandige garage van de woning werd de eerste verdachte aangehouden, een 18-jarige man uit Hoorn. Boven troffen de agenten, met hulp van een politiehond, de tweede verdachte, een 19-jarige man uit Zwaag. De mannen hadden allerlei goederen uit de woning klaargezet waaronder stereo-apparatuur. Ze waren de woning binnengekomen door het inslaan van twee bovenraampjes van een tuindeur. Op de route naar de auto van de twee verdachten, die in de buurt stond, trof de politie nog enkele weggenomen CD's aan. De mannen zijn in verband met een nader onderzoek ingesloten.