Gemeente Eindhoven

Persbericht: 28 februari 2003

Woensel-Zuid en Tongelre kandidaat Actieprogramma Herstructurering

De Eindhovense stadsdelen Woensel-Zuid en Tongelre zijn door de gemeente Eindhoven bij de minister van VROM voorgedragen als twee van de vijftig buurten die onderdeel uit moeten gaan maken van het Actieprogramma Herstructurering.

Voorlopig is alleen Woensel-Zuid gehonoreerd. Het programma bevat een aantal maatregelen van rijkswege om het tempo van de stedelijke vernieuwing in de dertig grootste gemeenten (G30) in het algemeen, en in het bijzonder in de aangewezen wijken, te verhogen.

Op verzoek van de minister hebben gemeenten die onder het grotestedenbeleid vallen, recentelijk wijken voorgedragen. De gemeente Eindhoven heeft daarbij bijzondere aandacht gevraagd voor het resterende gedeelte van de Eindhovense wijkvernieuwingsopgave van twaalf wijken, waar de gemeenteraad in december 2000 over heeft besloten.

Het gaat om zes wijken waar nog geen bindende, ook financieel kaderstellende, afspraken over zijn gemaakt met de corporaties. De landelijke vernieuwingsopgave is groter dan de vijftig wijken die de minister wil aanwijzen. Als de gemeente Eindhoven specifieker prioriteit moet aangeven, dan staan de gebieden Woensel-Zuid en Tongelre bovenaan op het lijstje.

Woensel-Zuid
Het gebied Woensel-Zuid behelst meer dan een woonwijk. Het is een gebied waarin een groot aantal functies en knelpunten in een complex geheel samenkomen en daarmee een integrale aanpak vergen.

Het betreft onder meer twee door de gemeenteraad aangewezen buurten (Woensel-West en Hemelrijken) in het kader van integrale wijkvernieuwing met een eenzijdige, goedkope en verouderde woningvoorraad, verslechterde fysieke leefomgeving en sociale en economische problematiek. Daarnaast speelt o.a. het dreigend verval van een winkelgebied van stedelijk belang en de opbouw van sociaal-maatschappelijke, -economische en -culturele voorzieningen.

Tongelre
Het gebied Tongelre bevat eveneens twee aangewezen integrale wijkvernieuwings-gebieden (Lakerlopen en Doornakkers) waar sprake is van een eenzijdige, goedkope en verouderde woningvoorraad en van wijkoverstijgende sociale en economische problematiek. Daarnaast speelt in Tongelre bijvoorbeeld de bouw van een nieuwbouwwijk (Tongelresche Akkers) en is sprake van een verouderd bedrijventerrein.

Aanleiding Actieprogramma Herstructurering
Minister H. Kamp (VROM) heeft in december 2002 aan de Tweede Kamer een brief gezonden, waarin hij constateert dat bij de realisering van doelstellingen Stedelijke Vernieuwing vertraging optreedt. De belangrijkste redenen voor de vertraging zijn de complexe en tijdrovende voorbereiding, organisatie en uitvoering van integrale vernieuwing op wijkniveau.

Bovendien is door de terugvallende woningbouw-productie op binnenstedelijke en uitleglocaties in de afgelopen jaren stagnatie opgetreden in het doorstromingsproces op de woningmarkt. Hierdoor komt er onvoldoende ruimte in de bestaande woningvoorraad beschikbaar om de binnenstedelijke vernieuwing goed op te pakken.

Maatregelen
De minister biedt daarom voor vijftig wijken in de G30-gemeenten een aantal maatregelen onder de noemer Actieprogramma Herstructurering. Doel hiervan is om het tempo van de stedelijke vernieuwing te verhogen. De maatregelen bestaan uit:

* Instrumenten en faciliteiten gericht op de vijftig prioritaire wijken.

* 1. Faciliteiten zoals herstructureringszones (fiscaliteiten, regelgeving, stedelijke herverkaveling) en impulsteams.
* 2. Financieel instrumentarium zoals een afsprakenkader kostenverdeling Stedelijke Vernieuwing, financiering van de investeringen door corporaties (matching), nieuwe financieringsconstructies en gerichte inzet van subsidies voor innovatieve stedelijke vernieuwingsprojecten (IPSV).
* Faciliteiten gericht op generieke wijkaanpak Het stimuleren van Wijkontwikkelingsmaatschappijen (WOMs), combinatie van sociale en fysieke wijkaanpak, kennisoverdracht, instellen van een gemeentelijke projectenprocedure en fiscale aspecten (zoals overdrachtsbelasting en vennootschapsbelasting)/

© 2003 Gemeente Eindhoven