Ingezonden persbericht

Burgemeester Eindhoven bepleit verplicht handhaven in brief aan kabinetsinformateurs

Nog maar 35% van gemeenten en provincies heeft handhavingsprogramma.

Den Haag, 28 februari 2003. Rein Welschen, Burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de stuurgroep 'Handhaven op Niveau', pleit ervoor dat alle gemeenten, provincies en waterschappen in 2006 een handhavingsprogramma moeten hebben. Het naleven van wet- en regelgeving moet hoog op de maatschappelijke agenda worden gezet. De vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam hebben het belang van handhaving nog eens op huiveringwekkende wijze onderstreept.
Als zo'n handhavingsprogramma in 2006 nog geen gemeengoed is, dan moet het openbaar bestuur hiertoe worden verplicht. Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de kabinetsformateurs Donner en Leijnse. Welschen adviseert de formateurs om de eventuele verplichting per 2006 in het komende regeerakkoord op te nemen.

Handhaven op Niveau
De stuurgroep 'Handhaven op Niveau', is een onafhankelijk adviesorgaan dat in de tweede helft van 2000 door de Minister van Justitie is ingesteld voor de uitvoering van het actieprogramma 'Handhaven op Niveau'. Het actieprogramma faciliteert gemeenten, provincies en waterschappen bij het werken aan handhaving, of het nu gaat om leerplicht, groene ruimtes, prostitutie of brandveiligheid.
De stuurgroep stimuleert alle gemeenten, provincies en waterschappen een handhavingsprogramma te maken. Zij hanteert hiertoe geen dwang, maar reikt bruikbare instrumenten en voorbeelden aan, die overheden in staat stellen om een op hun eigen lokale situatie toegesneden programma te ontwikkelen.

Handhavingsprogramma
Veel gemeenten, provincies en waterschappen werken aan hun handhavingsbeleid, maar het hebben van een handhavingsprogramma is nog lang geen gemeengoed. Uit onderzoek blijkt dat slechts in 35% van de gevallen sprake is van zo'n handhavingsprogramma.
Vanwege het grote belang van goede, systematische en doelmatige handhaving is de stuurgroep 'Handhaven op Niveau' van mening dat het hebben van een handhavingsprogramma uiteindelijk niet vrijblijvend zou moeten zijn. Daarom adviseert de stuurgroep de formateurs om in het komende regeerakkoord op te nemen dat, wanneer medio 2006 blijkt dat het hebben van een handhavingsprogramma nog geen gemeengoed is, overwogen zal worden om tot een verplichting te komen.