Politie Amsterdam-Amstelland

Jongeren vernielen auto's

28-2-2003. Dinsdagavond greep een burger een 14-jarige Amsterdammer in de kladden die met drie vrienden al fietsend tientallen spiegels van geparkeerde autos af had getrapt. Uiteindelijk troffen agenten die avond 23 vernielde autos aan. Ook de dagen daarvoor bleken verschillende autos op de route Victorieplein, Churchill-laan tot aan de Herman Heijersmansweg vernield te zijn. Uiteindelijk wist de politie de kompanen van de aangehouden jongen te achterhalen en te arresteren. Tegen de jongens (14 en 15 jaar) is proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn na verhoor aan hun ouders overgedragen.
---

Aanrijding bus / vrachtauto

28-2-2003. Vanmiddag raakten vijf passagiers van een streekbus gewond toen hun voertuig een kerende vrachtwagen vol in de flank raakte. De slachtoffers werden met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. Beide bestuurders bleven ongedeerd. Rond kwart voor twaalf wilde de chauffeur van een vrachtwagen zijn wagen keren op de kruising Burgemeester De Vlugtlaan / Burgemeester Eliasstraat. De man was even daarvoor bij een aanrijding betrokken geweest en was daar nog een beetje van ondersteboven. Hierdoor merkte hij een via de busbaan naderende bus te laat op, waardoor de aanrijding ontstond.
---

Pinpasfraudeurs gepakt

28-2-2003. Onlangs hield de politie in Amsterdam drie mannen (20, 23 en 23 jaar) en één vrouw (21) aan op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalige fraude met gestolen pinpassen. Steeds waren bejaarden het slachtoffer en werden rekeningen bij verschillende geldinstellingen geplunderd. De verdachten worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor het schrijnende geval waarover deze week in de media werd bericht, waarbij een ouder echtpaar ruim 9000 euro werd ontfutseld. De mannelijke verdachten zijn inmiddels door de rechter-commisaris in bewaring gesteld. De vrouw werd na verhoor heengezonden.

Sinds januari werden steeds meer mensen de dupe van deze zogenaamde pinpasfraudeurs. Eén van de mannen deed zich voor als medewerker van een geldinstelling en kwam aan de deur met de mededeling dat hij de aanwezige pinpas op een virus kwam controleren. Het slachtoffer moest de pas door een apparaatje halen en de code intoetsen. Er verschenen dan allemaal sterretjes hetgeen duidde op een virus. Dit werd nogmaals herhaald met hetzelfde resultaat. Daarop werd de pas ingenomen met de mededeling dat deze onbruikbaar was en moest worden vervangen. Korte tijd later werd de bankrekening van de gedupeerde geplunderd.

De fraudeurs liepen uiteindelijk tegen de lamp omdat zij door de cameras bij pinautomaten werden gefotografeerd. Politiemensen wisten één van de betrokkenen te identificeren en ook medewerkers van geldinstellingen herkenden hen. Het rechercheteam kreeg vier mensen in het vizier. Uiteindelijk sloot zich het net rond de fraudeurs. Ze werden gearresteerd terwijl ze weer en route waren en bleken bij hun arrestatie in het bezit van twee gestolen passen. Eén van de verdachten bekende de fraude. Later bleek dat de mannen onder meer als verdachte kunnen worden aangemerkt voor een oplichting waarbij een ouder echtpaar voor ruim 9000 euro het schip in ging. De verdachten worden in verband gebracht met nog een aantal van dergelijke oplichtingszaken.

Om dergelijke fraudezaken in de toekomst te voorkomen adviseert de politie met klem het volgende:

Geef nooit aan iemand je pincode (mondeling noch schriftelijk)

Doe nooit geldzaken aan de deur (geldinstellingen komen nooit aan de deur)

Leeg regelmatig de postbus of laat dit bij afwezigheid door anderen doen.


---