Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

28 februari 2003

Geslaagd jubileumcongres NAJK

Het NAJK kan terugkijken op een geslaagd 25-jarig verjaardagsfeest!

Jehan Bouma opende de dag met een toespraak over de speerpunten van het NAJK. Chris Kalden, de secretaris-generaal van het ministerie van LNV, volgde met zijn visie op de Nederlandse landbouw. Kalden pleitte o.a. voor meer liefde voor boeren en tuinders vanuit de politiek en maatschappij. Hij vond verder dat er wat betreft waardering van groene diensten een duidelijke rol voor de overheid is weggelegd: "Als boer moet je de groene diensten in je boekhouding kunnen terugvinden. Anders kunnen we er als maatschappij niet naar blijven vragen." Daarna feliciteerde EU-commissaris Fischler in een videoboodschap het NAJK met haar verjaardag. Fischler gaf aan zich weinig zorgen te maken over de Nederlandse landbouw: "In Nederland lopen de boeren altijd een neuslengte voor." Wel vindt hij dat de Nederlandse overheid zich moet beraden op een 'Installation Aid' voor startende boeren.

's Middags waren Wien van den Brink (eerste NAJK-voorzitter en kamerlid LPF), Staf Depla (oud-secretaris van het NAJK en kamerlid PvdA), Jan Markink (ABCTA) en Jos Roemaat verkopers op een standpuntenmarkt. Het publiek kon bij de 'kooplieden' op bezoek in hun marktkraam. Voorafgaand aan de markt werd in een video de aandacht gevraagd voor problemen van jonge boeren, waarvoor een oplossing moet komen. Hoge financieringslasten bij bedrijfsovername en hoge kosten en lage opbrengsten in de landbouw zijn de belangrijkste pijnpunten. Wien van den Brink: "Ik heb altijd een groot geloof gehad in quotering. Verder vind ik dat er marktwerking moet komen in regelgeving. Ofwel, als de markt dat wil, moeten we aan meer regels voldoen en dan willen we ook dat daarvoor betaald wordt." Er gaapt volgens V.d. Brink een groot gat tussen wat de maatschappij wil en de consument doet. Verder raadt V.d. Brink aan jonge boeren een familie B.V. op te richten waarbij de aandelen in het bezit zijn van de familie en degene die het bedrijf voert, overwicht heeft in de beslissingen. Jos Roemaat verkondigt in zijn marktkraam een enigszins vergelijkbaar idee: "De vermogenspositie van jonge boeren is een heikel punt. Het scheiden van zeggenschap en eigendom door het oprichten van een familiestichting kan een oplossing bieden. Daardoor is er meer geld voor innovatie. Ook een erfpachtconstructie biedt mogelijkheden." Staf Depla gooit het over een andere boeg. Hij legt de nadruk op een heldere grens tussen de stad en het platteland. Depla: "Dorpen en steden moeten inbreiden in plaats van uitbreiden. Daardoor wordt het platteland en de landbouw gespaard." Jan Markink: "Mijn keiharde boodschap is meer markt, minder overheid. Boeren moeten hun marktpositie verbeteren waardoor ze een meerwaarde voor hun producten realiseren. Verder kun je wel makkelijk zeggen dat de quotering moet blijven, maar ik vraag me af of dat wel haalbaar is." Na een kort debat kon iedereen uit het publiek zijn of haar stem uitbrengen op één van de vier heren. Jos Roemaat won het debat, daarna volgden Wien v.d. Brink, Jan Markink en op de laatste plaats eindigde Staf Depla.

Nadat de kooplieden van de markt waren verdwenen, reikte Evert-Jan Aalpoel namens de Stichting Vrienden van het NAJK het eerste jubileumboek uit aan Jehan Bouma. "Het NAJK was tegelijkertijd progressief en conservatief", aldus Gerrit Braks, oud-minister van landbouw, in een interview in het boek. Naast Gerrit Braks zijn o.a. Theo Vogelzang (LEI), Herman Wijffels (SER) en Wien van den Brink geïnterviewd over hun betrokkenheid bij het NAJK. Ook een uitgebreide beschrijving van de activiteiten van het NAJK door de jaren heen is in het jubileumboek terug te vinden.

Aan het eind van de middag was er een receptie en daarna een diner. De Nederlandstalige band 'De Juf' sloot de verjaardag van het NAJK af met een spetterend feest.