Kabinet van de President van de republiek Suriname


TOESPRAAK VAN ZIJNE EXCELLENTIE RUNALDO RONALD
VENETIAAN, PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,
T.G.V. HET 100 JARIG BESTAAN VAN DE FIRMA H.J. DE VRIES, EN TOEKENNING VAN DECORATIES IN VERBAND DAARMEE,
OP VRIJDAG 28 FEBRUARI 2003

---

Begroeting:
eindigend met:

Dames en Heren,
Honderd jaren is in het algemeen meer dan een mensenleeftijd; slechts de zeer sterken bereiken deze mijlpaal.
Vandaag beleven wij dat een handels en productieonderneming in ons land haar eerste 100 jaren afsluit en een nieuwe eeuw in haar bestaan intreedt. De firma H.J. de Vries heeft onder diverse benamingen, waarin de initialen H.J. als identificatie steeds terug te vinden zijn, zich ontwikkeld van een éénmans winkeltje aan de Saramaccastraat tot een concern met een gevarieerd netwerk van bedrijven, waarin groot- en kleinhandel, productie en dienstverlening, centraal staan.
De geschiedenis van "100 jaar firma H.J. de Vries" is een boeiend verhaal, dat verbonden is met de geschiedenis van ons land. Het is de geschiedenis van initiatief en durf van een jongeman, in een samenleving, die aan het begin van de vorige eeuw bezig was zich te ontworstelen aan de gevolgen en verhoudingen van de slavernij, een nieuwe weg zocht, waarin mensen met een geest van ondernemerschap een rol zouden kunnen vervullen.
Mannen en vrouwen uit het goede Surinaamse hout gesneden! De bescheiden winkel aan de Saramaccastraat heeft zich in de loop van haar bestaan ontwikkeld van "de winkel van meneer De Vries", tot een familiebedrijf, waar drie generaties leiding aan hebben gegeven, tot thans een concern met een betrekkelijk groot en gevarieerd aantal werkmaatschappijen.

---

In deze ontwikkeling hebben vele mensen een rol vervuld. De inspiratie van de oprichter, zijn zonen en kleinzoon, hebben in het bedrijf de geest van H.J. -- ondanks de aan de tijd aangepaste bedrijfsorganisatie -- levend gehouden, met name onder de medewerkers In dat licht beschouwd, kan met recht worden gezegd, dat mensen met name de medewerkers het winkeltje van Henry Juriaan de Vries hebben helpen maken tot het concern, dat in zijn handelsnaam de herinnering aan deze grote geest met trots mag voeren.
Van die vele mensen, uit verleden en heden van H.J. de Vries, willen wij, bij gelegenheid van het eeuwfeest, enkele personen naar voren halen, in wie wij alle overigen willen eren, die in de loop van de vele jaren, door hun toewijding, loyaliteit en inzet hebben bijgedragen aan wat de Holding maatschappij H.J. de Vries thans voor ons land betekent.


---

Decoratie

MEVROUW FERRIER
U hebt gedurende 37 jaren bij de firma H.J. de Vries gewerkt. U hebt zich daarbij gekenmerkt als een voorbeeldige medewerkster, die enkele jaren leiding heeft gegeven aan de belangrijke Afdeling Debiteuren van de firma.

MEVROUW KAMPERVEEN, geb. HENSEN
U hebt bijkans 40 jaren voor de firma H.J. de Vries gewerkt. Uw laatste functie voor Uw pensionering was die van Hoofdkassier. MENEER KARTOWIKROMO
U trad in 1960 in dienst van H.J. de Vries en bent nu ruim 42 jaar werkzaam voor de firma.
Binnen het bedrijf bent u opgeklommen tot de functie van Souschef.

MENEER POTROSETIKO
U trad in 1961 in dienst van H.J. de Vries en U bent nu 41 jaar werkzaam voor de firma. Binnen het bedrijf bekleedt u thans de verantwoordelijke functie van Winkelchef.

- / -

MEVROUW CHARLOTTE FERRIER;
MEVROUW WILLY ALPHONSINE KAMPERVEEN, GEB. HENSEN; MENEER PAIRAN KARTOWIKROMO; en
MENEER LEGIMAN POTROSETIKO,

Op grond van de erkentelijkheid van de Regering van Suriname, voor Uw inzet en verdiensten voor de ontwikkeling van de firma H.J. de Vries en daardoor voor de gemeenschap, benoem ik U, bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de firma H.J. de Vries, tot Ridder in de Ere-orde van de Palm.

- / -


---

MENEER DE VRIES,
U behoort tot de derde "generatie De Vries" in de directievoering van de firma H.J. de Vries.
Gedurende enkele jaren hebt U de functie van Directeur en later van gedelegeerd commissaris vervuld. Thans bent U President -Commissaris en tevens adviseur van de Directie.

FLIP HENRI DE VRIES,

Op grond van de erkentelijkheid van de Regering van Suriname, voor Uw verdiensten in de leiding en voor de ontwikkeling van de firma H.J. de Vries en daardoor voor de gemeenschap, benoem ik U, bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de firma H.J. de Vries, tot Commandeur in de Ereorde van de Palm. -


---


---