PERSBERICHT
05/12/2002

Culinaire Boekerij in de prijzen gevallen

Twee boeken van de Culinaire Boekerij (Kosmos-Z&K Uitgevers) zijn in de prijzen gevallen. De titels Een mond vol kunst van Angelique Schmeinck en Portugese wijnen van Rudolf Pierik krijgen beide een Gourmand World Cookbook Award 2002. Een mond vol kunst krijgt er zelfs twee: in de categorieën Best Innovative Cookbook in Dutch en Best Cookbook Design in Dutch. Portugese wijnen krijgt een Award in de categorie Best Wine-book Europe in Dutch. Beide titels doen nu mee in de strijd om de Europese titel van alle EU-landen in deze categorieën. De winnaars hiervan worden bekendgemaakt op 28 februari 2003.

De Gourmand World Cookbook Awards worden georganiseerd sinds 1995 en zijn de enige internationale erkenning voor kook- en wijnboeken. Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan een biljoen kook- en wijnboeken verkocht. 3500 boeken dingen op 28 februari 2003 mee naar de titel 'beste van de wereld' tijdens de Gourmand World Finals in het Franse Périgiuex, de stad van de zwarte truffel.

Schmeinck en Pierik zijn de enige Nederlandse auteurs die in de prijzen zijn gevallen en daarmee meedingen naar de titel 'de beste van de wereld'. Beide auteurs hebben hun sporen op culinair gebied ruimschoots verdiend.

Angelique Schmeinck is twintig jaar lang actief geweest in verschillende toprestaurants zowel in Nederland als in het buitlenland, met name in Frankrijk. Als chef-kok van Restaurant De Kromme Dissel verdiende ze een Michelin-ster en in 1998 werd zij verkozen tot 'Lady Chef of the Year'. In 1999 behaalde ze de titel SVH Meesterkok. Haar passie voor eten heeft inmiddels geleid tot 3 kookboeken: Le Grand Dessert, Het Chocoladeboek en Een mond vol kunst. In 2003 verschijnt haar vierde boek.

Rudolf Pierik is van huis uit wetenschapper, met een grote voorliefde voor wijn. Na zijn hoogleraarschap heeft hij zich daarom toegelegd op het schrijven van boeken en het geven van lezingen over wijn. Eerder verscheen van zijn hand het boek Port, waarvoor hij ook al Gourmand Cookbook Award ontving. Daarnaast schreef Rudolf Pierik Rode Bordeaux en verschillende spreukenboekjes over wijn.

Voor informatie en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met:
Kosmos-Z&K Uitgevers,
Promotie & publiciteit, Anouschka Peterink, tel.: 030-234 92 52, fax: 030-234 92 47
E-mail: promotie@kosmoszk.nl
www.boekenwereld.com