Provincie Zuid-Holland

Persbericht

27-02-2003
Laatste checks light-railproef

De inspectie voor Verkeer en Waterstaat en de Provincie Zuid-Holland zijn het eens over een aantal laatste checks die gedaan worden voor de proef met light-railvoertuigen tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.

Gedeputeerde Norder: ` We zijn klaar om te gaan rijden, maar we willen begin maart nog een aantal testritten maken en de laatste veiligheidschecks doen. Zondag gaan we van start met uitgebreide opleidings- en testritten parallel aan het rijden van de gewone treinen. Binnenkort kunnen we dan overschakelen naar het rijden met reizigers volgens de normale dienstregeling. Ik kan haast niet wachten totdat iedereen kan instappen in de comfortabele en moderne light-railvoertuigen.'

Het is voor het eerst in Nederland dat light-rail en treinen bij wijze van proef op hetzelfde spoor gaan rijden. Het unieke is niet alleen dat de light-railvoertuigen daadwerkelijk over het treinspoor gaan rijden, maar ook dat dit op een bestaand traject binnen de bestaande dienstregeling zal plaatsvinden. "We gaan goed voorbereid van start en door zaken zorgvuldig een laatste keer te checken breken we een lans voor proeven met light-rail in de toekomst," aldus Norder.

De proef levert belangrijke informatie op over systemen en procedures om light-rail en gewone NS-treinen op hetzelfde treinspoor te laten rijden. De proef betekent een doorbraak voor de verdere invoering van light-rail in Nederland en de totstandkoming van de RijnGouweLijn.

Op vrijdag 28 februari zal de proef van start gaan met de eerste rit met genodigden en pers. Op zaterdag 1 maart (tussen 12.00 en 15.00 uur) kan het publiek de voertuigen bezichtigen op de stations Gouda en Alphen aan den Rijn.

Voor nadere informatie:
Provincie Zuid-Holland: Jeroen Disco 06-53 48 40 62

De light-railproef RijnGouweLijn is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. In de uitwerking werkt zij nauw samen met NS, ProRail en HTM.