EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Uitgavenstop treft vooral onderhoud vaarwegen

EVO verontrust over maatregel Rijkswaterstaat

Uitgavenstop treft vooral onderhoud vaarwegen

Minister De Boer wil minder geld uitgeven aan het onderhoud van de natte infrastructuur dan in 2002. Andere concrete voorstellen staan er niet in de brief aan de Tweede Kamer over de tijdelijke verplichtingenstop van Rijkswaterstaat.

Al vele jaren is het onderhoudsbudget van de vaarwegen honderd miljoen te laag. Hierdoor loopt het achterstallig onderhoud aan vaarwegen binnenkort op tot een half miljard. Een schrijnend voorbeeld is de schutsluis van Zwartsluis, die al sinds december 2001 is afgesloten. Pas in 2004 is er geld beschikbaar voor reparatie. In februari waren er grondverzakkingen bij een aantal sluizen bij Veghel. Hierdoor was de scheepvaart twee weken lang gestremd. Door achterstallig baggerwerk zijn veel vaarwegen niet meer op de vereiste waterdiepte.

Voor het bedrijfsleven leidt dit tot hogere kosten en tot vraagtekens over de betrouwbaarheid van het vervoer over water. Dit past niet in een tijd, waarin de overheid het bedrijfsleven wil stimuleren meer transport over te zetten van de druk bezette wegen naar de binnenvaart.

In december heeft de Tweede Kamer de minister verzocht een plan van aanpak te maken om het achterstallig onderhoud aan de vaarwegen weg te werken. De Minister heeft hierop positief gereageerd. EVO vindt het onbegrijpelijk, dat dezelfde minister nu het onderhoudsbudget wil beperken.