Persbericht

RESULTATEN 2002 : MOBISTAR OVERTREFT ZIJN RENTABILITEITSDOELSTELLINGEN


· Mobistar bevestigt de uitstekende resultaten van het eerste halfjaar en sluit het boekjaar 2002 af met een aanzienlijke winst. De Groep realiseerde een geconsolideerde nettowinst op jaarbasis van 102,4 miljoen EUR in vergelijking met een nettoverlies van 30,5 miljoen EUR in 2001.

· Mobistar versterkt de goede prestatie van zijn mobiele activiteit, wat blijkt uit een nettowinst van 114,5 miljoen EUR voor deze activiteit tegen een winst van 0,5 miljoen EUR tijdens het vorige boekjaar. Ook het resultaat van de fix/data-activiteit kende een aanzienlijke verbetering (+ 60,8%): het nettoverlies bedraagt nog 12,1 miljoen EUR in vergelijking met het nettoverlies van 30,9 miljoen EUR in 2001.
· De totale bedrijfsinkomsten van de Groep Mobistar bedragen 1,034 miljard EUR en stijgen dus voor het eerst uit boven de drempel van het miljard. De geconsolideerde omzet bedraagt 997,5 miljoen EUR, of een stijging met 15,2%. De omzet van de mobiele activiteit is met 14,3% gestegen tot 927,8 miljoen EUR. De omzet van de fix/data-activiteit steeg met 29,9% tot 74,7 miljoen EUR.
· De ARPU (Average Revenue Per User, gemiddelde omzet per klant) kende een positieve evolutie, met groei voor zowel de voorafbetaalde kaarten als de contracten. Voor het volledige jaar 2002 kan Mobistar een gemiddelde ARPU van 33,5 EUR per maand en per actieve klant voorleggen.

· De geconsolideerde EBITDA (Earnings Before Interest, Taxation, Depreciation and Amortisation, winst vóór intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) steeg met 104,8% tot 316,8 miljoen EUR. De geconsolideerde EBITDA-marge (in % van de omzet van de telefonie) bedraagt 33,5%. De EBITDA- marge van de mobiele activiteit bedraagt 35,7% tegen 23,4% in 2001. De EBITDA- marge van de fix/data-activiteit is eveneens positief met 4,2%.
· Eind december 2002 heeft de mobiele telefonie in België een marktpenetratie van meer dan 78% bereikt. Het aantal actieve klanten van Mobistar steeg in 2002 van 2.163.970 naar 2.305.390. Dat is een stijging met 6,5% op jaarbasis, en daarmee deed Mobistar het beter dan de markt in zijn geheel (+3,4%). Mobistar is er daarmee in geslaagd zijn marktaandeel in actieve klanten te verhogen tot 32%.
· Mobistar realiseerde in 2002 een geconsolideerde free operating cashflow van 144 miljoen EUR en kon daardoor zijn nettoschuld terugschroeven van 861 tot 717 miljoen EUR. Dat is een daling met nagenoeg 17%.

Brussel, 27 februari 2003

Mobistar (Euronext Brussel : MOBB) heeft zopas zijn resultaten bekendgemaakt voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2002. Mobistar bevestigt zijn uitstekende resultaten van het eerste halfjaar en sluit het boekjaar 2002 af met een aanzienlijke nettowinst en free operating cashflow.

Stijging van het marktaandeel

België heeft in 2002 zijn achterstand op de andere mobiele-telefoniemarkten weggewerkt. Met meer dan 8,1 miljoen SIM-kaarten in omloop bedraagt de gsm-penetratiegraad in ons land momenteel ruim 78%.


---

Mobistar doet het op deze markt beter dan de anderen: terwijl het aantal actieve klanten in België tijdens 2002 met 3,4% is gestegen, slaagde Mobistar erin zijn aantal actieve mobiele bellers met 6,5% te doen stijgen tot 2.305.390. Met deze vooruitgang heeft Mobistar zijn positie op de Belgische markt verder verstevigd. Volgens onze ramingen heeft Mobistar zijn marktaandeel van actieve klanten het voorbije jaar opgevoerd van 31% tot 32%. De verdeling van de actieve klanten tussen voorafbetaalde kaarten en contracten blijft stabiel: voorafbetaalde kaarten zijn goed voor ongeveer 70%, contracten voor 30%.

Mobistar komt als grote overwinnaar uit de belangrijke nieuwe ronde in de vrijmaking van de markt, namelijk de invoering van de overdraagbaarheid van gsm-nummers sinds 1 oktober 2002. Drie maanden na het ingaan van deze maatregel was Mobistar de enige operator met een positief nettosaldo: eind december 2002 had Mobistar via deze overdraagbaarheid netto bijna 19.000 klanten bijgewonnen.

Stijgende omzet

De geconsolideerde omzet steeg met 15,2%: van 865,8 miljoen EUR naar 997,5 miljoen EUR. De omzet van de mobiele activiteit (die 93% van de totale geconsolideerde omzet vertegenwoordigt) is met 14,3% gestegen, namelijk van 811,3 miljoen EUR naar 927,8 miljoen EUR. De omzet van de activiteit Vaste Telefonie en Data kende een stijging met 29,9%, en rukte op van 57,5 miljoen EUR naar 74,7 miljoen EUR.

De ARPU (Average Revenue Per User of gemiddelde inkomsten per klant) blijft stijgen en bedraagt nu 33,5 EUR per maand en per actieve klant. Deze verbetering van de ARPU is zowel zichtbaar bij de voorafbetaalde kaarten (16,6 EUR per klant) als bij de contracten (62,4 EUR).

Meer nog dan de vorige jaren, vervolledigen de Mobile Data-activiteiten van Mobistar de omzetcijfers uit Mobile Voice-activiteiten. De totale inkomsten uit mobiele datatransmissie zijn in 2002 goed voor 12,5% van de omzet van de Groep, of 4,2 EUR per maand en per actieve klant. Dit stemt overeen met de verwachtingen. Sms neemt nog altijd een groot deel van deze activiteit voor zijn rekening: in de maand december 2002 verstuurden de klanten van Mobistar meer dan 79 miljoen sms'jes. Mobistar heeft op dynamische wijze de ontwikkeling voortgezet van sms-toepassingen met toegevoegde waarde zoals het downloaden van logo's, beltonen en games alsook sms-voting . Mobistar heeft ten slotte zijn aanbod vervolledigd door kleur te integreren in zijn wapsite en door ook residentiële klanten toepassingen op basis van de gprs-technologie aan te bieden.

Rentabiliteit over de hele lijn

De Groep Mobistar behaalde een geconsolideerde EBITDA van 33,5% uit de omzet van telefonie. De EBITDA is daarmee met 104,8% gestegen tot 316,8 miljoen EUR. Aan het einde van boekjaar 2002 kon de Groep Mobistar een nettowinst van 102,4 miljoen EUR optekenen, tegen een nettoverlies van 30,5 miljoen EUR eind 2001. Mobistar bewijst daarmee duidelijk dat het zijn beloften kan waarmaken. De nettowinst per aandeel bedraagt 1,64 EUR. Dat is 14 eurocent méér dan de verwachtingen van november vorig jaar.

Deze rentabiliteit werd bereikt dankzij voortgezette inspanningen om nieuwe klanten te werven en hun loyaliteit te verhogen door diensten aan te bieden die aan hun verwachtingen beantwoorden en hen ertoe aanzetten hun gsm meer te gebruiken om te bellen of voor andere toepassingen.


---

De combinatie van continue groei, een betere kostenbeheersing en een strategie van selectieve klantenwerving heeft geleid tot een forse verhoging van de bedrijfsrentabiliteit.

De positieve resultaten die Mobistar vandaag voorlegt, zijn voor een groot gedeelte toe te schrijven aan een strenge beheersing van de uitgaven. Mobistar heeft hiervoor een belangrijk kostenbeheersingsprogramma doorgevoerd: genaamd Mobistar@Future. Dit programma omvat een veertigtal concrete initiatieven om de rentabiliteit te garanderen, de engagementen van Mobistar tegenover zijn aandeelhouders te respecteren en de positie die de voorbije jaren werd verworven inzake netwerkkwaliteit en dienstverlening aan de klanten te handhaven. De geconsolideerde exploitatiekosten, vorig jaar nog 865,1 miljoen EUR, zijn amper gestegen tot 879,5 miljoen EUR. Deze nominale jaargroei van 1,7% is in reële cijfers nagenoeg verwaarloosbaar.

De EBITDA van de mobiele activiteit kende andermaal een zeer positieve evolutie: van 173,8 miljoen EUR in 2001 naar 313,7 miljoen EUR in 2002, een bedrag dat 35,7% van de omzet uit mobiele telefonie in 2002 vertegenwoordigt. Eind 2001 kon Mobistar voor het eerst een bescheiden nettowinst voorleggen (0,5 miljoen EUR). Deze trend werd duidelijk bevestigd: einde 2002 vertoont de mobiele activiteit een nettowinst van 114,5 miljoen EUR.

De bijdrage van de activiteit Vaste Telefonie en Data aan de EBITDA van de Groep Mobistar is positief geworden en bedraagt 3,1 miljoen EUR. Over het vorige boekjaar was er nog een negatieve bijdrage van 19,2 miljoen EUR. Deze activiteit vertoont een negatief nettoresultaat van 12,1 miljoen EUR. Dat is een gevoelige verbetering met 60,8% vergeleken met het nettoverlies van 30,9 miljoen EUR uit 2001.

Mobistar Corporate Solutions

Mobistar heeft het voorbije jaar wijzigingen doorgevoerd in zijn strategie voor Mobistar Corporate Solutions, het filiaal dat in 1999 werd opgericht om zijn Corporate-klanten een volledige telecommunicatieoplossing te kunnen aanbieden. Begin 2002 werd de activiteit van Mobistar Corporate Solutions specifiek op de mobiele communicatie toegespitst. Office Zone, de toepassing die in 2000 werd gelanceerd, heeft opnieuw verscheidene bedrijven overtuigd om klant te worden van Mobistar.

Mobistar was in mei 2001 de eerste operator in België en zelfs een van de eerste in heel Europa die gprs-toepassingen voor de bedrijfswereld lanceerde. Ook in 2002 waren we zeer actief in dit segment: Mobistar heeft samen met diverse strategische partners (Telindus, Sybase, SAP, Ernst & Young, HP, PriceWaterhouseCooper en anderen) een volledige portfolio van oplossingen ontwikkeld in het domein van de datacommunicatie op mobiele toepassingen, en dit om de toepassingen die zijn klanten reeds gebruiken in zekere zin 'mobieler' te maken.

De overdraagbaarheid van gsm-nummers was voor Mobistar een hoogtepunt van het afgelopen jaar. Vanaf oktober kon Mobistar aan bedrijven die klant waren van andere operatoren immers voorstellen naar Mobistar over te stappen zonder hun gsm-nummer te veranderen. Mobistar blijkt vandaag de enige operator te zijn die met een positief nettosaldo voordeel heeft kunnen halen uit deze nieuwe concurrentiële dynamiek. Heel wat bedrijven hebben ­ nu de laatste hindernis uit de weg is geruimd ­ de stap gezet om voortaan te genieten van de producten, diensten en tarieven van Mobistar. In oktober 2002 lag het aantal afgesloten contracten in het Business-segment meer dan 50% hoger dan in dezelfde periode van 2001.


---

Investeringen

De investeringen van Mobistar zijn van 369,7 miljoen EUR in 2001 gedaald tot 158,5 miljoen EUR in 2002. Dat is een daling met meer dan 57%. De investeringen in 2001 omvatten ook het bedrag van 150 miljoen EUR voor de verwerving van de umts-licentie. Indien deze licentie niet meegerekend wordt, dalen de investeringen met 28%. Mobistar ondervindt nog steeds moeilijkheden om bouwvergunningen te krijgen maar zet zijn beleid van verbetering en verdichting van het netwerk voort. Het aantal geïnstalleerde cellen is gestegen van 5.874 eind 2001 tot 6.586 eind 2002.

De ontplooiing van umts is door de Minister van Telecommunicatie met een jaar uitgesteld. Hierdoor kon Mobistar eveneens een aantal daarmee verbonden investeringen uitstellen. Dankzij die extra termijn zullen de mobiele telefonieoperatoren umts in België in betere omstandigheden kunnen lanceren. Deze beslissing trekt het potentieel van deze technologie echter allerminst in twijfel.

Een andere grote primeur bestaat erin dat het autofinancieringsvermogen (de Free Operating Cashflow) van Mobistar in 2002 positief is geworden: eind 2002 bedroeg dit vermogen 143,8 miljoen EUR in vergelijking met een negatieve free operating cashflow van 217 miljoen EUR eind 2001. De nettoschuld van de Groep Mobistar daalde met 16,7%, namelijk van 861 miljoen EUR naar 717 miljoen EUR.

Vooruitzichten

Met een penetratiegraad van meer dan 78% treedt de Belgische markt in een fase van maturiteit. Mobistar blijft echter alle vertrouwen bewaren in de toekomst van deze sector en zijn groeipotentieel.

De strategie van Mobistar zal in 2003 allereerst en voornamelijk gericht zijn op het consolideren van het marktaandeel in de mobiele spraaktelefonie. Deze activiteit zorgt voor het leeuwendeel van onze resultaten. De inspanningen om de kwaliteit en de trouw van onze klantenbasis verder te ontwikkelen zullen vooral gericht zijn op een beter inzicht in de behoeften van deze klanten en op een verbetering van de kwaliteit van de producten en diensten die we hen aanbieden. De eerste resultaten dankzij de overdraagbaarheid geven alleszins reden tot vertrouwen. Mobistar is inderdaad de enige Belgische operator die voordeel puurt uit deze nieuwe concurrentiedynamiek. Mobistar zal ook voordeel halen uit het feit dat spraaktelefonie steeds meer via de mobiele netwerken verloopt. Dit fenomeen zou een hefboom moeten zijn voor de natuurlijke stijging van het gsm-gebruik door de klanten van Mobistar.

Mobistar meent voorts dat mobiele datatransmissie en multimedia een stijgende bron van inkomsten zullen vormen. In die geest heeft Mobistar eind januari 2003 ook mms (Multimedia Messaging Service) gelanceerd. Deze toepassing die een perfecte aanvulling is op sms, zal een nieuwe impuls geven aan de groei van datatoepassingen. Mobistar verkent ook andere groeidomeinen zoals de ontwikkeling van machine-to-machine-toepassingen en banktoepassingen in samenwerking met Banksys.


---

Wat umts betreft, beschikt Mobistar vandaag over iets meer tijd om de lancering van deze technologie en de daarmee verbonden diensten voor te bereiden. Er zijn aanzienlijke investeringen vereist voor de ontplooiing van een dergelijke technologie, maar het nieuwe tijdschema dat de regering heeft voorgesteld, geeft de operatoren de kans om deze beter te spreiden in functie van de potentiële inkomsten.

Mobistar zal zich sterk blijven focussen op kostenbeheer en zijn inspanningen voortzetten om de operationele efficiëntie te verbeteren, de behoefte aan bedrijfskapitaal te verminderen en de investeringsuitgaven te optimaliseren, om zo de waarde voor de aandeelhouder nog te verhogen.

Verslag van de commissaris

De commissaris bevestigt dat hij geen enkel voorbehoud formuleert bij de boekhoudkundige gegevens in dit persbericht en dat deze overeenstemmen met de geconsolideerde jaarrekeningen zoals afgesloten door de Raden van Bestuur. In het certificatieverslag van boekjaar 2002 wordt een verklarende alinea opgenomen die als volgt kan worden samengevat: ondanks de verliezen die in de aanvangsfase werden geboekt en die de financiële toestand van het bedrijf ongunstig hebben beïnvloed, werden de jaarrekeningen opgemaakt in de veronderstelling van voortzetting van de bedrijfsactiviteiten. Die veronderstelling is slechts gerechtvaardigd voor zover het bedrijf toegang blijft krijgen tot financiële bronnen.

Brussel, 27 februari 2003
Ernst & Young, Bedrijfsrevisoren B.C.V. (B 160)
Commissaris

Financiële agenda


· Jaarrekeningen ter beschikking van de aandeelhouders: 23 april 2003
· Algemene vergadering van de aandeelhouders: 07 mei 2003
· Publicatie van de resultaten van het 1ste halfjaar 2003: eind juli 2003
Bijlagen

Tabel van kerncijfers in EUR.
Grafiek van de evolutie van het marktaandeel


---

EMBARGO TOT DONDERDAG 27 FEBRUARI 2003, 17.40 UUR

Press release December 2002

Consolidated financial information Mobistar Group (Mio ) 2002 2001 Variation (%)

Operating revenues
Service revenues 946.1 796.3 18,8% Handset sales 51.4 69.5 -26,0% Total revenue 997.5 865.8 15,2% Other revenues and capitalised production 36.2 15.6 132,1% Total turnover 1033.7 881.4 17,3%

Operating expenses
Interconnection costs 216.4 186.3 16,2% Cost of equipment and goods sold 127.2 150.2 -15,3% Services and other goods 218.8 241.3 -9,3% Remuneration, social security and pensions 137.8 133.3 3,4% Depreciation and amortisation 162.4 137.6 18,0% Bad debts, inventory and other provisions 8.1 12 -32,5% Other operating charges 7.3 3.7 97,3% Depreciation consolidation difference 1.5 0.7 114,3% Total operating expenses 879.5 865.1 1,7%

EBITDA 316.8 154.7 104,8% EBITDA margin in % of service revenues 33,5% 19,5% EBIT (operating profit) 154.2 16.3 846% Financial result -50 -47.4 5,5% Current result 104.2 -31.1 NS Exceptional result -1.8 NS Result for the period before tax 102.4 -31.1 NS Result for the period after tax 102.4 -30.5 NS

Financial information by activity (1) Financial year 2002 Financial year 2001 (Mio ) Mobile Fixed voice Consolidated total Mobile Fixed voice Consolidated total Data Data

Service revenues 877.9 73.2 946.1 743.4 55.9 796.3 Handset sales 49.9 1.5 51.4 67.9 1.6 69.5 Total revenue 927.8 74.7 997.5 811.3 57.5 865.8

EBITDA 313.7 3.1 316.8 173.8 -19.2 154.7 EBITDA margin in % of service revenues 35,7% 4,2% 33,5% 23,4% -34,3% 19,5% EBIT (operating profit) 158.6 -4.4 154.2 40.1 -23.8 16.3 Financial result -42.3 -7.7 -50 -40.3 -7.2 -47.4 Exceptional result -1.8 -1.8 Result for the period before tax 114.5 -12.1 102.4 -0.2 -30.9 -31.1 Result for the period after tax 114.5 -12.1 102.4 0.5 -30.9 -30.5

(1) The financial information by activity for the financial year 2002 is presented before elimination of interactivity transactions. The corresponding information for the financial year 2001 has been provided for comparison.


---

EMBARGO TOT DONDERDAG 27 FEBRUARI 2003, 17.40 UUR

Balance sheet situation 31/12/2002 31/12/2001 (Mio )

Net fixed assets 846 854.7 Current assets 168.8 257.9 Cash 28.5 54.7 Total assets 1043.3 1167.3 Shareholders' equity 68.9 -33.5 Long-term subordinated debt 228.5 221.9 Long-term "senior" debt 425.9 604.8 Other long-term debt 2.1 Short-term debt 88.7 89.2 Other short-term debt 229.2 284.9 Total liabilities 1043.3 1167.3

Cash flow Financial year 2002 Financial year 2001 (Mio )

EBITDA 316.8 154.7 Capital expenditures -158.5 -369.7 (1) Change in working capital 35.5 45.4 Net financial charges -50 -47.4 Cash flow (Free Operating Cash Flow) -50 -47.4 (1) 220.1 Mio excluding 3G license

GROWTH IN NUMBER OF CUSTOMERS (000's)

2000

1500 2305 2164

1800 1000

1040 500

510

0
DEC 98 DEC 99 DEC 00 DEC 01 * DEC 02 *


* Active customers without suspended contracts

---