Persbericht Brussel, 28 februari 2003

Resultaten over het boekjaar 2002



· Verdere expansie in Europa:

- 37% van de verkoop gerealiseerd buiten België
- Belangrijke doorbraak in Frankrijk, Italië en Spanje
- Studie gestart met het oog op verwerving van Europese activa van Tractebel
· Sterk toenemende concurrentie op de Belgische markt:
- Marktaandeel Electrabel daalt met 6% in 2002
- Electrabel en SPE beëindigen hun industriële samenwerking in CPTE
· De Belgische elektriciteitsprijzen voor huishoudelijke klanten zijn voortaan gunstig ten opzichte van het gemiddelde van de omringende landen
· Verdere verbetering van productiviteit en efficiëntie
· Netto lopend resultaat aandeel groep: stabiel (+0,5 %)
A. Belangrijkste gebeurtenissen

1. Europa: elektriciteitsverkoop stijgt met 6,9% en aardgasverkoop daalt met 4,6% (volumes exclusief trading)

Electrabel haalde in 2002 een elektriciteitsverkoop die in lijn ligt met haar doelstelling om in de periode 2000-2004 het volume van 1999 te verdubbelen.

In 2002 bedroeg de totale elektriciteitsverkoop (zonder trading) in Europa 112 768 miljoen kWh, wat een stijging betekent van 6,9 % vergeleken met 2001.

Op de Belgische markt bedroeg de verkoop 70 992 miljoen kWh wat een daling is met 2,3% ten opzichte van 2001. Rekening houdend met de stijging van het Belgisch verbruik (0,7%) en de openingsgraad van de markt betekent dit in 2002 een daling van 6% van ons marktaandeel ten gevolge van de sterk toenemende concurrentie in de vrije markt.

Bijna de helft van de verkoop in België (35 257 miljoen kWh) werd gerealiseerd in het segment van de vrije klanten, terwijl dit cijfer in 2001 slechts 40% bedroeg.

De verkoop buiten België (zonder trading) bedroeg 41 777 miljoen kWh in 2002 hetzij een toename van meer dan 27,4% ten opzichte van 2001. De natuurlijke groei van de verkoop bedraagt 16,4%, het saldo vloeit voort uit de recente acquisities. Het aandeel van de verkoop buiten België vertegenwoordigt nu 37% van het totale verkoopsvolume tegenover 31% in 2001. De totale aardgasverkoop daalde met 4,6%. De verkoop in België bedroeg 66 346 miljoen kWh in 2002, hetzij een daling met 3,3% ten opzichte van 2001, die bijna volledig toe te schrijven is aan de mildere temperaturen. Ook de aardgasverkoop buiten België kende een daling.

Electrabel n.v.
Regentlaan 8 ­ 1000 Brussel
Fax : +32 2 511 65 99
1/11

2. Belangrijkste ontwikkelingen in Europa
De Europese Raad voor Energie heeft nieuwe termijnen vastgelegd voor de liberalisering van de elektriciteits- en aardgasmarkten in Europa: half 2004 voor de industriële en professionele klanten en half 2007 voor de huishoudelijke klanten. Electrabel wenst haar Europese marktpositie via doordachte acquisities en partnerschappen, in lijn met strikte rentabiliteitscriteria, verder te versterken. Deze groeistrategie beoogt het creëren van waarde door de ontwikkeling van een sterke en coherente marktaanwezigheid in welbepaalde sleutelmarkten op basis van het "solutions provider" concept.

De onderneming wil marktleider blijven in de Benelux. Verder bouwt Electrabel een significante positie uit in Frankrijk en bevestigt ze haar positie als belangrijke privé-speler op de Franse elektriciteitsmarkt. Daarnaast versterkt ze haar aanwezigheid in Italië en op het Iberisch schiereiland, die belangrijke groeimarkten vormen in Europa. Ook bouwt Electrabel in Duitsland en Centraal-Europa haar positie uit uitgaande van haar huidige activiteiten.

In 2002 sloot Electrabel een belangrijke partnerschapovereenkomst met de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF met betrekking tot dochter SHEM (Société Hydroélectrique du Midi), die 49 waterkrachtcentrales uitbaat in Frankrijk. Met ingang van 1 mei 2003 en voor minstens vijf jaar zal Electrabel de totale jaarlijkse elektriciteitsproductie van de SHEM (ca 2 miljard kWh) afnemen, wat toelaat de commerciële activiteiten verder uit te bouwen op basis van een kwalitatief en betrouwbaar aanbod. De overeenkomst voorziet ook in een mogelijke deelname van Electrabel in het kapitaal van de SHEM. Zodra de wettelijke voorschriften het toelaten, zal Electrabel een participatie verwerven van circa 13% in het kapitaal van de Compagnie Nationale du Rhône, met wie de onderneming in 2001 reeds het gezamenlijke commercialiseringsfiliaal Energie du Rhône heeft opgericht.

In Italië heeft Electrabel een strategisch partnerschap gesloten met elektriciteitsproducent en leverancier Acea
(Rome) op het vlak van elektriciteitsproductie en -verkoop, evenals energiecoördinatie en trading. Op 12 november 2002 heeft de joint venture AceaElectrabel, samen met Energia Italiana, de elektriciteitsproducent Interpower (2611 MW; ca 6 miljard kWh/jaar) verworven. Half 2002 ging Electrabel in Voghera van start met de bouw van een STEG-centrale (Stoom- en gasturbine in gecombineerde cyclus) van 400 MW waarin tevens de distributie- onderneming ASM Voghera voor 20% deelneemt.

Einde 2002 tekende Electrabel een overeenkomst met Gamesa voor de ontwikkeling over de periode 2004-2007 van windenergieprojecten zowel in Italië (175 MW) als op het Iberisch schiereiland (252 MW).

In Spanje realiseerde Electrabel in 2002 een doorbraak dankzij de overname van twee projecten van het Amerikaanse Entergy voor de bouw van STEG-centrales. In Castelnou (Aragon) starten binnenkort de werkzaamheden voor de bouw van een 800 MW-centrale. Daarnaast richtte Electrabel samen met Sniace de onderneming Caelgese op voor de ontwikkeling van een project voor de bouw van een 800 MW STEG-centrale op de site van deze industriële klant.

In Duitsland heeft Electrabel haar organisatie versterkt teneinde haar verkoopsactiviteit maximaal te ondersteunen. In de elektriciteitscentrale van Polaniec (Polen) ging Electrabel over tot de externalisatie van de activiteiten die niet tot de kernactiviteiten behoren. Meer dan 1 000 personeelsleden zijn betrokken bij deze operatie. Op 21 februari 2003 werd Electrabel voor circa 99% aandeelhouder in de centrale door de overname van de 60%-participatie van de Poolse overheid.

3. Studie voor de verwerving van Europese activa van Tractebel Op 13 december 2002 keurde de Raad van Bestuur van Electrabel de voorstellen van de directie goed om de verwerving te bestuderen van Europese activa van Tractebel die betrekking hebben op de strategie van de onderneming. Zijn hierin a priori betrokken: de operationele entiteiten Tractebel Energy Services en Tractebel Installations&Maintenance, met name Elyo en Groep Fabricom, de operationele entiteit Tractebel Engineering en de ondernemingen Distrigas en Fluxys.

2/11

Met de ruimere marktopening en de sterkere concurrentie op de Europese energiemarkten wil Electrabel twee luiken van haar strategie verder verstevigen, meer bepaald de klanten een ruime waaier van energiediensten aanbieden en de synergieën tussen elektriciteit en aardgas maximaliseren. Hiertoe is overeenkomstig artikel 524 van het wetboek van vennootschappen een comité van drie onafhankelijke bestuurders opgericht die eventuele voorstellen tot verwerving bestudeert. De conclusies van deze studies zullen voorgelegd worden aan de Raad van bestuur.

4. Elektriciteitsmarkt in België
4.1. Geliberaliseerde
markt

De opening van de markt vordert
Op 1 januari 2002 werden in Vlaanderen alle klanten met een elektriciteitsverbruik van meer dan 1 miljoen kWh per jaar en per leveringspunt vrij en sinds 1 januari 2003 kunnen eveneens alle klanten met een aansluitvermogen van 56kVA en meer (25
---
ondernemingen) hun elektriciteitsleverancier kiezen. Begin dit jaar werden ook alle eindafnemers in Wallonië en Brussel met een verbruik van meer dan 10 miljoen kWh/jaar vrije klanten op de elektriciteitsmarkt.

Vanaf 1 juli 2003 zullen zowel de elektriciteitsmarkt als de aardgasmarkt in Vlaanderen 100% vrij zijn d.w.z. dat alle klanten in Vlaanderen vrij zijn om zowel hun elektriciteitsleverancier als hun aardgasleverancier te kiezen. De openingsgraad van de elektriciteitsmarkt in België zal dan overgaan van de huidige 59% naar 80%, terwijl deze van de aardgasmarkt in België dan 83% zal bedragen.

Electrabel positioneert zich als energie- en dienstenleverancier Voor de verschillende marktsegmenten heeft Electrabel doelgerichte acties ondernomen. Zo werden in 2002 zeer uitgebreide informatiecampagnes over de liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkt georganiseerd voor de diverse zakelijke klanten. Via haar accountmanagers biedt Electrabel haar industriële klanten oplossingen voor al hun energievragen.

Electrabel heeft in 2002 opnieuw belangrijke stappen gezet in een doorgedreven professionalisering van haar dienstverlening. De dienstverlening via het klantencommunicatie- center N-Allo en via de website werden verder afgestemd op de specifieke behoeften van de klanten.

Naast een aangepaste waaier van producten en diensten is ook een sterke merknaam doorslaggevend voor de positionering van de onderneming in een vrije markt. Electrabel doet daarom haar merknaam evolueren overeenkomstig de waarden die de onderneming wil uitdragen, namelijk commercieel dynamisme, betrouwbaarheid en proximiteit. Een nieuwe visuele identiteit, een vernieuwd logo en een grootschalige publiciteitscampagne zullen de onderneming duidelijk profileren in de concurrentiële marktomgeving.

Evolutie van de prijzen
Ondanks de algemene prijsstijging van de energieproducten, bleef de evolutie van de elektriciteitsprijzen voor de directe industriële klanten in lijn met de inflatie. Ten opzichte van het prijsniveau vóór de opening van de markt (1998), liggen de prijzen van 2002 gemiddeld 8,3% lager. Rekening houdend met de inflatie bedraagt het verschil zelfs 15,1%. In de concurrentiële omgeving worden de energieprijzen grotendeels bepaald door gelijklopende kosten voor de verschillende leveranciers, met name de transport- en distributienettarieven, die nog moeten goedgekeurd worden door de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas), alsook de fiscale en para-fiscale druk. De verschillende overheden leggen inderdaad in toenemende mate nieuwe wettelijke verplichtingen ten laste van de elektriciteitsverbruiker zoals bijkomende openbare dienstverplichtingen, promotie van hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling, de werkingskosten van de reguleringsinstanties, het Kyotofonds, ... . Electrabel betreurt dat de belangrijke productiviteitswinsten die ze realiseert en die geleid hebben tot systematische prijsdalingen, grotendeels worden tenietgedaan door die nieuwe overheidsheffingen.

3/11

Nieuwe elektriciteitsproducent op de Belgische markt Electrabel en SPE hebben in gezamenlijk overleg hun industriële samenwerking in CPTE beëindigd. Dit is een belangrijke operatie die op significante wijze bijdraagt tot een meer concurrentiële en meer transparante markt voor de elektriciteitsproductie door de oprichting van een speler die onafhankelijk is van Electrabel en die onmiddellijk 1 600 MW, d.i.10% van het geïnstalleerd vermogen in België, in handen heeft.

4.2. Gereguleerde
markt
Door de opeenvolgende tariefverminderingen van de laatste jaren zijn de elektriciteitsprijzen voor de huishoudelijke klanten in België voortaan op een algemeen beter niveau dan het gemiddelde prijsniveau in de omringende landen.

Het Controlecomité voor de Elektriciteit en het Gas keurde namelijk voor het jaar 2002 een nieuw tariefverminderingsprogramma goed voor de elektriciteitssector ten belope van 203,3 miljoen. Dit programma ging van start op 1 januari 2002 met een tariefvermindering van 124 miljoen. Op 1 juli 2002 volgde een bijkomende vermindering van 79,3 miljoen op jaarbasis.

4.3. Nieuwe organisatiestructuren in de vrije elektriciteitsmarkt Transmissienetbeheerder
Op 31 mei 2002 heeft Publi-T, die de Belgische gemeenten verenigt, 30% van de aandelen verworven van Elia System Operator. De statuten van de transmissienetbeheerder (TNB) werden goedgekeurd door de CREG en de nieuwe Raad van bestuur werd benoemd. Op 13 september 2002 werd Elia System Operator door de Belgische overheid officieel benoemd tot transmissienetbeheerder.

Distributie: splitsing van de activiteiten netbeheer en levering Met het oog op de toepassing van de wettelijke voorschriften die de Gewesten hebben uitgewerkt, hebben Electrabel en de gemeenten hun samenwerking herzien. Er werd een strikte scheiding ingevoerd tussen enerzijds de verkoopactiviteiten en anderzijds de netactiviteiten. Electrabel Customer Solutions N.V. werd opgericht voor de levering aan de vrije klanten, waarin de gemeenten een minderheidsparticipatie kunnen nemen. De distributienetactiviteiten worden door de huidige intercommunales waargenomen. De gemeenten nemen er op termijn een meerderheidsparticipatie die oploopt tot 70% in de distributienetbeheerder en Electrabel vermindert haar aandeel tot het saldo. De distributienetbeheerders zijn eigenaar van de netten en beheersmatig en juridisch onafhankelijk van producenten en houders van leveringsvergunningen. De nieuwe structuren worden voor elke intercommunale aangemeld bij de mededingingsautoriteiten. Acht dossiers zijn ter studie. De Raad voor de Mededinging zou in de loop van de maand mei over deze dossiers beslissen.

Op 24 juni 2002 hebben de distributienetbeheerders het onafhankelijk meterbedrijf Indexis opgericht dat sinds 1 januari 2003 instaat voor het beheer van de meetgegevens van het verbruik van de klanten. Electrabel heeft een 250-tal medewerkers overgedragen naar Indexis.

5. Productie in België en Luxemburg
Electrabel blijft investeren in de efficiëntie van haar productiepark. Permanente verbeteringsacties werden uitgevoerd zowel in de nucleaire als in de klassieke productie. In het najaar 2002 werden de STEG-centrales in Vilvoorde (385 MW) en in het Luxemburgse Esch-sur- Alzette (350 MW) officieel in gebruik genomen. De vervanging van de stoomgeneratoren van Doel 2 in 2004 is volop in voorbereiding.

4/11

In de kolengestookte centrale van Ruien investeert Electrabel in een belangrijke modernisering om zowel de efficiëntie en betrouwbaarheid van de bediening te verhogen als de milieu-impact te verlagen via de bouw van een rookgaszuiveringsinstallatie.

Tevens zet Electrabel haar beleid verder om hernieuwbare energiebronnen aan te wenden voor de elektriciteitsproductie in een economisch verantwoorde context. Zo werd op 1 maart 2002 het windturbinepark Pathoekeweg van 8,4 MW ingehuldigd waarbij Electrabel investeert in vijf windturbines op de site van de centrale Herdersbrug. Begin 2003 werden in Rodenhuize (Gent) twee windturbines van 2 MW opgestart. Electrabel is tevens gestart met de bouw van haar eerste windturbinepark in Wallonië met vier windturbines van 2 MW in Bütgenbach. Na een vergunningsperiode van bijna twee jaar verkreeg Electrabel einde 2002, als eerste in België, de nodige vergunningen voor de bouw van een offshore windturbinepark van 100 MW in de Noordzee, waarvan de pilootfase (20 MW) in 2003 zal gebouwd worden. Electrabel realiseerde ook verschillende nieuwe projecten voor de productie van groene elektriciteit op basis van biomassa, zowel onder de vorm van bijstook in haar bestaande centrales zoals de houtvergassingsinstallatie in Ruien als in autonome eenheden zoals het partnerschap met aardappelverwerkingsspecialist Lutosa voor een WKK(warmtekrachtkoppeling)-installatie op basis van biogas.
De doorgedreven inspanningen van Electrabel inzake ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen volstaan evenwel niet om de wettelijk en decretaal vastgestelde quota te halen. Dit is onder meer het gevolg van een onaangepast vergunningenbeleid.

Op 16 januari 2003 keurde, na de kamer, ook de senaat het wetsontwerp goed over de vroegtijdige sluiting van de Belgische kerncentrales na veertig jaar dienst. Electrabel is van oordeel dat er geen enkele technische, economische of ecologische reden is om vandaag de stillegging te beslissen van de Belgische kerncentrales vanaf 2015.

6. Doorlopend streven naar hogere productiviteit en competitiviteit In 2002 werden de inspanningen op het vlak van kostenreductie onverminderd voortgezet. Synergieën en schaaleffecten liggen aan de basis van verdere productiviteitswinsten.

Het verder uitlijnen van de organisatie in functie van de evolutie van de Belgische context en van de Europese groei van de onderneming blijft ook in 2003 een belangrijke doelstelling. Om haar concurrentiepositie te blijven verbeteren heeft Electrabel in 2002 nieuwe arbeidsvoorwaarden ingevoerd, zoals vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomsten van 16 november 2001. In parallel heeft Electrabel het heroriënteringsprogramma "Transform 2003" verder geïmplementeerd teneinde de onderneming zowel kwalitatief als kwantitatief van de gepaste competenties te voorzien om met succes de toekomst tegemoet te treden.

Op het vlak van veiligheid en gezondheid zette Electrabel haar inspanningen voort en overtrof ze de doelstellingen om in 2002 het aantal arbeidsongevallen met 30% te reduceren. De nieuwe scherpere doelstellingen, zowel op het vlak van frequentie- als ernstgraad, tegen 2004 onderstrepen de wil en verantwoordelijkheidszin van de onderneming.

7. Telenet
Op 9 augustus 2002 is het akkoord over de verkoop van de kabelactiviteit van de Vlaamse gemengde intercommunales aan Telenet afgerond. Electrabel investeert 70 miljoen in Telenet, wat een belang van 4,9% vertegenwoordigt. De volledige kabelactiviteit is nu geïntegreerd in Telenet-dochter MixtICS die de operationele verantwoordelijkheid overneemt. De gefaseerde overstap van de 450 medewerkers van Electrabel naar Telenet is in het vooruitzicht gesteld.

5/11

B. Resultaten 2002

1. Wijziging van de consolidatiekring.
De reorganisatie van onze activiteiten ten gevolge van de liberalisering van de energiemarkt in België evenals de verdere ontwikkeling van onze Europese activiteiten hebben hoofdzakelijk volgende wijzigingen van de consolidatiekring van de groep tot gevolg. Ten opzichte van 2001 is de consolidatiekring van Electrabel uitgebreid ingevolge de opname van Electrabel Customers Solutions N.V., Electrabel Italia, Voghera Energia en Casmo Power Spain. Energieversorgung Gera, Kraftwerke Gera en Polaniec werden geconsolideerd via vermogensmutatie.

De centrales Dunamenti (Hongarije) en Rosen (Italië) die in 2001 werden overgekocht van Tractebel hebben in 2002 gedurende het ganse jaar bijgedragen tot het bedrijfsresultaat terwijl dat in 2001 slechts voor zes maanden het geval was.

In het tweede semester van 2001 heeft Electrabel haar transportactiviteit volledig overgedragen naar Elia. Vervolgens werden de aandelen getransfereerd naar Elia System Operator. Op 31 mei 2002 heeft Publi-T 30% van de aandelen van Elia System Operator verworven waardoor de participatie van Electrabel herleid wordt tot 64 %. Ingevolge de aanduiding, op 13 september 2002, van Elia System Operator als Belgische transmissienetbeheerder, wordt de transportactiviteit sinds oktober 2002 geconsolideerd via vermogensmutatie. Deze wijziging in de consolidatiemethode heeft geen effect gehad op het netto resultaat, maar wel op de EBIT* ( - 39 miljoen) en de EBITDA** ( - 66 miljoen).

* EBIT = bedrijfsresultaat vermeerderd met de dividenden ontvangen van de niet-geconsolideerde ondernemingen en met het aandeel van de ondernemingen waarop vermogensmutatie is toegepast


**EBITDA = EBIT vóór afschrijvingen en bewegingen op voorzieningen voor risico's en kosten
2. Omzet

De totale omzet van de groep bedroeg 14 853 miljoen in 2002, hetzij een toename van 18,1% ten opzichte van 2001. Exclusief trading van elektriciteit en brandstoffen bedroeg de omzet 8 763 miljoen, hetzij een stijging van 2,5% in vergelijking met vorig boekjaar.

(miljoen ) 2002 2001 in % Elektriciteitsverkoop 5 379 5 099 5,5

België 3 740 3 770 -0,8

Europa (buiten België) 1 639 1 329 23,4

Aardgasverkoop 1 097 1 332 -17,7

Prestaties en diensten* 1 823 1 774 2,8

Andere inkomsten 464 345 34,5

Omzet exclusief trading 8 763 8 550 2,5

Trading 6 090 4 030 51,1

Omzet inclusief trading 14 853 12 580 18,1


* hoofdzakelijk diensten voor rekening van de gemengde intercommunales met Electrabel als partner.

6/11

De omzet in elektriciteit steeg in 2002 met 5,5% ten opzichte van 2001. In België daalde de omzet met 0,8% ten gevolge van het verlies aan marktaandeel. De prijzen voor de industriële klanten in de vrije markt zijn globaal genomen stabiel gebleven ten opzichte van 2001 terwijl de omzet in het segment van de gereguleerde klanten beïnvloed werd door de bijkomende tariefmaatregelen. Door de progressieve opening van de markt in 2002 daalde de verkoop aan de distributie-intercommunales, die leveren aan de gebonden klanten, met 18,5%, terwijl de verkoopprijs daalde met 4,6%.
De omzet buiten België daarentegen steeg met 23,4% in 2002. Deze belangrijke stijging is toe te schrijven aan de wijzigingen in de consolidatiekring en aan de verdere commerciële doorbraak in Europa.

De omzet in aardgas daalde in 2002 met 17,7% ten opzichte van 2001. In België is de daling te wijten aan de belangrijke prijsdaling (-14,3%) die de evolutie van de invoerprijzen weerspiegelt en, in mindere mate, aan de daling van de verkochte volumes (-3,3%).

De omzet in trading van elektriciteit, brandstoffen en afgeleide producten is in 2002 met meer dan 50% gestegen ten opzichte van 2001, wat duidt op de belangrijke plaats die Electrabel in deze markt heeft ingenomen op Europees niveau.

7/11

3. Geconsolideerde resultaten

(miljoen ) 2002 2001 in %

OMZET
Omzet exclusief trading 8 763 8 550 2,5 Omzet inclusief trading 14 853 12 580 18,1

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN AAN 100%
Bedrijfsresultaat 582 575 1,2 Financieel resultaat 104 69 50,8 Aandeel in het bruto lopend resultaat van de
ondernemingen waarop vermogensmutatie is
toegepast 521 457 14,0 Bruto lopend resultaat 1 207 1 101 9,6 Belastingen op het lopend resultaat -258 -186 39,2 Netto lopend resultaat 949 915 3,6 Uitzonderlijk resultaat 364 - - Belastingen op het uitzonderlijk resultaat -32 -5 - Netto uitzonderlijk resultaat 332 -5 -

Resultaat van het boekjaar vóór belastingen 1 571 1 101 42,8 Resultaat van het boekjaar na belastingen 1 281 910 40,8

EBIT 1 156 1 091 6,0 EBITDA 2 118 2 150 -1,5

Cash-flow na belastingen 2 020 1 982 1,9 Netto investeringen (-) 499 -270 - Netto financiering (+) -6 -217 -

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN IN
AANDEEL GROEP
Netto lopend resultaat 809 805 0,5 Netto uitzonderlijk resultaat 292 -7 - Resultaat van het boekjaar 1 101 798 38,0

GEGEVENS PER AANDEEL ()
Netto lopend resultaat (in aandeel groep) 14,79 14,75 0,3 Resultaat van het boekjaar (in aandeel groep) 20,12 14,61 37,7 Cash-flow na belastingen 36,93 36,31 1,7

8/11

3.1. Lopend
resultaat
Het lopend resultaat na belastingen van de groep (aan 100%) bedraagt 949 miljoen, hetzij een toename van 3,6% ten opzichte van 2001.

(miljoen ) 2002 2001 in % Bedrijfsresultaat van de activiteiten productie, 1 140 1 091 4,5 transport, distributie van elektriciteit en
aardgas
Afschrijving consolidatieverschillen -62 -79 -21,5 Inkomsten en beheer van participaties(1) 78 79 -1,0 EBIT 1156 1091 6,0 Kost van de schulden -194 -190 1,8 Andere financiële elementen(2) 245 200 22,5 Lopend resultaat voor belastingen 1207 1101 9,6 Belastingen op lopend resultaat -258 -186 39,2 Lopend resultaat na belastingen 949 915 3,6

(1) Hoofdzakelijk dividenden en intresten op niet-geconsolideerde participaties (2) Met inbegrip van de thesaurieopbrengsten en de kost van de instrumenten voor beheer van financiële risico's

Het lopend resultaat van de activiteiten productie, transport en verkoop in België is licht gedaald (-1,4%). De daling van de verkoop en de druk op de marges is grotendeels gecompenseerd dankzij de geleidelijke beëindiging van de afschrijving van de kerncentrales en de toenemende effecten van de kostenreducerende en reorganisatieprogramma's die de afgelopen jaren werden ingezet zoals de gecentraliseerde aankoop en de e-procurement, de verbetering van de logistieke processen, de dekking van de lasten voor de buitenwettelijke pensioenen, de vervroegde uitstapregelingen, de nieuwe, in 2002 ingevoerde arbeidsvoorwaarden, ...

De geleidelijke opening van de markt leidt tot een daling (-2,7%) van de inkomsten afkomstig uit de distributie-intercommunales voor elektriciteit.

Het lopend resultaat voor de activiteiten in Europa nam toe met 47 miljoen. De uitbreiding van de consolidatieperimeter sinds twee jaar en meer bepaald de aankoop van de centrales Dunamenti (Hongarije), Polaniec (Polen) en Rosen (Italië) heeft een positieve invloed op dit resultaat. De gunstige marktvoorwaarden in Scandinavië hebben onze tradingactiviteiten eveneens positief beïnvloed. Deze elementen werden echter afgezwakt ten gevolge van een aantasting van de marges op de Nederlandse markt, gezien de toenemende druk van de concurrentie en de negatieve effecten van de slechte marktorganisatie bij de belangrijke opening begin 2002.

De financiële kost van de schuld is, in lijn met de evolutie van de schulden van de groep, licht toegenomen ten opzichte van 2001. Het financieel resultaat werd gunstig beïnvloed door de toename van de thesaurie en de realisatie van wisselkoerswinsten.

De belastingen berekend op het lopend resultaat zijn toegenomen met 72 miljoen ten opzichte van 2001. In dat jaar vond een positieve regularisatie plaats met betrekking tot het boekjaar 2000. Het saldo van de stijging is voornamelijk het gevolg van de stijging van het bruto resultaat en van de voornoemde wijzigingen in de consolidatiekring.

In aandeel van de groep bedroeg in 2002 het netto lopend resultaat 809 miljoen, wat een stijging is met 0,5% ten opzichte van 2001.

9/11

3.2. Uitzonderlijk
resultaat
Het uitzonderlijk resultaat van het boekjaar aan 100% bedraagt 364 miljoen, hetzij 318 miljoen in aandeel groep. Rekening houdend met fiscale effecten wordt dit uitzonderlijk resultaat aan 100% herleid tot 332 miljoen, hetzij in aandeel groep tot 292 miljoen.

Verschillende activa die in het boekjaar 2002 werden verkocht, gaven aanleiding tot het realiseren van belangrijke meerwaarden. Zo werd 85% van de participaties in Iberdrola en Scottisch Power verkocht wat een uitzonderlijke opbrengst vertegenwoordigt van 452 miljoen. De verkoop van 30% van de participatie in de transmissienetbeheerder Elia System Operator aan Publi-T heeft een meerwaarde opgebracht van 377 miljoen ( 345 miljoen in aandeel groep).

De evolutie van de financiële markten en de minder goede economische vooruitzichten op middellange termijn hebben de groep ertoe gebracht afschrijvingen en uitzonderlijke waardeverminderingen te boeken voor meer dan 561 miljoen teneinde de waarde van een aantal activa af te stemmen op hun marktwaarde, of tenminste op de voorzichtige herziening van de onderliggende rentabiliteitsvooruitzichten. Zo werden naast de versnelde afschrijving van bepaalde materiële activa, de waarden van onze financiële investeringen globaal gereduceerd met 149 miljoen. Er werd eveneens op het saldo van de goodwill van acquisities aan de actiefzijde van onze geconsolideerde balans een uitzonderlijke afschrijving van 336 miljoen geboekt, waarvan 242 miljoen betrekking heeft op de Nederlandse activa.

De reorganisatie van de activiteiten in België in functie van de nieuwe institutionele context heeft verschillende effecten gehad op het uitzonderlijk resultaat. De voorziening bestemd voor de buitenwettelijke pensioenen van het personeel werd aangepast aan de nieuwe situatie die voortvloeit uit de opsplitsing van onze activiteiten. Dit heeft een positief effect van 64 miljoen op het uitzonderlijk resultaat ( 54 miljoen op het groepsaandeel).

Tot slot werden uitzonderlijke voorzieningen geboekt ten belope van 104 miljoen voor niet- recurrente uitgaven voor het opzetten van nieuwe mechanismen verbonden aan de werking van de markt en die volgende boekjaren als kosten dienen geboekt zoals de aanpassing van de systemen voor de informatieverwerking.

Het saldo van het netto uitzonderlijk resultaat is het gevolg van de fiscale effecten verbonden aan bovenvermelde elementen.

3.3. Netto geconsolideerd resultaat
Het netto geconsolideerd resultaat aan 100% bedraagt 1 281 miljoen in 2002 ten opzichte van 910 miljoen in 2001, hetzij een stijging van 40,8%. In aandeel groep bedraagt dit 1 101 miljoen tegen 798 miljoen vorig jaar, hetzij een stijging van 38,0%.

Dit is ten gevolge van het uitzonderlijk resultaat dat quasi de totaliteit van de stijging van het netto resultaat vertegenwoordigt.

4. Bestemming van de winst
Rekening houdend met een onttrekking aan de belastingvrije reserves van 15 miljoen, bedraagt de te bestemmen winst van Electrabel N.V. 1 161 miljoen. Aan de algemene vergadering van de aandeelhouders wordt voorgesteld een bedrag van 350 miljoen toe te voegen aan de beschikbare reserve en de overgedragen winst van het boekjaar te vermeerderen met 17 miljoen.

10/11

Als dit voorstel aanvaard wordt, kan een netto dividend van 10,85 per aandeel worden toegekend voor de vergoeding van de aandeelhouders, dit is een verhoging van 3,33% tegenover het netto dividend van het boekjaar 2001. Het netto dividend voor het aandeel vergezeld van een VVPR-strip, die recht geeft op de verminderde roerende voorheffing van 15 %, bedraagt dan 12,30.

Deze dividenden zullen betaalbaar zijn vanaf 20 mei 2003.

2002 2001 in %

DIVIDEND
Brutodividend van het boekjaar 14,47 14,00 3,33 Nettodividend van het boekjaar 10,85 10,50 3,33 Nettodividend met VVPR-strip 12,30 11,90 3,33

5. Vooruitzichten
Het jaar 2003 zal een belangrijke mijlpaal zijn voor de opening van de energiemarkten in België. De evolutie van de institutionele context zal op vele vlakken bijzonder bepalend zijn voor de onderneming. De grondige herstructurering van onze activiteiten, gestart in 2001, zal zich voortzetten evenals de kostenreductieprogramma's die sinds verschillende jaren aan de gang zijn. De druk van de concurrentie en de acties van de regulatoren zullen blijven wegen op de prijs en de winstmarges, op ons marktaandeel, en dus bijgevolg op het lopend resultaat in België.

De doordachte acquisitie van belangrijke posities buiten België, de verdere toename van schaalvoordelen en synergieën, de continue toename van onze productiviteit evenals de ontwikkeling van competenties en instrumenten aangepast aan deze nieuwe omgeving moeten de onderneming toelaten om deze uitdagingen aan te gaan in gunstige omstandigheden zowel voor de vergoeding van het geïnvesteerde kapitaal, als voor de kwaliteit van de dienstverlening aan de klant en de werkomgeving van onze medewerkers.


* * * De commissarissen hebben bevestigd geen voorbehoud te maken met betrekking tot de boekhoudkundige gegevens die in deze persmededeling zijn opgenomen. De informatie is in overeenstemming met de jaarrekening zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur.

Pers: Investor
relations: Françoise Vanthemsche Patrick H. De Vos
+32 2 518 61 24 +32 2 518 65 90 francoise.vanthemsche@electrabel.com patrick.devos@electrabel.com

Fernand Grifnée Jan Van Brabant
+32 2 518 63 34 +32 2 518 65 99 fernand.grifnee@electrabel.com jan.vanbrabant@electrabel.com

www.electrabel.com
Ce communiqué est également disponible en français. This press release is also available in English.

11/11