Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

de hoop scheffer roept op tot vrijlating van armenen

Minister de Hoop Scheffer roept op tot vrijlating van Armenen gearresteerd tijdens verkiezingen

De minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, heeft in zijn rol van OVSE voorzitter zijn bezorgdheid uitgesproken over de spanningen na de eerste ronde van de Armeense presidentsverkiezingen. De tweede ronde vindt plaats op 5 maart aanstaande.

De Nederlandse voorzitter van de OVSE heeft gezegd dat intimidatie, geweld of optreden dat in strijd is met de grondwet niet thuishoren in een verkiezingscampagne.

Minister de Hoop Scheffer heeft opgeroepen tot de vrijlating van Armenen die tijdens vreedzame demonstraties zijn gearresteerd. De minister wil zo ook, in de aanloop naar de tweede ronde, de opgelopen spanningen in Armenie verminderen.

De minister van Buitenlandse Zaken heeft de Armeense autoriteiten opgeroepen de OVSE verplichtingen uit het Kopenhagen document van 1990 na te leven. Deze bepalen onder meer dat 'politieke campagnes open en eerlijk moeten worden gevoerd. Overheidsoptreden, geweld of intimidatie mag partijen en kandidaten niet hinderen bij het voeren van een verkiezingscampagne'. Volgens de OVSE bepalingen mogen ook kiezers niet worden gehinderd als zij hun keuze willen bepalen.

28 feb 03 19:13