Gemeente Zwolle

Eerste Zwolse Brede School van start


Datum uitgave: 28-02-2003

Onderwerp: onderwijs

De eerste Zwolse Brede School opent op maandag 3 maart aanstaande haar deuren in Dieze. Dat is het moment dat de nieuwe naam Het Wonderwoud gebruikt gaat worden. Het Wonderwoud start op deze datum aan de Beukenstraat 83. In het Wonderwoud werken diverse instellingen in de wijk samen op het gebied van onderwijs, welzijn, zorg, cultuur en sport met als doel de ontwikkeling van kinderen zoveel mogelijk te stimuleren. Op maandag 3 maart maken ouders, kinderen, leerkrachten en groepsleiders kennis met het gebouw. Op woensdag 16 en 17 april organiseert Het Wonderwoud samen met de gemeente Zwolle de officiële opening voor een breder publiek.

Het Wonderwoud in Dieze is de eerste Brede School die in Zwolle start. In het Wonderwoud werken de volgende organisaties samen:


* Openbare basisschool De Springplank, waarvan het Digitaal Trapveld ook onderdeel uitmaakt

* Travers met een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, Maxi Axie

* Bibliotheek

* Openbare basisschool Het Turfschip met de afdeling Opvangcentrum
* Zorgteam De Kern en Icare

Deze organisaties zijn op maandag 3 maart allemaal gehuisvest in het nieuwe gebouw aan de Beukenstraat. Om 08.30 uur komen alle kinderen die gebruik maken van het Wonderwoud met hun ouders naar het gebouw voor een bezichtiging. Vanaf 10.00 uur gaan de ouders naar huis en maken de leerkrachten en groepsleiders met de kinderen verder kennis met het gebouw.

Officiële opening
Op woensdag 16 en donderdag 17 april organiseert het Wonderwoud samen met de gemeente Zwolle een officiële opening voor een breder publiek. Op 16 april zijn de wijkbewoners en overige Zwollenaren welkom voor een open huis en op 17 april wordt het keurmerk voor de Brede School gepresenteerd.

Keurmerk
De gemeente ontwikkelt met alle betrokken partijen een keurmerk voor de Zwolse Brede School. Niet elke school kan zich zo maar Brede School noemen.
Een school, of eigenlijk een samenwerkingsverband, verdient het keurmerk als er aan vijf van de zeven doelstellingen wordt voldaan. Deze doelstellingen zijn:
1. Het wegwerken en voorkomen van (onderwijs)achterstanden. 2. Het bieden van kansen aan de brede ontwikkeling van kinderen. 3. Het bevorderen van de sociale cohesie in de wijk of buurt en het versterken van de functie van de buurt en de wijk en het bieden van goede (naschoolse) kinderopvang.
4. Het verbeteren van de plek van de school in de wijk en/of het aantrekkelijker maken ervan.
5. Het integraal aanpakken van jeugdproblematiek.
6. Het integraal aanpakken van zorg.
7. Het verbeteren van huisvesting en multifunctioneel bouwen.

Aan scholen die het keurmerk verwerven, stelt de gemeente incidentele coördinatie- en stimuleringssubsidies beschikbaar. Het Wonderwoud krijgt op
17 april als eerste het keurmerk Zwolse Brede School.

Zwolse Brede School
De Zwolse Brede School is een integraal concept voor samenwerking tussen onderwijs, welzijns-, zorg-, culturele en sportinstellingen op het niveau van de wijk of de buurt. Of er brede school in een wijk of buurt komt, is afhankelijk van de vraag van een wijk of buurt. Voor een Brede School in Stadshagen worden de eerste contouren zichtbaar. Voor Holtenbroek onderzoekt de gemeente momenteel de mogelijkheden.

Bron: Communicatie Datum van 28-02-2003 tot 03-03-2003