De Pont stichting


De Groep Van Steen
Dubbelduet
zaterdag 1 maart 15.00 uur, zondag 2 maart 14.00 uur Bewegingstheatervoorstelling van De Groep van Steen in De Pont

Dubbelduet

Op zaterdag 1 (15.00 uur) en zondag 2 maart (14.00 uur) wordt in De Pont in Tilburg Dubbelduet van De Groep van Steen opgevoerd. Deze bewegingstheatervoorstelling is gemaakt op basis van drie nieuwe muziekcomposities, van Eric de Clercq, Margriet Hoenderdos en Chiel Meijering. Onder leiding van artistiek leider Jeannette van Steen creëren vier mimespelers en twee cellisten, een bewegings- en muziekcompositie die mede bepaald wordt door de locatie en vooral door twee beweegbare roestige wanden. Dubbelduet was reeds te zien in s-Hertogenbosch, Amsterdam en Maastricht. In het voorjaar reist de voorstelling nog langs verschillende andere locaties, waaronder het Atrium van het Stadhuis in Den Haag, het Armandomuseum in Amersfoort en het Stedelijk Museum in Alkmaar.

Na de voorstelling in Tilburg op zondag 2 maart zal er in het nieuwe auditorium van De Pont een tweegesprek plaatsvinden tussen publiciste Micky Piller en Jeannette van Steen. Het gesprek zal o.a gaan over de speciale relatie die de voorstellingen van de Groep van Steen hebben met de beeldende kunst en de museale ruimtes waarbinnen ze zich afspelen.

Voor Dubbelduet vroeg Jeannette van Steen drie componisten nieuwe muziek te schrijven voor twee celli. Elke compositie vormt de basis voor een mimografie van twee simultaan uitgevoerde duetten, in een ruimte die bepaald wordt door beweegbare roestige stalen wanden. De twee celli klinken rustig, schoorvoetend en meditatief, dan weer weerbarstig, jagend en energiek.

De vier spelers creëren een voortdurende ruimtelijke repliek daarop met hun bewegingscompositie van wisselende formaties. Samen construeert dit sextet een universum van geluid en stilte, ruimte en inperking, omkering en spiegeling waarin elk detail een rol speelt.

De Groep van Steen

De Groep van Steen is een bewegingstheatergezelschap die voorstellingen presenteert in musea en andere ruimten met een bijzondere architectuur waarin daglicht een rol speelt. Ze zijn sober, gedetailleerd en niet verhalend. Hun uitdrukkingskracht ontlenen ze aan de pure beweging. Live uitgevoerde muziek, een ruimtebepalend object en de eigenheid van de spelers vormen samen het uitgangspunt en het onderwerp van de voorstelling.
mimografie:
Jeannette van Steen

muziekcomposities:
Eric de Clercq, Merge-Expand; Margriet Hoenderdos, Juni 02; Chiel Meijering, Bushpatrol

muziek:
Jacqueline Hamelink (cello), Eduard van Regteren Altena (cello)

beweging & toneelbeeld:
Matthias Maat, Fried Mertens, Irene Schaltegger, Jeannette van Steen

Voorlopige speellijst 2003

1 en 2 maart Tilburg - De Pont
14 maart Amersfoort - Armando Museum
23 maart Den Haag - Atrium Stadhuis
30 maart Alkmaar - Stedelijk Museum

inlichtingen: 020 623 68 51, www.degroepvansteen.nl

geen reserveringen, normaal museumtarief