Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 18 februari 2003

Dj's en kunstenaars verkennen de grenzen van kunst en muziek in het NAi tijdens de museumnacht 2003

evenement

1 maart 2003 vanaf 20:00 uur

Dit jaar staat de museumnacht in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in het teken van 'Reality Machines'. In deze tentoonstelling komen architectuur, grafisch en industrieel ontwerp, fotografie en mode samen. In de Grote Zaal zijn ruim honderd beelden en objecten, variërend van kledingstukken en meubels tot een keukenblok, bevestigd aan een rail en glijden langzaam aan de bezoeker voorbij. Alle geselecteerde ontwerpers en fotografen maken gebruik van bestaande vormen, materialen en ordeningen en toveren ze om tot beelden en objecten die in eerste instantie heel herkenbaar zijn, maar op subtiele wijze van onze alledaagse werkelijkheid afwijken. Op die manier wordt steeds naar vernieuwing gezocht. Deze ontwerphouding is tevens hèt thema van de tweede museumnacht in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). De avond wordt door verschillende (inter)nationale kunstenaars en dj's ingevuld, die de grenzen van kunst en muziek verkennen.

programma Het programma is in samenwerking met goodwill (een van de grafisch ontwerpers uit Reality Machines en dj) tot stand gekomen en bevat onder meer optredens en performances van Die Kunst (GB), de nieuwe band Perl Gray (GB), James Beckett (SA) en BOB (NL).

Die Kunst is in 1995 in Salford (GB) opgericht en bestaat uit de kunstenaars/curatoren Richard Hylton, David Mackintosh en Martin Vincent. Ze omschrijven hun initiatief als volgt: 'In de laatste decennia van de twintigste eeuw is de beeldende kunst steeds meer met popmuziek verstrengeld geraakt. Alle popsterren willen kunstenaars zijn (denk aan Bowie, KLF, Ron Wood) en alle kunstenaars willen popsterren zijn - in feite spelen ze allemaal in een popgroep. De culturele strategieën van de popmuziek zijn in zoverre door conceptkunstenaars overgenomen dat het hele cross-over gebeuren niet meer te vatten is. Het wordt tijd om daarmee op te houden.' Die Kunst heeft inmiddels in verschillende musea en galeries in Amsterdam, Liverpool, Manchester en New York opgetreden. Momenteel maken ze een tournee langs verschillende kunstacademies in Europa. In 1999 brachten ze hun debuutalbum Sweden uit.

optredens Perl Gray, de huidige favoriete band van KLF's Bill Drummond, treedt tijdens de museumnacht voor het eerst op en brengt onder meer hun debuutsingle With Coyote Eyes ten gehore. James Beckett verzorgt performances waarin hij het geluid van zes verschillende merken haarföhns tot muziek omzet en ook BOB (Showroom Mama, Martin Butler, goodwill, Solomenonly e.a.) levert een bijdrage.

De avond wordt verder muzikaal ondersteund door optredens van Secondo (Dreck) (GB), Funckarma (NL), Like A Tim (NL), _Xerox (NL/GB), EOG (NL), Cosmic Force (NL) en Stijn (B). Allen maken muziek met minimale middelen.

Huis Sonneveld by Night Ieder half uur vertrekken vanuit de entreehal rondleidingen naar Huis Sonneveld. Daar zal door de kleinzoon van de familie, met muziek uit de jaren dertig op de achtergrond, een persoonlijk verhaal worden verteld over de inrichting van het huis.

Tijdens de museumnacht zijn de tentoonstellingen Reality Machines. Het alledaagse weerspiegeld in hedendaagse Nederlands architectuur, vormgeving en fotografie (Grote Zaal), Tatirama. Architectuur en film van Jacques Tati (Balkonzaal en Gaanderij) en In Progress (Bovenzalen) voor het publiek toegankelijk.

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie: Elsbeth Grievink, Tel: 010-4401323, E-mail: egrievin@nai.nl of press@nai.nl.

---

NAi

Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: woensdag, 19 februari 2003