Ingezonden persbericht


Utrecht, 26 februari 2003

PERSBERICHT

Nederlandse expeditie 'Over IJsgrenzen' vertrekt naar Zweden

Na een voorbereiding van een jaar is het eindelijk zover. Het Nederlandse expeditieteam 'Over IJsgrenzen' vertrekt zaterdag 1 maart naar Zweden om van daaruit de bevroren Botnische Golf over te steken. Het team is klaar om als eerste de bizarre tocht over het ijs van Zweden naar Finland te volbrengen. Op 15 maart hoopt de expeditie in Finland te arriveren.

Het expeditieteam 'Over IJsgrenzen' bestaat uit Pieter Hallewas (27), Alexander Groen (28) en Wichart Drost (24). Het doel van de expeditie ligt besloten in de naam: het team tracht de bevroren Botnische Golf te voet vanuit Zweden naar Finland over te steken. Een tocht die nog nooit eerder is volbracht. Het traject is extreem moeilijk omdat de zee niet overal bevroren is. IJsbrekers houden vaarwegen open en door wind en stromingen uit het zuiden ontstaan stuwingen die scheuren en richels veroorzaken.

In de laatste weken van de voorbereiding zijn de benodigde materialen naar Zweden verscheept. Zo zijn de kayaks, vliegers en ski's al op de plek van bestemming. Ook het voedsel is al in Zweden gearriveerd. Voor iedere dag zijn er exact afgepaste maaltijden om de lichamelijke energie op peil te houden. De laatste dagen neemt het team de tijd om zich psychisch voor te bereiden op de omslag van het leven in de geciviliseerde wereld naar het bestaan op een grote, onherbergzame ijskoude vlakte. In Zweden wordt men ontvangen door de gemeente Lulea, die hen ook onderdak heeft geboden voor de eerste drie dagen voor het vertrek naar het ijs. Dag 1 van de tocht is gepland op dinsdag 4 maart.

De actuele weerssituatie in de Botnische Golf is rustig. Onder invloed van een hogedrukgebied zijn er relatief zachte temperaturen in de regio, maar ligt de nachttemperatuur nog steeds ruimschoots onder nul. Voor de overlevingskansen in noodgevallen is dit een voordeel, maar het dichtvriezen van de door ijsbrekers open gevaren zee duurt veel langer. Bij een temperatuur van -15 C duurt het drie uur voordat het ijs dik genoeg is om overheen te lopen. Het ijs bereikt in de maand maart de maximale dikte. Het team hoopt de tocht in twaalf dagen te volbrengen. Het weer en de ijsbrekers die vrachtkonvooien begeleiden kunnen echter voor oponthoud zorgen.

www.overijsgrenzen.nl
info@overijsgrenzen.nl

---- --