Ingezonden persbericht


DATUM TITEL

01-03-2003 Gruis met live: Erato (B)
02-03-2003 Filmhuis Pasthéi presenteert: Das Experiment
06-03-2003 The Lynch: dj's Eelco, Titus & Leihcim
07-03-2003 Kickstart: dj Spanner en Switch
08-03-2003 Vrouwendag in het Acu met karaoke endisco!
09-03-2003 Filmhuis Pasthéi: Happiness
11-03-2003 The Robocop Kraus(D) en Possible Suspect
13-03-2003 The Lynch: dj's Bert & Jasper
14-03-2003 Acu Drive-in Show
15-03-2003 De Pit: Chleb, Cancelled & Room no.13
16-03-2003 Filmhuis Pasthéi: Breaking the Waves
19-03-2003 Feministisch Kafee met docu Fem.doc
20-03-2003 The Lynch: dj's Tut & Hola
21-03-2003 Politiek café Alarm!
22-03-2003 Hardcore Soiree met: Artimus Pyle, The Nowdenial, Reply en Vuur
23-03-2003 Filmhuis Pasthéi presenteert: Eat Drink Man Woman
27-03-2003 The Lynch: dj's Chill'ing en Moshje
28-03-2003 Radio Bikini, Strm(d) en Heretix(b) & Opus Dead(spa)
29-03-2003 Sumski & Bananas At The Audience
29-03-2003 Kitty: Alternative Mixed Nights in da Bass-ment !
30-03-2003 Stichting Vrij Oost-Timor en Filmhuis Pasthéi presenteren: Film en infoavond


Elke maandag: 18:00 Chinees eetcafé (STIL)
Elke dinsdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke woensdag 15:00 Voko Winkel
18:00 Voko Veganistisch eetcafé
Elke donderdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke zaterdag: 14:00 Schism infoshop + Kraakspreekuur
Elke zondag: 18:00 Vegetarische dagschotel

Zaterdag 1
Gruis met live: Erato (B)

Gruis is ACU's tweemaandelijkse gothic 80's donker alternatieve dansavond. Wie dacht dat er na de jaren tachtig geen goede gothic rock bands meer waren opgestaan heeft het goed mis. Deze keer speelt op Gruis namelijk Erato uit België. Erato maakt traditionele new wave/gothrock zonder gedateerd over te komen of een kloon van The Cure of The Sisters of Mercy te zijn.


Na dit optreden is er weer een Gruis-afterparty. De muziek die je hier kunt verwachten is in principe gothic, maar uitstapjes naar 80's pop en nieuwe en oude alternatieve muziek worden niet vermeden. Dus (donkere) muziek van de jaren tachtig, negentig en nu worden na elkaar en door elkaar gedraaid. Een indicatie van wat typische GRUIS muziek is: The Cure, Haus Arafna,Legowelt, Bauhaus, PAL, Skinny Puppy, Kraftwerk, Dead Can Dance en Die Form. Met DJ's: Maarten, Hans D. en M.


Voor meer informatie zoals een recensie vande cd van Erato en oude playlists zie www.acu.nl/gruis.


Aanvang: 22:00 * Entreé: 3,50

Zondag 2
Filmhuis Pasthéi presenteert: Das Experiment

Deze film is gebaseerd op het Stanford Prison Experiment, wat plaatsvond in 1971. Een gevangenis wordt nagebouwd in een laboratorium, compleet met cellen, tralies en camera's. Twee weken lang zullen 20 mannelijke proefpersonen hier als gevangenen en cipiers verblijven. De 'gevangenen' zitten opgesloten en moeten vrij milde regels opvolgen, de 'cipiers' zijn er om orde te bewaren zonder fysiek geweld. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer hij wil; maar krijgt dan natuurlijk niet uitbetaald. In het begin is de stemming tussen de twee groepen onzeker en empatisch, maar al snel ontpoppen zich ruzies en vormen de cipiers drastische maatregelen om hun autoriteit tehandhaven.


Regie: Oliver Hirschbiegel *Drama/thriller
Speelduur: 120 min. 2001

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

Donderdag 6
The Lynch: dj's Eelco, Titus & Leihcim

Help MAMA!! Ze doen het weer!! Zit je rustigje biertje te drinken en dan begint er ineens een heimachine te beuken. Wordt het ACU verbouwd dan? Nee hoor, het zijn DJ's Titus, Eelco en Leihcim die weer één van hun vage plaatjes op de draaitafel hebben liggen. Voor de betere (= vagere) elektroïde, noise en avant-garde kom je vanavond langs. Met namen als Merzbow, John Zorn, the Disciples, Moljebka Pulse, Eyehategod en Isis.


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

Vrijdag 7
Kickstart: dj Spanner en Switch

Vanavond met DJ Spanner en Switch, dus dat wordt nog wat! Vanavond komt het hele repertoire voorbij in dé altodisco van Utrecht. Van rock tot punk, van ska tot metal!


Aanvang: 23:00 * Entreé: gratis

Zaterdag 8
Vrouwendag in het Acu met karaoke endisco!

Elk jaar organiseert het ACU op 8 maart een supergezellige vrouwenavond. Met deze keer een woanzinnige karaokeshow metdiverse cocktails & hapjes. Vrouwen; kom zingen, drinken, snoepen en leefje daarna uit in de disco die tot in de vroege uurtjes doorgaat! Disco met Lioness, Roza, RiotGirl en anderen!!!


Aanvang: 21:00 * Entreé: 2,-

---

Zondag 9
Filmhuis Pasthéi: Happiness

Als een jonge vrouw haar te dikke minnaar afwijst in een restaurant, legt hij haar onverwachts een vloek op. Dan gaat de film over op haar twee zussen. De één is een gelukkig getrouwde vrouw met een man die psychiater is en drie kinderen. Helaas blijkt haar echtgenoot er nogal rare dingen op na te houden; de fascinatie voor 11-jarige mannelijke klasgenootjes van zijn zoon, massamoorden in het park en masturbatie bij tienerblaadjes één van zijn patienten heeft een abnormale fascinatie voor zus nummer drie. Ondertussen strandt het altijd zo stabiel geleken huwelijk van de ouders, als manlief besluitals een kluizenaar in Florida te gaan wonen.


Regie:Todd Solondz
Drama/Komedie *Speelduur: 134 min. 1998

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---

Dinsdag 11
The Robocop Kraus(D) en Possible Suspect

The Robocop Kraus komen uit Duitsland en maken energieke eigenwijze pop, die doet denken aan The Make-Up en RoxyMusic. Ze zijn met z'n vijven, erg enthousiast, hebben sex-appeal en met het gebruik van een orgel bouwen ze een feestje! Kijk dus maar uit of je wordt nog opgeblazen door hun versterkers of overreden door hunrobotic waltz!


Possible Suspect is een vijftal uit Utrecht die al heel wat jaren de Utregse sien onveilig maakt met hun heerlijke punk mee zing hits. Ze hebben al heel wat concerten en tours achter de rug en het verheugd ons zeer om ze weer eens in het ACU te hebben!


Aanvang: 21:00 * Entreé: 4,-

---

Donderdag 13
The Lynch: dj's Bert & Jasper

DJ's Bert & Jasper draaien vanavond een dolle mix van 80's, Punk, Crust, R & B en nog meer rare combi's!!! De Cocktail Bar maakt er ook weer een potje van!


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---

Vrijdag 14
Acu Drive-in Show

Vanavond weer een ACU Drive-In Show. Verwacht van uw DJ Roza alle hits van de jaren '70, '80, '90 en '100. Ideetjes: CC Peniston, Madonna, Take That, Missy Elliot, Beck, Blur, Tomcraft, Faithless, Pulp, Gorillaz en nog vele hits meer.


Aanvang: 23:00 * Entreé: gratis

---

Zaterdag 15
De Pit: Chleb, Cancelled & Room no.13

Room no. 13 opent terwijl ze zelfs op Waldrock speelden en tweede werden met de landelijke metal-bash! Het bewijst alleen maar dat het met hun mentaliteit wel goed zit en met de speelkwaliteit ook uiteraard. Het is alweer de derde keer dat ze hun mengeling van Meshuggah/Pantera/Entombed-achtige metal in De Pit tengehore brengen. Daarna speelt Cancelled uit Amsterdam, groove metal met invloeden van onder andere Machine Head en Tool, maar met een zeer eigen geluid (net als Room no. 13 overigens). Vorig jaar verscheen hun cd Plankton, die zeer lovend werd ontvangen door de pers. Geen wonder want de band bestaat uit ervaren lieden afkomstig uit bands als Bloodsessions, Mac-11 en Motherfed. Ze openden voor Kittie in de Melkweg en iedereen was weg van ze!


Als laatste: terug van weggeweest (ze hebben ruim eenjaar niet opgetreden!) Chleb uit ons eige stadsie. Hou je gedekt voor een spuugaanval van Luciano en kom luisteren naar de nieuwe nummers, als het goed is, is de nieuwe cd dan net uit. We zijn benieuwd, voor wie het niet weet: In Chleb zingt Luciano, de voormalige zanger van Silicon Head, en de stijl zwaar, groovend, slepend enzo... Dat wordt een weer een lekker avondje, met natuurlijk vette metaalklanken na.


Aanvang: 21:00 * Entreé: 5,-

---

Zondag 16
Filmhuis Pasthéi: Breaking the Waves

In een zwaar religieuze commune in het noorden van Schotland woont de naïeve jonge vrouw Bess MacNeil. Als zijde Deense boortoren-medewerker Jan ontmoet, wordt ze verliefd. Gelukkig is dat wederzijds. Jan keert weer terug naar het booreiland en Bess bid aan God en vraagt ze of ze hem niet voorgoed bij zich mag houden. Jan komt inderdaad voorgoed terug, helaas door een ongeluk, met een gebroken nek. Jan en Bess kunnen nu niet genieten van een sexuele relatie en Jan vraagt daarom aan Bess om sexuele partners te zoeken en hem alle details te vertellen. Bess raakt steeds meer bedreven in het sexuele leven en gelooft zelfs dat dit een teken van God is en een manier om Jan te helpen bij zijn herstel.


Regie: Lars von Trier *Drama/Romantiek
Speelduur: 120 min 2001

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---

Woensdag 19
Feministisch Kafee met docu Fem.doc

Twee jonge vrouwen gaan op zoek naar de beeldvorming over het feminisme. Feministen van de Tweede Golf beschrijvende opkomst en geschiedenis van de beweging. Hoe hebben zij de jaren '70en '80 ervaren? Hoe werd er tegen hen aangekeken? Jonge vrouwen en mannen vertellen wat zij van de beweging van de jaren '70 vinden. Nieuwe initiatieven worden in een historische context geplaatst. Wat betekent het woord 'feminisme' voor hen, en noemen zij zich feminist? Belangrijke thema's van de Tweede Golf blijken nog even actueel, en worden aangevuld met nieuwe thema's. De twee generaties gaan een dialoog aan. Dat een nieuwe golf er anders uit moet zien, staat voor beide generaties vast. Maar hoe? Of is er al een Derde Golf gaande? Na afloopdiscussie met de documentaire makersters.


Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---

Donderdag 20
The Lynch: dj's Tut & Hola

Dj's Tut & Hola vormden ooit samen een beroemd en veelgevraagd smartlappenduo. Hola kreeg er genoeg van en Tut kon er niet genoeg van krijgen en hun wegen scheidden zich. Voor één keer zullen ze weer hun muzikale krachten bundelen; niet met gitaar en zang maar met fijne plaatjes. Denkt u nu: "Hemel, een hele avond smartlappen?", wees gerust, Tut & Hola houden niet van muzikale hokjes. Vinden Tut & Hola het goed dan draaien Tut & Hola het. Van fijne funk tot pittige pop, van ruige rock tot charmante chansons!
Ook zullen er weer de meest charmante cocktails geschonken worden!


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---

Vrijdag 21
Politiek café Alarm!

Vanavond voorziet Alarm! met het politiek café in een plek waar maatschappelijk betrokken personen en groepen zich aan bezoekers kunnen presenteren, en waar omgekeerd belangstellenden informatie vinden over acties, initiatieven en projecten van sociaal-politiek geëngageerde mensen. Doel van Alarm! is om maatschappijkritische mensen en groepen met elkaar in contact te brengen,daarmee de mogelijkheid creërend om ideeën uit te wisselen, elkaar van acties en projecten op de hoogte te stellen en uit te nodigen ommee te doen. Hiermee kan het netwerk van buitenparlementaire groepen worden versterkt en uitgebreid. Zowel nieuwkomers als oudgedienden in actief Utrecht (en daarbuiten) zijn van harte welkom om kennis te nemen van de actualiteit vanuit een linkse invalshoek. De inhoud van de programmaonderdelen varieert van gematigd tot compromis-loos en alles wat daar tussen past.


Aansluitend KickStart met DJ Lars & Bassie: folk, punk, ska,gipsy en andere hipp(i)e muziekjes.


Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---

Zaterdag 22
Hardcore Soiree met: Artimus Pyle, The Nowdenial, Reply en Vuur


Artimus Pyle komt uit de Verenigde Staten van het Amerikaanse en hebben zich in de oefenruimte en op talloze podia bekwaamd in het spelen van brute hardcore. Wederom From Ashes Rise en His Hero Is Gone, daar zijn ze weer, als referentiekaders voor het geluid van deze band, alleen gaat Artimus Pyle een stukkie sneller....


De Duitsers van The Now Denial komen met hun Amerikaanse vrienden mee om eens gezellig edoch heftig potje te rausen op ons podium. Misschien kent iemand ze van de split-single met Seein' Red, of anders van hun eerdere show in het ACU. Vast wel, feit is dat The Now Denial een ruige band is,rock!


Reply uit België is zo'n band die eigenlijk veel te weinig aandacht krijgt. Chaotisch, strak en heftig, superlatieven schieten tekort. Liefhebbers van bands als Converge of The Dillinger Escape Plan dienen zich te schamen als zij Reply niet kennen, vinden wij dus.


En ook Reply is niet alleen op pad, nee, zij komen deze kant op met hun aleven vriendelijke makkers van Vuur. Screamoterrorpowerviolence is wat Vuur doet, sociaal geëngageerd en wederom een split-single met Seein' Red. Wat is de wereld toch klein en wat wordt dit een gave show,let maar op...


Aanvang: 20:00 * Entreé: 5,-

---

Zondag 23
Filmhuis Pasthéi presenteert: Eat Drink Man Woman

Chef Chu, gepensioneerd meester, woont in een groot huis in Taipei met zijn drie ongehuwde dochters; Jia-Jen, eenscheikunde lerares die is overgestapt naar het christendom, Jia-Chien, die een hoge functie bekleed in een luchtvaart maatschappij en Jia-Ning, een student die een baantje heeft in een fast food restaurant. Het leven in het huis draait om het rituele diner op zondagavond en het liefdesleven van de bewoners.
Regie: Ang Lee
Comedy/Romantiek *Speelduur 123 min. 1994

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---

Donderdag 27
The Lynch: dj's Chill'ing en Moshje

DJ's Chill'ing en Moshje hebben zich tot doel gesteld je zo veel mogelijk hokjes van het muzikale spectrum telaten horen. Dus maak je borst nat, vanavond kan het bijna alle kanten opgaan: van country tot metal, van triphop tot roots, van pop tot Italiaanse 'shit' en meer.


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---

Vrijdag 28
Radio Bikini, Strm(d) en Heretix(b) & Opus Dead(spa)


Radio Bikini bestaat al sinds 1999 en heeft al door heel Nederland gespeeld. De muziek valt het best te omschrijven als begin jaren tachtig crustpunk, denk aan Disrupt meets Casualities. Na delive demo cd 'Live in Walhalla' werd de volwaardige cd 'Bloedpoep' uit gebracht. Vorig jaar verlieten zanger Kay en drummer Rutger de band waardoor er haastig gezocht werd naar een nieuwe drummer. Eind december kwam Dennis deze taak op zich nemen. In maart begint Radio Bikini aan een serie optredens die gevolgd word door een Europese tour in juni/juli.


Dan maken we plaats voor Strm. Deze banduit Dresden is opgericht in 1999 maakte in het begin hardcore, maar werd al snel een mix van melodycore/skatepunk met een beetje ska. Begin dit jaar hebben ze in demo opgenomen die ze in maart ongetwijfeld mee zullen nemen.


Heretix is boos! En dat is te horen in hun muziek, met hun supersnelle crustpunk zijn zij de jongste band van het stel. Opgericht uit de kraakscene van Gent maken zij sinds vorig jaar de Belgische zalen onveilig en dus nu ook de Hollandse. Met opnames in de pen zullen wij hier binnenkort wel meer van horen.


Opus Dead is een Spaanse hardcorepunk band die al sinds 1997 in de d.i.y. scene rondhangt. Onlangs brachten zij een split 7" uit met de puertoricaanse hardcore punkband Tropiezo. Ze hebben net een toer gedaan in italie die naar eigen zeggen erg goed is bevallen. Ze spelen hardcore, punk en thrash door elkaar en hou je van het nodige beuk, ram en schreeuw werk dus Utreg punx verenigu, en kom lekker kijken ofzo!


Aansluitend de ACU Drive-In Show met dj's Donderkareltje en Blom. Papa don't preach, we just passed the Dutchie to an ice queen. It gives us fever and blood on the dancefloor.Like the lord of the boards, our human behaviour is sick to death!


Aanvang: 21:00 * Entreé: 5,-

---

Zaterdag 29
Sumski & Bananas At The Audience

De band Sumski is opgericht in 1991 in Zagreb. Al snel creeërden ze een geluid die hun herkenningspunt is geworden. De muziek is te omschrijven als ethno motives, dadaïstische collages, film en cartoon muziek. Dit wordt verpakt in een laag noise meteen schaduw van popmuziek! Bananas At The Audience bestaat al vanaf 1994 en proberen gewoon goeie muziek te maken. Zo mogen we het horen, wanter wordt al genoeg rotzooi geproduceerd! Ze hebben zich laten inspireren door de '70 en '80-er jaren, door bands als Dead Kennedy'sen Led Zeppelin. Dit mixen ze naar een eigen geluid met old school rock'n roll met rauwe emo. Hun live shows zijn echt te gek, dus mis 'm niet!


Aanvang: 21:30 * Entreé: 5,-

---

Zaterdag 29
Kitty: Alternative Mixed Nights in da Bass-ment !

KITTY is Queer en vers in het ACU op de laatste zaterdagen van de oneven maanden.


Met een aantal succesvolle en aangenaam luid in het gehoor nagonzende Mixed Nights in da COC Bassment op haar conto heeft KITTY haar naam gevestigd in de alternatieve gay-scene en aanhang. KITTY laat zichzelf omschrijven als gemengd in publiek (heholebi) en muziek, alternatief, relaxed, non violent en open.


KITTY dj's Jon, Siren en Sylvia draaien portishead * garbage * live - guano apes * rammstein - skunk anansie - linkin park - a perfect circle * moloko - pj harvey * sevendust - elastica- therapy* * clawfinger * underworld - limp bizkit - the gathering - nine inch nails - the prodigy - living colour * disposable heroes- tool * deftones - orphanage- system of a down * smoking suckers with logic - manic street preachers * biohazard * filter - within temptation - the sisters of mercy - dj tomcraft * underworld * metallica - rage against the machine * consolidated - red hot chilli peppers * sublime - vnv nation * soulfly - k*s choice - anne clark * tool - the cure - kittie-stone temple pilots * bjork - groove armada * korn * nickelback * front 242 * chemical brothers * massive attack


Aanvang: 24:00 * Entreé: 2,50

---

Zondag 30
Stichting Vrij Oost-Timor en Filmhuis Pasthéi presenteren: Film- en infoavond ov


Als eerste Justice Denied? van RossCoulthart en Max Stahl (juli 2002, 55 min). De filmer Max Stahl heeft op12-12-'91 het bloedbad gefilmd dat aangericht is door de Indonesische bezetters na een vreedzame demonstratie in Dili met als gevolg honderden doden en honderden vermisten. Hierdoor werd Oost-Timor voor heteerst wereldnieuws. Justice Denied? gaat over de slachtpartijen, vernietigingen en plunderingen door voornamelijk pro-Indonesische militiesdie tijdens en na het vertrek van de Indonesische militairen enpolitie in sept. 1999 plaatsvonden. Er worden beelden getoond van de bestorming van het VN-terrein in Dili, waar vele honderden Timorezen huntoevlucht hadden gezocht. Ooggetuigen, slachtoffers en daders worden geïnterviewd. De plekken waar de misdaden hebben plaatsgevonden worden bezocht. Nog altijd lopen de schuldigen vrij rond. Daarna onder andere videobeelden van de eerste lokale radiouitzending in Viqueque. Endie van Binsbergen (Stichting Vrij Oost-Timor) en Caroline Robinson (documentairemaakster uit de USA) zijn de afgelopen maanden in Oost-Timor geweest en zullen spreken over de nieuw verworven, breekbare, persvrijheid in Oost-Timor en hoe belangrijk de bescherming persvrijheid daar is.


Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---