Gemeente Helmond


Nieuwe taxistandplaats bij Havenplein

Helmond krijgt er vanaf vrijdag 28 februari een nieuwe taxistandplaats voor acht taxis. Deze komt te liggen aan de Kanaaldijk Noord-Oost, bij het Havenplein, tegenover Obragas. Op de plek waar de taxistandplaats komt, zijn nu parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Dat blijft ook zo, alleen van vrijdagavond 22.00 uur tot en met maandagochtend 06.00 uur en tijdens erkende feestdagen en evenementen in het Hemondse centrum, zijn deze parkeerplaatsen alleen bestemd voor taxis.

De gemeente, 5 taxibedrijven, de horecaondernemers aan het Havenplein en de Steenweg, de beveiligingsorganisaties en de politie hebben hierover afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een convenant, dat onlangs is ondertekend. Horecaondernemers en taxibedrijven kunnen zich bij dit convenant aansluiten.

Taxi bestellen: niet meer nodig

Op vrijdag- en zaterdagavond, vanaf 22.00 uur tot 4.00 uur en tijdens feestdagen en evenementen, moeten de taxichauffeur verplicht gebruikmaken van deze taxistandplaats. Dit wil zeggen dat de taxistandplaats dan de enige in- en uitstapplaats voor taxi's in het horecagebied rondom het Havenplein is.

Op vrijdag- en zaterdagavond, vanaf 22.00 uur tot 4.00 uur kunnen de mensen in het horecagebied geen taxi bestellen via een horecaondernemer. Dat hoeft ook niet, want de taxibedrijven zorgen ervoor dat er altijd minimaal één taxi aanwezig is op de taxistandplaats. Met de horecaondernemers is afgesproken dat zij de klanten die een taxi willen bestellen, doorverwijzen naar deze taxistandplaats.

Door de taxistandplaats aan te leggen wordt het makkelijker voor de taxichauffeurs om het uitgaansgebied rondom het Havenplein te bereiken en zijn er meer mogelijkheden om de taxis op te stellen. De taxibedrijven hebben afgesproken dat er op de taxistandplaats voldoende taxis zullen zijn, ook op de piekmomenten, zodat de mensen niet onnodig op straat hoeven te blijven hangen. Daardoor vermindert de kans op schermutselingen, na een gezellige avond stappen.

Om het comfort en de veiligheid tijdens het wachten te verhogen worden door de gemeente op korte termijn bij de taxistandplaats een overdekte wachtplek en een urinoir geplaatst en wordt voldoende verlichting aangebracht.

---