Korps: Groningen, plaats: Divserse 1-03-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zaterdag 1 maart 2003

Leek: winkeldief aangehouden dankzij oplettende getuige Dankzij een oplettende getuige kon de politie vrijdagmiddag een 40-jarige inwoner van Assen aanhouden die zich schuldig had gemaakt aan winkeldiefstallen in Leek. Bij een kledingzaak aan de Schreiershoek in Leek ging het alarm over op het moment dat de man met enkele kledingstukken onder de arm de winkel verliet. De getuige zag dat de man naar een auto in de buurt rende en daarin vertrok. Daarop noteerde hij het kenteken en gaf dat door aan de politie die inmiddels was gewaarschuwd. De auto bleek thuis te horen in Assen. Daar werd de man door de politie van Assen aangehouden. In zijn auto had hij nog de betreffende kledingstukken liggen, alsmede enkele nieuwe truien, en enkele strijkijzers die vermoedelijk uit een andere winkel afkomstig waren. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: fietser gewond door botsing
Een 39-jarige fietser uit Appingedam is vrijdagnacht gewond geraakt toen hij op de kruising Driebondsweg met de Engelberterweg in Groningen werd aangereden door een personenauto, bestuurd door een 35-jarige inwoner van Engelbert. Hij is met een hersenschudding en beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval ontstond doordat de automobilist op de Driebond linksaf sloeg de Engelberterweg in. Hij zag daarbij de vanuit tegengestelde richting komende fietser over het hoofd. Deze voerde wel verlichting.

Groningen: man aangehouden dankzij cameratoezicht Een 32-jarige bezoeker van de stad is vrijdagnacht aangehouden dankzij het cameratoezicht. De man, afkomstig uit Soest, had op de Grote Markt zonder enige aanleiding een 24-jarige Stadjer een kopstoot toegediend waarna hij spoorslags uit het zicht verdween. Via de camera was het incident ook waargenomen waarbij bleek dat de man in een taxi was gestapt in de Oosterstraat. De surveillance-eenheid die daar in de buurt was kon de taxi aanhouden, waarna de man uit Soest werd aangehouden. Hij is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring kon hij enkele uren later het bureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op terzake mishandeling.

Groningen: aanhoudingen voor ruzie
Vier bezoekers van een Hindoestaans feest in een uitgaanscentrum aan de Oosterstraat zijn vrijdagnacht aangehouden voor openlijk geweld en mishandeling. De vier waren onder meer betrokken bij kleine vechtpartijtjes en vernielingen die om diverse persoonlijke redenen waren ontstaan en de sfeer danig verpesten. Om de rust weer in de tent te krijgen zijn de vier meegenomen naar het politiebureau waar ze een verklaring hebben afgelegd. In de loop van de nacht konden ze het politiebureau weer verlaten. Het ging om twee inwoners van Emmen (18 en 22), een inwoner van Leek (17) en een inwoner van Groningen (27).

Groningen: aanhoudingen feest woonschepenhaven
De politie heeft vrijdagnacht vier bezoekers van een feest in het buurthuis aan de woonschepenhaven in Groningen aangehouden in verband met bedreigingen. Het gaat om vier bewoners van de woonschepenhaven die een medebewoner diverse keren hadden bedreigd met geweld. Tevens waren de vier betrokken bij een handgemeen waardoor de situatie in en rond het buurthuis extra spanningen opriep. De politie die omstreeks 23.00 uur in eerste instantie bemiddelend optrad, achtte de situatie enkele uren later zodanig onrustig dat het buurthuis moest worden gesloten, hetgeen op last van de politie ook gebeurde. De vier mannen zijn voor verhoor en nader onderzoek naar de bedreigingen aan het politiebureau ingesloten. De rust keerde na de aanhoudingen en het sluiten van het buurthuis weer terug.

Musselkanaal: inbrekers aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht op de Stationsstraat in Musselkanaal een 23-jarige en een 36-jarige inwoner van Oude Pekela aangehouden voor een inbraak in een winkel aan de Marktstraat. De politie kreeg een melding van de inbraak en was snel ter plaatse. Daarbij bleek dat de etalageruit van de winkel stuk was. Korte tijd later werden de beide mannen aangetroffen. Al snel bleek dat ze betrokken waren bij de inbraak. Ze werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Met de eigenaar van de zaak moet nog worden onderzocht wat er precies is gestolen.

Oude Pekela: man aangehouden voor valse meldingen Een 17-jarige inwoner van Oude Pekela is vrijdagnacht aangehouden voor misbruik van het 112-alarmnummer en het doorgeven van valse meldingen. Betrokkene had de politie en de hulpverleningsdiensten gebeld voor een hartaanval op een adres in Oude Pekela. Dit bleek niet te kloppen. Tevens gaf hij meldingen door over vernielingen en dergelijke. Daarna belde hij 112 voortdurend op, maar hing op zonder iets te zeggen. De jongeman is thuis aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij gaf te kennen het als een geintje te zien, maar had achteraf wel spijt van het gebeuren. De politie maakt proces-verbaal op. Zijn GSM is in beslag genomen.

Alcohol in het verkeer
Er zijn vrijdagavond en nacht diverse weggebruikers bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol. In Groningen ging het om vijf automobilisten en twee bromfietsers. De zwaarste gevallen betroffen een 37-jarige bromfietser uit de stad. Hij had 1.1 promille alcohol in zijn bloed, een 34-jarige automobilist uit Bakkeveen met 1.3 promille en een 32-jarige automobilist uit Groningen met 1.8 promille. De laatste twee moesten hun rijbewijs inleveren. De andere promillages lagen tussen 0,8 en 1 promille. In de omgeving van Delfzijl en Appingedam zijn van 730 bestuurders blaastesten afgenomen. In twee gevallen werd een te hoog promillage aangetroffen van 0,6 en 0,8. Een 22-jarige automobilist uit Niekerk (Grootegast) werd in Sebaldeburen aangehouden met 1.00 promille. Op de Auwemalaan in Leek bleek een 20-jarige automobilist uit Leek strafbaar te zijn met 1.2 promille en in Stadskanaal een 22-jarige automobilist uit Alteveer eveneens met 1.2 promille. De hoogste score werd bereikt door een 37-jarige automobilist uit Ter Apel. Hij werd gecontroleerd op de Hoofdkade in zijn woonplaats. Hij had 2 promille in zijn bloed en moest dus ook zijn rijbewijs inleveren.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)