Korps: Friesland, plaats: Fryslân 1-03-2003
Politieberichten van 28/1 (13.00) t/m 1/3 (13.00)

Buitenpost: fraude pinpas en advies
Donderdag 27 februari om 18.45 uur wilde een 26-jarige inwoonster van Buitenpost pinnen bij een automaat aan de Kerkstraat. De vrouw toetste haar code in, waarna op het beeldscherm kwam te staan dat de bankpas ongeldig was. De pas kwam ook niet terug. Uit het niets kwam een vrouw die vroeg wat er aan de hand was. De vrouw vertelde in het Engels wat de inwoonster van Buitenpost moest doen. Hierbij drukte de vrouw op de correctietoets waarna de inwoonster van Buitenpost weer haar pincode intoetste. Dit werd gezien door de onbekende vrouw. Het pinnen lukte wederom niet. Toen de vrouw een dag later opnieuw wilde pinnen bleek reeds een bedrag van 840 euro van haar rekening te zijn afgeschreven. De onbekende vrouw is ongeveer 25 jaar, ongeveer 1 meter 73, donker haar, verzorgd uiterlijk, slank postuur. Dezelfde truc is diezelfde avond om 19.30 uur ook toegepast bij een 42-jarige inwoner van Kollum, eveneens bij dezelfde automaat. Van dit slachtoffer bleek even later 250 euro van zijn rekening te zijn afgeschreven. De precieze manier van de fraude is niet bekend, maar via kunstgrepen komt de verdachte in het bezit van de oorspronkelijke pas en, als de pinner niet alert is, van de pincode. Er wordt daarna vrijwel meteen gepind. De politie adviseert hierbij gebruikers van pinautomaten, als de pas ingeslikt is, bij de automaat te blijven, niet hulp te vragen aan derden en de pas ter plaatse te laten blokkeren. Kortom, blijf alert als het pasje wordt ingeslikt en probeer de pas ter plaatse te blokkeren en niet pas thuis.

Oosterwolde: inbraak winkel
Tussen donderdagavond en vrijdagochtend is ingebroken in een fotowinkel aan de Stationsstraat. Men kwam binnen door de grote etalageruit in te slaan. Gestolen werden een spiegelreflexcamera, een telefoonfrontje en een mini portable handsfree set. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Oosterwolde.

Leeuwarden: woningbrand
Vrijdag om 13.15 uur kreeg de politie melding van een brand in een woning aan de Asterstraat. Ter plaatse bleek dat de ramen zwart waren geblakerd, dit werd ook geconstateerd door de reeds aanwezige brandweer. In de woning, die net was verkocht, werd niemand aangetroffen. Waarschijnlijke oorzaak: voor de brandende kachel in de voorkamer stond een stoel met daaroverheen een kledingstuk. Na verhitting door de kachel heeft het kledingstuk en vervolgens de stoel waarschijnlijk vlam gevat. Vervolgens brandde de houten vloer ook. De woning zat vol roet en rook. Omdat de woning geheel was afgesloten is de brand vermoedelijk door zuurstofgebrek weer uitgegaan.

Surhuisterveen: aanrijding met letsel
Vrijdag om 14.30 uur vond een aanrijding plaats op de Groningerstraatweg. Een 82-jarige inwoner van Surhuisterveen fietste in de richting van de Jan Binneslaan en stak plotseling linksaf. Hierdoor kon een 46-jarige automobilist uit Surhuisterveen, die in dezelfde richting reed, niet meer uitwijken, waardoor de fietser werd geschept. De fietser kwam hard op het wegdek terecht en liep letsel aan hoofd (lichte hersenschudding) en hand op. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

A32 (Akkrum): te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 16.10 uur reed een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden over de A32 bij Akkrum met 188 km per uur. Ter plaatse is 120 toegestaan, een overschrijding derhalve van 68 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Sneek: aanhouding verdachte
Vrijdag omstreeks 17.00 uur kreeg de politie een melding dat aan een woning aan de Albardastraat vernielingen werden gepleegd. Hierop kon een 22-jarige inwoonster van Sneek worden aangehouden. Ze had net de ruit van de voordeur vernield. Tijdens de rit naar het bureau gedroeg de verdachte zich zeer recalcitrant: ze beledigde voortdurend de agenten en verzette zich hevig. De vrouw is ingesloten. Een 44-jarige inwoonster van Sneek heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk. De verdachte zocht een persoon die niet in de woning aanwezig was.

Leeuwarden: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 16.55 uur reed een 23-jarige automobilist uit Gytsjerk over de Dammelaan met 103 km per uur. Ter plaatse is 50 toegestaan, een overschrijding derhalve van 53 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Leeuwarden: ongeval met licht letsel
Vrijdag om 17.15 uur fietste een 32-jarige inwoner van Leeuwarden op de W. de Geeststraat, komend vanaf de Oosterkade en gaand in de richting van de Vredeman de Vriesstraat. Hier reed een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden, gaand in de richting van de Emmakade. Ter hoogte van de overgang met de W. de Geeststrat wilde de auto linksaf slaan en schepte hij de fietser. Hierbij werd het tegemoet komend verkeer geen voorrang verleend. De automobilist verklaarde door de laaghangende zon de fietser niet te hebben gezien. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Later op de avond bleek dat het slachtoffer snij- en schaafwonden had en weer naar huis kon gaan.

Drogeham: vechtpartij
Zaterdag om 00.20 ontstond een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Buorren. Bij het biljarten waren problemen ontstaan door twee groepen jongeren. Toen de aangever, een 47-jarige inwoner van Drogeham, hier wat van zei werd een lamp boven het biljart kapot geslagen en vervolgens nog een. Hierop werd de dader buiten de deur gezet. Hier ontstond een vechtpartij, waarbij een 21-jarige inwoner van Drogeham rake klappen kreeg. Een 19-jarige inwoner van Drogeham kreeg, terwijl hij op de grond lag, een paar rake schoppen tegen het lichaam. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De verdachten zijn er vandoor gegaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Dokkum: rijden onder invloed
Zaterdag om 01.35 werd een 19-jarige automobilist uit Oosternijkerk gecontroleerd op de Diepswal. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 295 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: ontploffing in woning
Zaterdag om 02.00 uur kreeg de politie een melding van een ontploffing in een woning aan de Jan van Scorelstraat. Nader onderzoek leerde dat, nadat een raam was ingegooid, vuurwerk bij de woning naar binnen was gegooid. In de kamer werden resten van vuurwerk aangetroffen, veel glas en een kozijn was losgeraakt. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. De bewoner, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, was niet thuis. Onduidelijk is waarom het vuurwerk naar binnen is gegooid.

Sneek: belediging
Zaterdag om 02.35 uur werd een 23-jarige inwoner van Sneek door de politie aangesproken op het feit dat hij bier op straat dronk. De politie wilde het blikje afpakken maar hier was de Sneker niet van gediend. Hij dreigde het blikje door het raam van de politiewagen te gooien. Vervolgens uitte hij beledigende taal. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier weigerde hij zijn naam te geven, maar dit mocht niet baten omdat hij door een politieagent werd herkend.

Echtenerbrug: inbraak woning
Tussen donderdagochtend en vrijdagavond werd ingebroken in een woning aan de Veenscheiding. Der hele woning werd doorzocht. Uit de woonkamer werd een onbekende hoeveelheid antiek ontvreemd. Onduidelijk is nog wat precies is gestolen. Aangifte is gedaan door een 23-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: verdachten aangehouden
Zaterdag om 02.25 uur werd een ruit ingeslagen bij een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat. Hiervoor kon een 22-jarige inwoner van Sneek worden aangehouden. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Sneek. Bij de aanhouding werd ook een 20-jarige inwoonster van Sneek aangehouden. Ze bemoeide zich met de aanhouding en werd tot driemaal gevorderd zich te verwijderen. Toen ze dit weigerde werd ze aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Anjum: rijden onder invloed
Zaterdag om 05.00 uur werd een 21-jarige automobilist uit Anjum gecontroleerd op de Terpsterwei. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd.

Dokkum: inbraak winkel
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in de winkel naast de molen aan het Zuiderbolwerk. Uit een geldlade werd een bedrag van enkele honderden euros gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Onbekend is hoe de verdachte(n) is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 35-jarige inwoner van Dokum.

Dokkum: vernielingen kinderboerderij
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een hek vernield van de kinderboerderij aan de Parklaan. Er is een fret gestolen, de kippen zijn losgelaten en een lama werd buitengesloten, zodat hij niet in zijn nachtverblijf kon komen. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoner van Dokkum.

Beetsterzwaag: rijbewijs ingevorderd
Zaterdag om 09.30 uur kreeg de politie een melding dat een 22-jarige automobilist uit Ureterp onwel was geworden. Hierop is de politie en een ambulance ter plaatse gegaan. Waarschijnlijk had de bestuurder XTC gebruikt. Hierop is in het ziekenhuis van Drachten een bloedproef afgenomen. Het rijbewijs van de verdachte is, op last van de officier van justitie, ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdag tussen 11.30 uur en 23.30 uur is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Akkerstraat. De ruit van het linkerachterportier was ingeslagen. Gestolen werden een radio-cdspeler en een aantal cds. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272