Socialistische Partij

12de congres

Start `jaar van de sociale woningbouw'

01-03-2003 * De SP-afdeling in Delft startte het `Jaar van de Sociale Woningbouw' met een manifestatie op de Beestenmarkt en een tentenkamp dat diende als symbolisch onderkomen voor al die mensen die al jaren moeten wachten op een sociale huurwoning.

Benham Taebi, SP-fractievoorzitter in de Delftse gemeenteraad: De sloopplannen in de gemeente Delft zijn krankzinnig. En met de bouw gaat het al even slecht. Delft hangt onder het landelijk vastgestelde percentage van 30% sociale woningbouw. In opdracht van de gemeente verscheen onlangs rapport `Evaluatie Woningmarkt 2001'. Daarin staat dat er maar 8% kans is op het vinden van een gelijkwaardige woning in Delft. Er wordt wel gesloopt in de sector sociale woningbouw, maar niet teruggebouwd. Want wat er gebouwd wordt is doorgaans koop en flink stuk duurder.

Truus Bouwmeester is zo'n Delftenaar die uit haar sociale huurwoning wordt gezet. Eind mei moet ze verhuizen, want dan gaat haar straat tegen de vlakte. Het is maar zeer de vraag of zij een gelijkwaardig onderkomen zal terugvinden. Zij riep dan ook op om zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de gemeente om deze a-sociale sloopplannen te stoppen.

Piet de Ruiter Piet de Ruiter, SP-woordvoerder volkshuisvesting in de Tweede Kamer, was opgetogen over de start van het `Jaar van de Sociale Woningbouw.' De Ruiter: Actie is hard nodig. Studenten zoeken langer naar een kamer dan de gemiddelde studieduur. Starters vinden pas een zelfstandig onderkomen als de vrouw al over de vruchtbare leeftijd heen is. Al in 1992 waarschuwde de SP voor de verzelfstandiging van de Volkshuisvesting. Toekomstvoorspellingen zijn uitgekomen.

De Ruiter: Woningbouwverenigingen veranderden in a-sociale projectontwikkelaars. Onrendabele sociale huurwoningen moeten tegen de vlakte. Als er al gebouwd wordt, gaat het om te dure huizen. Kortom, door het heilige geloof in de markt is er een nieuwe woningnood ontstaan. De overheid moet nu de regie over de woningbouw terug in handen nemen!