Provincie Zuid-Holland

Persbericht

20-02-2003
1 maart open dag light-railproef RijnGouwelijn

Vanaf 2 maart rijden er op het traject Gouda - Alphen aan den Rijn voor het eerst in Nederland light-railvoertuigen op het bestaande treinspoor. Op zaterdag 1 maart kan het publiek van 12.00 tot 16.00 uur alvast kennismaken met deze moderne en comfortabele voertuigen tijdens de open dag. De dag vindt plaats op het centraal station in Gouda, spoor 9, en op het centraal station in Alphen aan den Rijn, spoor 4.

De provincie Zuid-Holland, NS, HTM en ProRail presenteren op 1 maart op feestelijke wijze deze nieuwe vorm van vervoer. Van 12.00 tot 16.00 uur staat een team van light-raildeskundigen met een presentje klaar om bezoekers rond te leiden in het voertuig en vragen over light rail en de proef te beantwoorden. Momenteel rijden er stoptreinen op het traject tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. De provincie Zuid-Holland zal bij wijze van proef vanaf 2 maart 2003 op deze lijn light-railvoertuigen inzetten. Het Light rail voertuig is een combinatie van uiterlijke kenmerken van trein en tram. In Nederland is light rail op bestaand spoor innovatief en uniek.

Tijdens de light-railproef kunnen reizigers kennis maken met de comfortabele en moderne light-railvoertuigen. De proef levert daarnaast veel ervaring op met geschikte systemen en procedures om zowel gewone treinen (heavy rail) als light-railvoertuigen op hetzelfde, bestaande spoor te laten rijden. De opgedane ervaringen kunnen een doorbraak betekenen voor de verdere invoering van light rail in Nederland en de totstandkoming van de RijnGouweLijn (zie www.rijngouwelijn.nl). De light-railproef RijnGouweLijn is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. In de uitvoering werkt zij nauw samen met HTM, NS en ProRail.