Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


NK Veldloop; strijd op elk onderdeel

(27-02-2003)

Zondag 2 maart worden de Nederlandse kampioenschappen (NK) veldloop georganiseerd door atletiekvereniging Athlos in Harderwijk. Naast het verdelen van de titels is deze wedstrijd ook de afsluiting van het KNAU Crosscircuit. Doordat er op dit NK dubbele punten verdiend kunnen worden is een herrangschikking op een aantal onderdelen nog goed mogelijk.

Mannen lange cross
Favoriet en titelverdediger op dit onderdeel is Kamiel Maase die vorig jaar tijdens de EK veldloop nog 11e werd. De nummers één en twee in het KNAU crosscircuit; Koen Raymaekers en Sander Schutgens staan ook aan de start. Het verschil dat Schutgens voor de eindoverwinning in het circuit nodig heeft (15 punten) zal waarschijnlijk te groot zijn. Een andere sterke loper die zich mogelijk naar een podiumplaats kan lopen is Hugo van den Broek.

Vrouwen lange cross
Hier zal Irma Heeren haar titel van 2002 en eerste plaats in het Crosscircuit-klassement komen verdedigen. Ook de als tweede geklasseerde Anita Looper (op 15 punten) zal van start gaan. Deelname van Nadja Wijenberg is op dit moment nog onzeker.

Mannen korte cross
Op de korte cross wordt een strijd verwacht tussen een aantal echte crossspecialisten en sterke middenlange baanatleten. Ate van de Burgt staat op dit moment onbedreigd aan de leiding in het crosscircuit op de korte afstand. Zal hij de eindoverwinning met de nationale titel kunnen onderstrepen of zijn Gert-Jan Liefers en de EK-Münchengangers Marko Koers en Stefan Beumer daarvoor toch een maatje te groot. En ook titelverdediger Eric van der Linden strijdt natuurlijk weer mee voor het podium. Eelco de Voogd en Jeroen Pals staan op dit moment nog op een gedeelde tweede plek in het KNAU Crosscircuit.

Vrouwen korte cross
Bij de vrouwen dit jaar een startveld met een groot aantal kandidaten voor een podiumplaats. De lijstaanvoerster in het KNAU-Crosscircuit, Iris Wullems, heeft al een behoorlijke voorsprong (26 punten) op haar concurrentes. De plaatsen 2, 3, en 4; Helen Hofstede, Sabine van de Reijt en Sylvia Kruijer ontlopen elkaar weinig. De strijd om de podiumplaatsen tijdens dit NK is echter nog helemaal open met ook deelneemsters als Anjolie Wisse, Carina van Dorp en Grete Koens.

Jongens A
Bij de jongens wordt nog een spannende strijd verwacht tussen Jeroen van Haastrecht, Michel Butter en Dennis Licht. Voor de eerste twee genoemde atleten zal ook de eerste plaats in het KNAU crosscircuit meespelen in deze wedstrijd. Andere talentvolle jonge atleten om in de gaten te houden zijn Gert Jan Wassink, Ronald Schröer, Wijnand Rijkenberg en Herco van Beek (De locale favoriet van Athlos).

Meisjes A
Het grote talent, Adriënne Herzog, is favoriet bij de meisjes. Vorig jaar werd zij, als 17-jarige, vijfde bij de EK veldloop voor junioren. Maar er loopt meer talent rond in Nederland. Ook Susan Kuijken, Lesley van Miert en Margret Hink maken een goede kans op een podiumplaats.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar: http://www.athlos.nl

Kijk ook op de KNAU-site bij KNAU Crosscircuit