Korps: Friesland, plaats: Fryslân 2-03-2003
Politieberichten van 1/3 (13.00) t/m 2/3 (13.00)

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdagmiddag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd bij zwembad de Blauwe Golf aan de Jelsumerstraat. Men kwam binnen door het rechterzijraampje in te slaan. Gestolen werd een radiocassetterecorder. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Jirnsum.

Uitwellingerga: eenzijdige aanrijding
Zaterdag om 08.40 uur reed een 22-jarige automobilist uit Veenwouden over de Rijksweg A7, komend uit de richting van Joure en gaand in de richting van Sneek. Bij de Prinses Margriettunnel reed de man van de weg af. De bestelbus was rondom beschadigd. De bestuurder kon op eigen kracht uit de auto komen. Voor de zekerheid is de man even naar het ziekenhuis geweest in Sneek, dat hij even later weer kon verlaten. Hij verklaarde in slaap te zijn gevallen. Het voertuig is afgesleept.

Nes: inbraakgolf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is geheel Nes (gemeente Boarnsterhim) afgezocht naar nieuwe types VW Golf en Passat. In totaal werden 11 adressen bezocht en 12 autos geopend. Telkens werd het slot van de bestuurdersdeur geforceerd. Vrijwel overal werd met minimale schade de autoradio uit het dashboard gehaald. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: drie aanhoudingen na vechtpartij
Zaterdag om 17.25 uur vond een vechtpartij plaats op de Weaze. De politie was binnen een minuut ter plaatse en kon aan de hand van getuigen drie verdachten oppakken, die zich in een horecagelegenheid op de Weaze bevonden. Het betreft een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, een 40-jarige inwoner van Dordrecht en een 38-jarige inwoner van Aberdeen. Aangifte is gedaan door een 39-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer is door de mannen geschopt en geslagen. Een van de verdachten dacht dat het slachtoffer zijn geld had gepakt.

Leeuwarden: getuigenoproep na doorrijden na aanrijding Zaterdag om 16.25 uur fietste een 81-jarige inwoner van Leeuwarden over de Wirdumerpoortsdwinger, gaand in de richting van de Wirdumerdijk. Een bromfietser nam waarschijnlijk dezelfde route. Op een gegeven moment werd de fietser aangereden door de bromfietser, waardoor de fietser ten val kwam. De man liep een bloedneus op en her en der pijnlijke plekken. Door een arts is de man geadviseerd het rustig aan te doen. Na de aanrijding reed de bromfietser weg, tegen het verkeer in, via de eenrichtingsweg in de richting van de Nieuweweg. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844. Het was op dat moment ter plekke druk.

Bontebok: aanrijding met letsel
Zaterdag om 17.50 uur komt een 19-jarige automobilist uit Nijetriene via de Bonteboksterleane het dorp binnenrijden. Een 37-jarige motorrijder uit Jubbega doet hetzelfde, echter vanaf de ds. Veenweg. Op de kruising van het dorp treffen ze elkaar. De motor botst tegen de rechtervoorzijde van de auto. De motorrijder raakt gewond en is, met vermoedelijk diverse botbreuken, per ambulance, overgebracht naar her ziekenhuis. Beide voertuigen zijn zwaar beschadigd. Het bureau ongevalanalyse en voertuigtechniek van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Sneek: inbraak bedrijf
Zaterdagmiddag werd ingebroken in een bedrijf aan de Klompenmakersstraat. Via twee stenen werd een raam ingegooid. Gestolen werden drie computers en twee 15-inch flatscreen beeldschermen. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Sneek.

Fryslân: rijden onder invloed
zaterdag 23.45uur, Leeuwarden, Uiterdijksterweg, 49-jarige automobilist uit Leeuwarden, 305 ug/l, rijverbod van twee uur

zondag 00.20 uur, Leeuwarden, Tjalkstraat, 35-jarige automobilist uit Leeuwarden, 360 ug/l, rijverbod van drie uur

zondag 00.15 uur, Gorredijk, Burgemeester Selhorststraat, 33-karige automobilist uit Gorredijk, 335 ug/l, rijverbod van twee uur

zondag 01.10 uur, Koudum, Tjalke van der Walstraat, 45-jarige automobiliste uit Koudum, 295 ug/l, rijverbod van twee uur

zondag 01.00 uur, Reduzum, Haedstrjitte, 43-jarige automobilist uit reduzum, 340 ug/l, rijverbod van twee uur

zondag 00.45 uur, Raerd, Selanswei, 23-jarige automobilist uit Raerd, 350 ug/l, rijverbod van twee uur

zondag 01.40 uur, Harlingen, Koningin Wilhelminastraat, 60-jarige automobilist uit Harlingen, 655 ug/l, rijverbod van zeven uur

zondag 01.50 uur, Witmarsum, Easthimmerwei, 50-jarige automobilist uit Arum, deze negeert in eerste instantie het stopteken en rijdt door de berm langs het politievoertuig. Ter hoogte van de bebouwde kom kan de man alsnog worden stopgezet. Hij had gedronken en blies 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur

zondag 02.55 uur, Heerenveen, Dominee Kingweg, 32-jarige automobilist uit Heerenveen, 440 ug/l, rijverbod van vier uur

zondag 03.35 uur, Leeuwarden, Hofplein, 56-jarige automobilist uit Meppel, 805 ug/l, rijverbod van negen uur, invordering rijbewijs

zondag 04.45 uur, Heerenveen, Geert Willigenplein, 48-jarige automobilist uit De Knipe, 300 ug/l, rijverbod van twee uur

zondag 04.30 uur, Leeuwarden, Saturnusweg, 32-jarige automobilist uit Leeuwarden, moest, naar eigen zeggen, uitwijken voor een konijn. Hierdoor kwam hij naast de weg en ging hij bij het talud naar beneden. Toen de politie ter plaatse kwam, was de man gevlogen. Hierop is hij in zijn woning aangehouden. Hij blies op het bureau 780 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur, eveneens werd zijn rijbewijs ingevorderd

Sint Nicolaasga: aanhouding verdachte
Zaterdag om 23.50 uur ging de politie naar een woning aan de Boskranne waar diverse meubelen in brand zouden staan. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. De man is proces-verbaal aangezegd voor brandstichting, mede omdat een auto in de buurt stond. De 27-jarige bewoner was het hier niet mee eens en probeerde een politieman een slag in het gezicht te geven. Hierop is de man aangehouden voor het bedreigen van een politieman.

Leeuwarden: inbraak kinderdagverblijf
Tussen vrijdag- en zaterdagavond is ingebroken in een kinderdagverblijf aan de Wilaarderburen. Men kwam binnen door een raam te forceren. Gestolen werden een kleurentelevisie, een video en een playstation. Een diensthond heeft nog een zoekslag door de omgeving gemaakt, maar niemand aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: aanhouding
Zondag om 01.05 uur gedroeg een 18-jarige inwoner van Leeuwarden zich recalcitrant op het Ruiterskwartier. De man was net uit een horecagelegenheid gezet en bedreigde de portier. Hierop werd hem tot driemaal toe te verstaan gegeven om zich te verwijderen. Toen de man dit weigerde is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Grou: vernieling ruitenwissers
Zaterdagavond is op de Tsjotter van een aantal autos de ruitenwissers vernield, vermoedelijk door een groepje jeugdigen. Een 29-jarige inwoner van Grou heeft aangifte gedaan, andere aangiftes zullen waarschijnlijk nog volgen. De ruitenwissers lagen her en der op de weg. De politie heeft nog een zoekslag door de omgeving gemaakt, maar niemand aangetroffen.

Wolvega: aanhouding na belediging
Zondag omstreeks 01.50 uur reed de politie over de Pastoriestraat. Bij een eetgelegenheid vond een 22-jarige inwoner van Wolvega het nodig de politiemensen uit te schelden en te beledigen. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Zondag om 02.30 uur kreeg de politie een melding dat portiers van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 21-jarige Leeuwarder hadden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Hierop is de man door de politie naar het bureau gebracht. Verder heeft de horecagelegenheid de man een ontzegging gekregen om deze in de toekomst te bezoeken.

Ruigahuizen: caravan in brand
Zondag omstreeks 02.40 uur stond een caravan achter een woning aan de Jan Jurjenssingel in brand. De brandweer heeft de brand met twee wagen geblust. Onbekend is wat de oorzaak van de brand, daarom zal de technische recherche een onderzoek instellen. De caravan was eigendom van een 67-jarige inwoonster van Ruigahuizen.

A31: ernstig ongeval
Zondag omstreeks 02.15 uur reed een 15-jarige automobilist uit Appingedam over de A31, van Marssum in de richting van Dronrijp. Op een gegeven raakte de auto, met hoge snelheid, door nog onbekende oorzaak, ietwat naar rechts. Hierna raakte de auto in de berm, door een greppel, raakte een betonnen put, vloog weer door de berm en kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De brandweer van Marssum, politie en de ambulance waren snel ter plaatse. Hier bleek dat het slachtoffer met zijn been bekneld zat. Om 02.55 uur was het slachtoffer bevrijd uit het wrak en werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het bureau ongevalanalyse en voertuigtechniek van de politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek.

Burdaard: inbraak winkel
Zondag omstreeks 05.00 uur werd ingebroken in een winkel aan de Jislumerdyk. Men kwam binnen door de deur te forceren, gestolen werd een beamer. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoner van Burdaard. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Drachtstercompagnie: woningbrand
Zondag omstreeks 04.00 uur brandde een leegstaande woning volledig uit, aan de Bearend Boarderswyk. Twee brandweerwagens konden dit niet voorkomen. Onbekend is hoe de brand is ontstaan. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak. De woning is eigendom van een 33-jarige inwoner van Drachtstercompagnie.

Haulerwijk: verdachte poging doodslag aangehouden Zondag om 02.15 uur bevond een 23-jarige inwoner van Oosterwolde zich in een horecagelegenheid. Hier bevond zich zijn voormalige vriendin met haar nieuwe vriend, een 24-jarige inwoner van Haulerwijk. Op een gegeven moment vond een woordenwisseling plaats tussen deze inwoner van Haulerwijk en de (nieuwe) vriendin van de inwoner van Oosterwolde. Dit stond de Oosterwoldiger niet aan en hij ging achter de Haulerwijker aan, die ondertussen op de fiets was weggegaan. De eerste schopte tegen de fiets, viel om en kreeg de fiets van de Haulerwijker op zijn benen. Hierop stopte de vechtpartij. Later bemerkte de inwoner van Oosterwolde dat hij bloed ter hoogte van zijn keel had. In het ziekenhuis in Drachten werd een steekwond geconstateerd. Hierop is de inwoner van Haulerwijk aangehouden.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272