Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


WADA Code luidt nieuw anti-doping tijdperk in

De World Anti Doping Agency (WADA) heeft de definitieve versie van de World Anti-Doping Code gepubliceerd op zijn website. Deze Code, die een nieuw anti-doping tijdperk in de sport zal inluiden, dient bij te dragen aan vergaande harmonisatie van onder meer regelgeving, dopinglijsten en sancties. De Code zal op de Olympische Spelen van Athene 2004 van kracht worden. De Code zal van 3 tot 5 maart aanstaande grondig bediscussieerd worden tijdens de World Conference on Doping in Sport te Kopenhagen, Denemarken.

Na een uitvoerig en uitgebreid internationaal consultatieproces met alle betrokkenen, onder meer tijdens het Harmonisatiecongres op Papendal in april 2002, presenteert WADA begin maart 2003 de definitieve versie (versie 3.0) van de Code in Kopenhagen, Denemarken. Een soortgelijk proces heeft ook nationaal plaatsgevonden. Zo hebben het ministerie van VWS, NOC*NSF sector topsport, NOC*NSF atletencommissie, DoCoNed en het NeCeDo de Code uitvoerig besproken en bediscussieerd en zijn de nationale sportbonden geïnformeerd tijdens een .

De Code dient ondertekend te worden door onder meer de Internationale Sportfederaties, Nationale Olympische Comités, het Internationaal Olympisch Comité en Nationale Anti-Doping Organisaties. Overheden zullen de Code niet ondertekenen, maar wel een ander document ("Copenhagen declaration on anti-doping in sport") waarmee ze de principes en uitgangspunten van de Code onderschrijven. Het doel van de Code is het bevorderen van het mondiale anti-dopingbeleid middels harmonisatie van de meest fundamentele onderdelen van dit anti-dopingbeleid zoals de hoogte van de sancties, de definitie van doping en de lijst van verboden stoffen.

In de laatste versie van de Code stelt WADA onder meer voor dat elke sporter, waarbij een verboden stof in het (urine)monster is aangetroffen, een sanctie (uitsluiting van deelname) van 2 jaar dient te krijgen. De betreffende sporter kan wel in aanmerking komen voor strafvermindering, als hij bijvoorbeeld kan aantonen dat hij er echt helemaal niks aan kon doen. Verder zal er één uniforme dopinglijst gehanteerd worden voor alle sporten. Bij een aantal sporten kan, op uitdrukkelijk verzoek van de Internationale Federatie, de dopinglijst uitgebreid worden. Het is echter niet mogelijk om stoffen van deze kernlijst 'af te halen'. Verder zorgt de Code ervoor dat recente en spraakmakende dopingzaken, zoals met de positieve Amerikaanse atleten waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt in de aanloop van de Olympische Spelen van Sydney 2000, daadwerkelijk tot het verleden zullen gaan behoren. Eveneens zorgt deze Code ervoor dat sporters die tijdens één sportevenement op meerdere onderdelen uitkomen en 'slechts' op één onderdeel positief worden bevonden wél alle gewonnen medailles dienen in te leveren. De Code zorgt er dus voor dat praktijken zoals die van Johan Mühlegg tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City 2002, in de toekomst niet meer voor kunnen komen.

De gronden en redenen die WADA wil hanteren om stoffen op de dopinglijst te zetten zijn niet geheel in overeenstemming met het Nederlandse standpunt. Nederland is nadrukkelijk voorstander van het "én/én principe", namelijk dat stoffen in aanmerking komen om op de verboden lijst geplaatst te worden indien deze én prestatiebevorderend én schadelijk zijn voor de gezondheid van de sporter.

Naar verwachting zal de conferentie in Kopenhagen met de lancering van de World Anti-Doping Code een belangrijke bijdrage leveren aan een degelijk, streng en 'fair' mondiaal anti-dopingbeleid