Gemeente Utrecht

Verbeteren doorstroming autoverkeer op kruispunt Croeselaan - Van Zijstweg

Ter verbetering van de doorstroming van het autoverkeer op de Croeselaan vanaf het Westplein richting de Van Zijstweg past de gemeente de huidige verkeerssituatie aan. Op maandag 3 maart start de aannemer, in opdracht van de gemeente Utrecht, met de uitvoering. De werkzaamheden nemen circa vijf weken in beslag. Bewoners zijn via een Stadsplan geïnformeerd.

De kruising Croeselaan - Van Zijstweg vormt in het wegennet van de gemeente Utrecht een belangrijke schakel voor autoverkeer van en naar de Utrechtse binnenstad. De rijstrook voor rechtsafslaand autoverkeer vanaf het Westplein richting de Van Zijstweg op de Croeselaan-Noord wordt regelmatig geblokkeerd door autoverkeer richting Croeselaan-Zuid. Om de doorstroming van het verkeer te bevorderen, wordt de rijstrook voor rechtsafslaand autoverkeer richting de Van Zijstweg verlengd.

Daarnaast past de gemeente de kruising zodanig aan dat het autoverkeer richting Croeselaan-Zuid niet meer achter de bushalte langs rijdt. De huidige rijstrook voor het autoverkeer ter hoogte van de Croeselaan 175 t/m 195 wordt een doodlopende (vent)weg en zal hierdoor uitsluitend nog worden gebruikt door bestemmingsverkeer. Dit bestemmingsverkeer kan in de nieuwe situatie ter hoogte van huisnummer 195 de ventweg bereiken. Door middel van een keerlus aan het einde van de ventweg blijft autoverkeer in beide richtingen mogelijk. Zo worden drie extra parkeerplaatsen gecreëerd Twee bomen worden weggehaald voor de aanleg van de busbaan.

In de nieuwe situatie wordt ook de oversteek van de Croeselaan voor fietsers en voetgangers overzichtelijker en daardoor veiliger.

Planning
Er wordt gestart met de verplaatsing van de busbaan. De huidige bushalte wordt gedurende de uitvoering verplaatst naar een tijdelijke halte ter hoogte van de Asselijnstraat. De bussen rijden tussen het autoverkeer tot de nieuwe busbaan gereed is. Hierdoor zal de rijweg drukker worden en zal het busverkeer waarschijnlijk enige vertraging oplopen. Dit is slechts een tijdelijke kwestie. Vervolgens wordt ter hoogte van de Van Zijstweg een (doodlopende) ventweg aangelegd.

Bereikbaarheid
O
mleidingen worden op borden aangegeven. Het parkeerterrein bij de Jaarbeurs blijft tijdens de uitvoering gewoon bereikbaar. Ook de trottoirs zijn gewoon begaanbaar en de woningen en bedrijven blijven toegankelijk.