Gemeente Rotterdam

Rotterdam pakt spijbelaars aan

(27-02)Rotterdam heeft maandag 3 maart 2003 uitgeroepen tot "Dag van de Leerplicht". Wethouder J. van der Tak (Sociale Integratie en Onderwijs), gemeenteraadsleden en schoolbesturen kruipen op de Dag van de Leerplicht als het ware in de huid van een leerplichtambtenaar om op te treden tegen spijbelaars. Hiermee maakt de gemeente Rotterdam nog eens extra duidelijk dat lik-op-stuk beleid tegen ongeoorloofd verzuim hoog op de agenda staat.

De leerplichtambtenaren-voor-één-dag zullen tijdens de Dag van de Leerplicht spijbelaars opsporen en aanspreken op hun gedrag. Hiervoor worden verschillende acties ondernomen vanuit vijf scholen voor voortgezet onderwijs in hotspotgebieden in de wijk Feijenoord. Scholen en andere professioneel betrokkenen vervullen hierbij een belangrijke rol. De actie is voor hen een steuntje in de rug bij hun opdracht ouders en kinderen ervan te doordringen dat leerplichtige kinderen op school horen te zitten.

De actiedag wordt afgesloten met een slotdebat in De Kuip, waar ouders en jongeren discussiëren over spijbelgedrag met de wethouder, met scholen, justitie en de wijkagent.

Protocol Schoolverzuim

Op de dag van de leerplicht overhandigt de heer J. van der Have, voorzitter van Koers ( een samenwerkingsverband van scholen voor voortgezet onderwijs) een protocol schoolverzuim aan wethouder Van der Tak. Dit protocol is ontwikkeld door 12 Rotterdamse scholen voor voortgezet onderwijs. Het bevat een draaiboek waarin staat wie, wat, wanneer moet doen bij verschillende vormen van verzuim. Scholen kunnen het draaiboek verder invullen en aanpassen aan hun eigen specifieke situatie. Bij de deelnemende 12 scholen bleek dat door het treffen van duidelijke, snelle maatregelen - zoals opgenomen in het protocol - het verzuim afneemt.